preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Pretraži

RSS
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 403
e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 3941
Dom-događanja
U bogatom programu dirljivi oproštaj od naših maturanata
Suzana Šestan / datum: 30. 5. 2019. 10:22

U prizemlju našeg učeničkoga doma oprostili smo se od naših maturanata u srijedu 15. svibnja. Ovaj program i svečana večera osmišljeni su  kao dar naših učenika i djelatnika našim dragim maturantima u znak pažnje i oproštaja. Zapravo, više smo obilježili svršetak njihovog srednjoškolskog obrazovanja, nego li rastanak,  jer dobro znamo kako se domu svi vraćaju - neki prije, a neki kasnije.

Ovogodišnji smo program koji je osmislila i u djelo uspješno sprovela odgajateljica Vera Bralić, prof. započeli projekcijom video filma Maturanti 2018/19. koji je  s velikom pažnjom i ljubavlju napravila Petra Gašparić. Pjevale i svirale su nam „zlatne sestre z Ferdinanovca“ Franka i Filipa Ščuka, a  Rajna Jakupek je maturantima u oproštajnom pismu uputila nekoliko biranih riječi. U nastavku programa poslušali smo i pogledali dijalog dviju cimerica iz sobe 113 koje se opraštaju - Rajne Jakupek koja „spava“ i Marije Dombaj koja pakira kofere. Potom je voditeljica programa Zita Treščec pročitala već poznatu, ali aktualnu recitaciju našega noćnog pazitelja Božidara Glavine pod naslovom „Na kraju“.


[OPŠIRNIJE]S Regionalne domijade u Kutini 4.svibnja 2019.
Suzana Šestan / datum: 29. 5. 2019. 14:43

U deset kategorija sedam nagrada naših učenika

Po Uskrsu te nakon tri sedmice razmaka od sportskog dijela 44. Regionalne smotre dostignuća učenika smještenih u učeničkim domovima regije sjever Republike Hrvatske kojoj smo bili domaćini, u subotu su 4. svibnja u Kutini održani njena izložba radno-tehničkih dostignuća i  njen kulturno-umjetnički program. Kao što smo ranije istakli, regionalna je domijada ove godine prvi puta organizirana u dva termina i u dva grada. Put Kutine je iz učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec krenuo autobus s učenicima i njihovim voditeljima koji su u multimedijalnom stvaralaštvu prezentirali svoje slike, skulpture, industrijski dizajn, fotografije, keramiku te video-zapis. U kulturno-umjetničkom programu popularne domijade sudjelovali su glazbenim, plesnim i scenskim izrazom te recitacijom.


[OPŠIRNIJE]Dobri organizatori 44. Regionalne domijade učeničkih domova regije sjever
Suzana Šestan / datum: 30. 5. 2019. 09:25

Po prvi puta je smotra dostignuća učenika smještenih u učeničkim domovima regije sjever Republike Hrvatske – popularna domijada s razmakom od tri tjedna organizirana u dva grada. Tako je u subotu 13. travnja održan njen sportski dio kod nas u Čakovcu, dok su kulturno-umjetnički program te izložba radno-tehničkih dostignuća organizirani 4. svibnja u Kutini. Dakle, bili smo domaćini naše drage nam regionalne donijade te smo ugostili ukupno 279 učenika te 49 njihovih voditelja iz devet učeničkih domova Regije sjever (Bjelovar, Ivanić Grad, Garešnica, Srednja Škola Čakovec, Križevci, Kutina, Varaždin, Virovitica i naš učenički dom). Na otvorenju domijade na platou ispred ulaza u našu sportsku dvoranu nazočnima se obratio ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić koji je svim učenicima i njihovim voditeljima zaželio dobrodošlicu te ujedno predstavio školski kompleks. Sama je sportska natjecanja u ime župana Međimurske županije Matije Posavca otvorio zamjenik župana Josip Grivec koji je poželio da svi iz Čakovca i Međimurja ponesu lijepe uspomene. Kako je istaknuto, razlozi pokretanja i ciljevi održavanja domijade su poticanje druženja, prevencija rizičnih oblika ponašanja i vrednovanje dostignuća učenika iz učeničkih domova.


[OPŠIRNIJE]Maškare u domu - maskirani skečevi
Suzana Šestan / datum: 22. 3. 2019. 20:11

Maškare su održane i u učeničkome domu Graditeljske škole Čakovec. I ovdje je bilo živo i veselo, a posebne gošće programa bile su članice Udruge žena iz Gornjeg Kraljevca koje su se predstavile prigodnim šaljivim igrokazom o mnogobrojnim svakodnevnim nesporazumima u komunikaciji. Tokom programa nastupili su mnogi zamaskirani učenici i djelatnici doma (često nismo znali tko je u pitanju). Žiri je stoga imao mnogo posla oko izbora pojedinačno najbolje maske, kao i najboljeg zamaskirane grupe. Zapravo, radilo se o cijelom nastupu zamaskiranih jer su svi koji su izašli pred mikrofon morali osmisliti i odigrati pravi mali skeč. Konačno, pojedinačno je prvo mjesto zauzela Esmeralda, drugi je bio Vuk Alex, a treći Narkoman. U grupnom nastupu najbolji su bili Baba i deda, drugo mjesto je pripalo Frizeru, a treće Romskom plesu. Organizator cjelokupnog programa je bio odgajatelj Zdravko Horvat, prof.

Emanuela Koretić, 1. b, Graditeljska škola Čakovec

fotografije


[OPŠIRNIJE]Bogat i veseo program za Valentinovo
Suzana Šestan / datum: 16. 3. 2019. 14:32

Učenici Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec ovogodišnje su Valentinovo dočekali u svojim lijepo prigodno okićenim prostorima. Tako je u velikoj dvorani u prizemlju doma na samo Valentinovo (14. veljače) među mnogobrojnim većim i manjim srcima u večernjim  satima održan i prigodni program. U njemu su na samome početku pjesmom „Kad mi dođeš ti“  nedavno preminulog Olivera Dragojevića nastupili bivši portiri doma, svevremenski glazbeni entuzijasti i dobri prijatelji, Božidar Mihalic i Stjepan Novak. Učenica Franka Ščuka je nakon toga recitirala pjesmu  „Annabel Lee“ (Edgar Alan Poe). Uslijedio je igrokaz pod naslovom „Sličnosti nas spajaju“ kojem su autori odgajatelji Biserka Strbad Milinović, prof. i Aleksej Milinović, prof. U njemu su uspješno glumili (same sebe) Rajna Jakupek i Matej Tovarović. Nakon igrokaza na pozornicu su stupile sestre Filipa i Franka Ščuka te na flautama odsvirale melodiju „Della note“ iz filma „Dame i skitnice“.


[OPŠIRNIJE]Svečanim programom uspješno okončan program SUKUS-a
Suzana Šestan / datum: 16. 3. 2019. 14:23

U Centru za kulturu Čakovec održana je završna svečanost projekta Srednjoškolci u kulturnim i umjetničkim sadržajima (SUKUS). Glazbom, pjesmom i plesom srednjoškolci su pokazali rezultate svega što su naučili i uvježbali na kreativnim radionicama koje su unutar spomenutog projekta pohađali proteklih 15 mjeseci. Uz mentore Virnu Hošnjak, Petru Horvat, Filipa Horvata, Davora Žerjava, Ivana Pranjića i Saue Mikca učenici su plesali, svirali, pjevali, fotografirali, bavili se kreativnim pisanjem te eksperimentirali s DJ glazbom. Sam je projekt SUKUS-a usmjeren na uključivanje srednjoškolaca u kulturno-umjetničke sadržaje koji su ponajviše organizirani u Čakovcu, ali dijelom i izvan njega. Korisnici su učenici koji tijekom srednjoškolskog obrazovanja borave u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec i Učeničkom domu Srednje škole Čakovec. Sudjelovanje u projektu omogućilo im je dodatno kvalitetno provođenje slobodnog vremena, razvijanje kreativnosti i otkrivanje novih talenata te interesa.


[OPŠIRNIJE]S blagoslovom mirno u novu godinu
Suzana Šestan / datum: 12. 2. 2019. 12:10

Ubrzo nakon početka drugog polugodišta u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec tradicionalno je održan blagoslov. U velikoj sali prizemlja zgrade uz poštovane i drage goste prisustvovali su mu učenici, studenti i djelatnici Graditeljske škole Čakovec. Dom je blagoslovio fra Ivan Crnković iz crkve Svetog Nikole u Čakovcu, a učenici doma Franka Ščuka i Mihovil Škreblin čitali su Molitvu učenika, a Božju riječ vjeroučitelj Hrvoje Živković, prof. Nakon zajedničke molitve studentice su zapjevale, a potom su im se pridružili i svi prisutni. Sve je aktivnosti povodom ovog događaja koordinirala odgajateljica Vera Bralić, prof.

 

Emanuela Koretić, 1. b, Graditeljska škola Čakovec


[OPŠIRNIJE]Božićni program u domskoj obitelji
Suzana Šestan / datum: 12. 2. 2019. 12:04

I ove smo godine, kao i svake prethodne, posljednju večer prvog polugodišta u Domu proveli oko božićnog drvca kao prava domska obitelj. Naši učenici i odgajatelji svake se godine najviše potrude baš oko božićnog programa. U ovogodišnji program uvela nas je Franka koja je na flauti izvela skladbu „Tiha noć“. Nakon nje student Alen nam je pročitao ulomak iz Lukinog Evanđelja, a odmah potom, naš zbor otpjevao je jednu božićnu pjesmu te su nam sestre Šćuka na svojim flautama odsvirale „Bello“. Malo smo se odmaknuli od glazbenog dijela, a na red su nam došle Franka, Ivona i Antonija sa svojim recitacijama. U nastavku smo čuli Marijinu verziju pjesme „Bijeli Božić“ grupe „Dalmatino“ u pratnji našeg bivšeg portira Božidara Mihalica koji nam uvijek s radošću dolazi i pomaže. Nakon toga, naši glumci, Matej, Rajna, Filipa i Zita izveli su nam igrokaz naziva „Jabuke prvog Božića“ te na kraju igrokaza zajedno sa ostatkom zbora otpjevali pjesmu „Svim na zemlji mir veselje“. Potom nam je Filipa u pratnji bivšeg portira izvela pjesmu „Božić“ Antonele Doko. Naš noćni pazitelj Božidar Glavina za ovu je priliku napisao recitaciju koju nam je pročitala Zita. Najljepšu božićnu pjesmu, onu „Srebrnih krila“, naziva „Božić dolazi“ otpjevale su nam Marija i Filipa uz pratnju portira Božidara, a zbor nam je, uz pratnju benda izveo pjesmu „Narodi nam se kralj nebeski“. Program je završila voditeljica doma Nataša Vrček božićnom i novogodišnjom čestitkom. Na kraju nas je sve dočekao i komad torte, različiti kolači i još mnogo toga na domjenku. Organizatorica ovog programa je bila odgajateljica Spomenka Gavranović, prof.

Zita Treščec, 3 d., GŠČ

fotografije


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Suzana Šestan / datum: 22. 11. 2018. 10:02

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec obilježeni su od 15. do 26. listopada 2018. godine. Prva je aktivnost bila skupljanje plodova, odnosno branje kestena.  Uz to su srednjoškolci smješteni u učeničkome domu donijeli  različite plodove iz dvorišta svojih kuća kao i šuma i polja. Dva dana kasnije postavljana je prigodna izložba u restoranu doma te je održana i kestenijada. Učenici su nakon toga iskazali svoje vještine u pripremi kolača od jabuka (Jabukomanija), a svi su ih potom u vrijeme večere probali te izabrali najslastice. Druga radionica koja je održana nakon tjedan dana nazvana je Naš kruh u kojoj su izrađivana i peciva, a ne samo kruh. I ovog puta se isprobalo sve ispečeno. Zanimljivo je spomenuti da su učenici izrađivali kruh, peciva i kolače po vlastitim receptima. Konačno, održan je zajednički doručak, degustacija svega pomalo.

Emanuela Koretić, 1. b, Graditeljska škola Čakovec

fotografije - link


[OPŠIRNIJE]Fazanijada uvijek stiže s jeseni
Suzana Šestan / datum: 28. 10. 2018. 09:24

4. listopada  2018.                     

Kao i ranijih  i ove je godine u Učeničkome domu Graditeljske škole Čakovec održana popularna Fazanijada. Riječ je o tradicionalnom druženju kojim završava  program upoznavanja i adaptacije učenika prvih razreda srednjih škola koji su na smještaju u našem učeničkome domu. Prvi je dio programa bio sportski. U nogometu su s 4:0 bili uvjerljivo bolji stariji učenici od „fazana“, tj. novih učenika. Uslijedilo je takmičenje u starim sportovima, bacanju kamena s ramena, bacanju potkove i povlačenju užeta. Natjecali su se učenice i učenici unutar pet odgojnih skupina, a u svemu su bili najbolji oni iz prve odgojne skupine u kojoj ima i mladića i djevojaka.

 


[OPŠIRNIJE]U keramici i fotografiji najbolji u regiji
Suzana Šestan / datum: 12. 5. 2018. 13:40

U keramici i fotografiji najbolji u regiji

Nedavno je u Virovitici održana 43. Regionalna Domijada u kojoj su sudjelovali učenici iz deset učeničkih domova sjeverozapadne Hrvatske. Srednjoškolci smješteni u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec nastupili su u sportskim nadmetanjima te multimedijalnom stvaralaštvu. Najbolje su sportske rezultate osvajanjem drugih mjesta tako postigli šahisti (voditelj Božidar Glavina) te djevojke u badmintonu (voditeljica Nataša Vrček, prof.). 


[OPŠIRNIJE]Pregršt mladih talenata u programu za Valentinovo
Suzana Šestan / datum: 15. 4. 2018. 14:54

Dana 22. veljače u našem smo domu obilježili Dan zaljubljenih – Valentinovo. Mi smo ga zbog drugih aktivnosti učenika naknadno proslavili. Već na samome početku u prigodno ozračje i emotivni ton uvela nas je Marija Dombaj svojom prekrasnom izvedbom pjesme „Dani, godine“ Nine Badrić uz pratnju portira Božidara Mihalica na gitari. Potom je na scenu stupila Filipa Ščuka koja je na flauti odsvirala dirljivu melodiju pod nazivom „Can you feel love tonight“.


[OPŠIRNIJE]Veselo je bilo i u učeničkome domu
Suzana Šestan / datum: 26. 2. 2018. 07:27

U Učeničkome domu Graditeljske škola Čakovec i ove je godine održan fašnički program. U prizemlju ove ustanove gosti su maskiranih učenika, studenata i djelatnika bili „Mukavci“ i „Vještice“ iz KUD-a „Zasadbreg“ iz našeg istoimenog međimurskog naselja. Uz njih pokazale su se i „Učiteljice“, studentice ovog doma. Nastupili su i „Slađan bend“ Slađana Ignaca iz Kuršanca i Nikola Švenda iz Čakovca. Svi oni zajedno su zasvirali, zapjevali i zaplesali u razigranom fašničkom ritmu. Konačno, podijeljene su i nagrade za najbolje maske u učeničkome domu. Pojedinačno je najbolju masku imao Petar Kolarić („Harly“), naj-par su „Plesačice“ te potom „Domski brico“ . Kao grupa najbolje maske i nastup imali su „Terorturisti“ , a iza njih su bile „Curke“.  Voditelj programa je bio odgajatelj Zdravko Horvat.

Aleksej Milinović, prof.


[OPŠIRNIJE]Gosti iz Austrije na predstavljanju novog ljetopisa
Suzana Šestan / datum: 29. 12. 2017. 08:24

U prizemlju Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec povodom Mjeseca hrvatske knjige predstavljeno je 24. izdanje Panonskog ljetopisa. Riječ je o ediciji koju izdaje Panonski institut iz Pinkovaca u Gradišću u Republici Austriji. Ljetopis broji više od 600 stranica, a glavni mu je urednik dr. sc. Robert Hajszan. U knjizi je središnja tema obilježavanje 500. obljetnicu Reformacije. Spominju se i znameniti pokojnici, primjerice pater Raimund Temel ili hrvatski književnik, etnograf, povjesničar i publicist Đuro Franković, dugogodišnji suradnik Panonskoga ljetopisa iz mađarskog Pečuha. U devetnaest poglavlja predstavljene su godišnjice, panonske ličnosti, povijesni, kulturni i literarni članci te pjesnički uraci. O Panonskom ljetopisu su govorili direktor Panonskog instituta Robert Hajszan, zatim njegova desna ruka Franjo Ostović te dugogodišnji suradnik iz Hrvatske Aleksej Milinović, prof. 


[OPŠIRNIJE]Domijada - najbolji eksperimentalni film u regiji!
Suzana Šestan / datum: 8. 6. 2017. 13:38

Svaki bi dan u tjednu bilo teško ustati u pet sati u jutro, a pogotovo u subotu. No, nije to bila bilo kakva subota. Tog 8. travnja smo se vrlo jednostavno probuditi, spremili i krenuti na put za Križevce jer smo išli na 42. regionalnu Domijadu. Kada smo stigli, dočekali sun nas ispred dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca, a pola sata kasnije u istoj je dvorani održano i svečano otvorenje. Nakon toga podijeljeni smo u dvije skupine. Jedna je otišla postaviti izložbu, a druga na sportska natjecanja. Ona druga su završila u 14 sati, a naši učenici vratili su se sa osvojena dva srebra (dečki u košarci, a djevojke u badmintonu). Izložba je također završila u isto vrijeme, a i tamo smo pokupili odlične nagrade.


[OPŠIRNIJE]Pomoć za malu ekvadorsku pjevačicu i plesačicu
Suzana Šestan / datum: 23. 4. 2017. 18:06

Učenicima smještenima u Učeničkome domu Graditeljske škole Čakovec prije je skorog vremena iz dalekog južnoameričkog Ekvadora, točnije iz misije Palo Quemada, stigla zahvalnica od jedanaestogodišnje djevojčice koja se zove Mariela Lizeth Viteri Andino. Riječ je o učenici 6. razreda tamošnje osnovne škole, talentiranoj pjevačici i plesačici, kojoj je zbog teških materijalnih uvjeta onemogućeno daljnje školovanje. Zbog toga su srednjoškolci u Učeničkome domu Graditeljske škole odlučili još na početku tekuće nam školske godine pomoći Marieli posredstvom Udruge „Zdenac“ iz Splita. Oni su marljivo skupljali svoje prazne plastične boce te ih ukupno prodali 1840 komada, a taj su novac uplatili na Marielin račun. 


[OPŠIRNIJE]Igrokaz učenice Katice s 11 glumaca za Valentinovo
Suzana Šestan / datum: 24. 2. 2017. 19:19

U Učeničkome domu Graditeljske škole Čakovec održana je svečana priredba povodom dana zaljubljenih – Valentinova. Sve je počelo  još desetak dana prije kada se u zbornici doma pojavila kutija za ljubavnu poštu i poruke prijatelja. Svi učenici i djelatnici doma mogli su u nju ubaciti pismo ili poruku za njima nekog dragog i bliskog. Konačno, na dan Valentinova kutija je otvorena te su za vrijeme programa sva pisma podijeljena. Kulturni program započeo je u jednom vrlo veselom, ali prije svega ljubavnom i prijateljskom tonu, predivnom baladom Divno je biti nekome nešto koju su izveli naš portir Božidar Mihalic i noćni pazitelj na zamjeni Stjepan Novak (zajedno kao Duo klopotec).


[OPŠIRNIJE]Blagoslov škole i učeničkog doma
Suzana Šestan / datum: 31. 1. 2017. 07:25

19. siječnja 2017.

Ove su godine naša škola i učenički dom imali blagoslov 19. siječnja, škola u ranim poslijepodnevnim, a dom u ranim večernjim satima. Obavio ih je naš dragi fra Josip Župan iz župne crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Došli su i mladi iz zajednice Totus tuus koji su animirali sve prisutne na pjevanje i tako podigli atmosferu. Fra Josip oduševio nas je i ohrabrio svojom propovjedi. Jedna od njegovih rečenica bila je Nije važno gdje smo, nego s kim smo... nema prave obitelji, ako u njoj nije prisutan Isus Krist. Molitvu učenika čitale su nam Zita Treščec i Filipa Ščuka. Mi, učenici, molili smo Gospodina za njegov blagoslov, da ga bolje upoznamo, da nam udjeli Duha mudrosti i znanja, te nas potakne na rad i promišljanje...


[OPŠIRNIJE]Božić u krugu domske obitelji
Suzana Šestan / datum: 31. 1. 2017. 07:16

Kao i svake do sad i ove smo godine u našem učeničkom domu vrlo svečano obilježili Božić. Tradicionalni Božićni program bio je održan u prizemlju doma, a započeo je izvedbom pjesme Tiha noć koju je na flauti odsvirala naša najfazanka Filipa Šćuka. Potom nam je učenica četvrtog razreda Helena Frančić pročitala ulomak iz Evanđelja po Ivanu. Nakon Helene na pozornicu nam je stupio domski zbor Zvjezdice i otpjevao pjesmu Veseli se majko Božja uz pratnju Petre Keljar na sintisajzeru. Naš noćni pazitelj Božidar Glavina napisao je prekrasnu pjesmu Isusek koju nam je recitirala Ana Botak, a nakon nje nam je zbor otpjevao pjesmu Božić dolazi. Potom je na red došao glavni dio programa, odnosno igrokaz Pozdrav novorođenom Isusu, u kojem su uloge imali Katica, Roana, Filip, Alen, Zita, Anamaria, Filipa, Alvin, Marin i Marko.


[OPŠIRNIJE]Sveti Nikola u učeničkom domu
Suzana Šestan / datum: 16. 12. 2016. 08:31

Kao svake i ove godine smo dočekali Svetog Nikolu. To je već postala tradicija našeg učeničkog doma. Ovog puta Svetog Nikolu predstavljao je maturant Augustin Tilošanec. Uz Svetog Nikolu u obilasku soba je bio i Krampus kojeg je odlično odglumio učenik Andrija Joža Koren, dok su poklone i šibe dijelile učenice Helena Frančić i Anamaria Vincek. Nismo baš svi zaslužili poklone, ali smo ih ipak dobili! Bio je to mali znak pažnje koji su odgajatelji pokazali prema nama. Sve je to fotoaparatom zabilježio naš Mark Žegarac.

Anamaria Vincek, 3. T, ETŠ Čakovec

 


[OPŠIRNIJE]HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO POMURJE LENDAVA I GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC
Suzana Šestan / datum: 2. 12. 2016. 09:33

Desetogodišnja uspješna suradnja društva i škole

Povodom izdavanja 20. broja časopisa Glas Hrvatskog kulturnog društva Pomurje iz Lendave u Republici Sloveniji organizirana je prigodna Kulturna večer u lendavskoj sinagogi. Učenici i djelatnici Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec od prvog broja sudjeluju prilozima i drugim aktivnostima u nastajanju Glasa. Slobodno možemo reći da postoji desetogodišnja iznimno uspješna suradnja društva i škole, tj. učeničkoga doma. Za istaći je da tisak Glasa pomažu Međimurska županija te Republika Slovenija. Svojim dolaskom, uz grupu učenica našeg doma i njihovog voditelja, samu su svečanost uveličali i drugi i to brojni gosti i suradnici. Među uzvanicima bili su veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji gđa. Vesna Terzić koja se vrlo pohvalno izjasnila o svim aktivnostima HKD Pomurje; Aleksej Milinović, prof., odgajatelj u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec, prvi lektor i vanjski član redakcije; Davor Dolenčić, predsjednik foto društva Pannonia (do skora i Foto kluba Čakovec) i dugogodišnji urednik časopisa; Sonja Vršić, prof. hrv. jezika u osnovnoj školi u Murskom Središću, dr. Albert Halasz, direktor Kulturnog doma Lendava i lendavske knjižnice; kao domaćin Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije te ini.


[OPŠIRNIJE]Veselo i radno za Dane kruha i zahvalnosti
Suzana Šestan / datum: 28. 11. 2016. 08:31

Već tradicionalno Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u našem učeničkom domu obilježeni su brojnim aktivnostima. Naravno, sve je trebalo nabaviti, zamijesiti i ispeći prije nego što su slasne jestvine stigle i na naše stolove. Na koncu u četvrtak 20. listopada u restoranu učeničkog doma za sve učenike i studente održane su i dvije radionice te je upriličena i prigodna izložba. Tako smo radosno i marljivo sudjelovali u krušnoj i kuharskoj radionici, a izložili smo sve što smo sami i uz pomoć naših kuharica pripremili. Tu se našlo i ono što smo donijeli od naših kuća. Riječ je o različitim plodovima zemlje kao što su voće, povrće, različiti orašasti plodovi i dr. Na koncu možemo samo reći, jesen nas je i ovog puta, doista, obilno darivala.  

(Dubravko Domski)

link na album fotografija


[OPŠIRNIJE]Posjet Mariji Molvarskoj
Suzana Šestan / datum: 21. 11. 2016. 17:57

16. listopada 2016.

Naši su učenici iz doma okupljeni u vjerskoj sekciji i ove godine posjetili Molve. Družili su se s mladima i proveli dan koji je sve nadahnuo novom snagom i novom vjerom. Posjet Mariji Molvarskoj organizirala je odgajateljica Vera Bralić, prof. Snimljene fotografije svjedoče o mnogo toga što ćete i vi, ne sumnjamo, lako iščitati. Isti je po prvi puta planiran i ostvaren u sklopu programa Međubiskupijskih susreta mladih Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije (Maria fest).

Čudotvorna medaljica je vidljiv znak ljubavi i predanja Bezgrešnoj. Ona je znak naše zaštite. Medaljica je dar Bezgrešne, ona živi i djeluje u nama. Ona sama ljubi Boga našim srcem. Bezgrešna je obećala svima onima koji će ponosno nositi medaljicu riječima: Sve osobe koje ju s povjerenjem budu nosile oko vrata, primit će velike milosti! Držimo se, Gospa zove, treba zidat Božji dom, Gospa traži vitezove našom dragom Hrvatskom.

Filipa Ščuka, 1 c, GŠČ 

Link do albuma sa fotografijama


[OPŠIRNIJE]Naš nagradni izlet u Zagreb
Suzana Šestan / datum: 16. 11. 2016. 09:39

 

UČENIČKI DOM GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC    29. rujna 2016.

Trud, rad i marljivost tokom cijele godine se na kraju itekako isplate. Početkom školske godine došlo je vrijeme za dogovor oko nagradnog izleta. Moram vam priznati da smo se jako brzo dogovorili. Svi smo bili za jedan drugačiji a vrlo poseban muzej koji se nalazi u našem divnom Zagrebu. Sigurno već znate o kojem je točno riječ! Pa da, tko još nije čuo za tu čudnovatu priču, punu iluzijskih predmeta koja privlači sve više i više ljudi. Muzej iluzija bio je naš izbor. Uzbuđeni, sretni dočekali smo jutro i konačno krenuli. Dobro društvo, zabava ubrzali su putovanje i dolazak u Zagreb.

 


[OPŠIRNIJE]Za Fazanijadu mala olimpijada, igrokaz, masterchief, glazba, ples…
Suzana Šestan / datum: 23. 10. 2016. 15:29

5. listopada 2016.

I ove smo godine u našem učeničkom domu po tradiciji održali Fazanijadu. Njome se već tradicionalno završava adaptacija novih učenika, odnosno učenika prvih razreda, takozvanih fazana u dom i domski život. Kao i svake godine, i ovogodišnja se Fazanijada sastojala od dva dijela – sportskog i kulturno-umjetničkog. Prvi dio održan je u popodnevnim satima na vanjskim sportskim terenima oko doma, a započeo je nogometnom utakmicom Old timera i Fazana u kojoj su uvjerljivu, ali i očekivanu pobjedu od 9-0 odnijeli Old timeri. Nakon toga uslijedila je Mala olimpijada starih sportova. U svim disciplinama, odnosno bacanju potkove  te kamena s ramena, vožnji u tačkama i povlačenju užeta pobijedili su učenici druge odgojne skupine.  Time je ova muško-ženska skupina zasjela na tron ovogodišnje Fazanijade. 


[OPŠIRNIJE]Natječaj za prijam učenika u učenički dom Graditeljske škole Čakovec u školskoj godini 2016./2017.
Suzana Šestan / datum: 17. 6. 2016. 18:09

Tekst natječaja je u prilogu!


[OPŠIRNIJE]Dominantni u likovnoj umjetnosti na regionalnoj Domijadi
Suzana Šestan / datum: 4. 5. 2016. 18:23

U Čakovcu je u subotu 23. travnja održana 41. regionalna Domijada učeničkih domova sjeverozapadne Hrvatske. Srednjoškolci Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec i ovog su puta nastupili u velikom broju na sportskim terenima te u radno-tehničkom i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu. Po okončanju svih programa, ostalo je samo da se zbroje mnogobrojni pozitivni utisci, nova poznanstva, ali i osvojene nagrade i priznanja. A njih je i ovog puta bilo dosta.


[OPŠIRNIJE]Maškare, break-danceri, romski bend, bubnjari…
Suzana Šestan / datum: 24. 2. 2016. 15:37

Ovogodišnje su maškare uz mnogo ludog ritma veselo obilježene i u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec. One su štoviše ponovno bile posebne, ponajviše zbog atraktivnih gostiju. Bili su tu bivši učenici ovoga doma iz zlatne break-dance generacije koja je više godina na popularnim Domijadama bila najbolja u regiji i državi (o čemu se u Međimurju mnogo pisalo) te koja je nastupala na mnogim drugim javnim programima predvođene vječno mladim i dobro raspoloženim Martinom Dragicom. S njim je bila i Iva Mesić, također bivša učenica doma koja je vodila mnoge domske programe, a ovom prigodom se svima obratila biranim riječima. Kao i ranijih godina svečano je predan i ogromni domski ključ kralju maškara, a to je učinila voditeljica doma Nataša Vrček, prof. Odličan je glazbeni program potom imao romski bend iz Kuršanca uz pratnju domskih bubnjara predvođenih vanjskim suradnikom Nikolom Švendom. Dragi gost Đura z Međimorja je ispričao svoj nedolazak zbog gripe, a svi ga domci i ovaj put mnogo pozdravljaju. Na maskiranoj reviji stručni je žiri izabrao najbolje maske te ih nagradio slatkim nagradama. Voditelj ovog zanimljivog i dinamičnog programa je bio odgajatelj Zdravko Horvat, prof.  


[OPŠIRNIJE]Zagrljaj s papom nikada se ne zaboravlja
Suzana Šestan / datum: 10. 2. 2016. 12:02

Dragi gosti učenika, studenata i djelatnika Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec nedavno su bili međimurski hodočasnici u Rim. O svom putovanju u Italiju, boravku u vječnom gradu te susretu sa Svetim Ocem svjedočila je grupa Roma iz Orehovice. Riječ je o Nikoli Balogu, Ivici Horvatu (s njim je Rimu bila i njegova supruga) i Branku Balogu. Oni su po povratku došli sa svojim župnikom iz Orehovice velečasnim Damirom Slamekom u učenički dom. Romi iz Orehovice su u organizaciji Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma predstavljali Međimurje u Rimu, a putovali su u hrvatskom autobusu u kojem je bilo i više vjeroučiteljica. To je bio susret za selioce, a iz svake je države organiziran dolazak jednog autobusa hodočasnika. Svoje mnogobrojne  i duboke impresije s puta Orehovčani su u prizemlju učeničkog doma popratili nizom slajdova. Lako je pritom bilo uočiti njihovo oduševljenje svim doživljenim. O svom osobnom susretu s papom Franjom kojom prilikom ga je u ime svih hodočasnika iz Hrvatske i zagrlio, s mnogo je lijepih riječi govorio Branko Balog. I ovom prigodom je naš hodočasnik istakao da se takvo što nikad se ne zaboravlja. Dodajmo da se ovom prigodom dosta govorilo o životu blaženog Ceffirina Jimeneza Malle (1861.-1936.) španjolskog Roma mučenika koji je zbog svoje vjere i pomaganja bližnjeg bio mučki ubijen. Svi nazočni su o životu ovog blaženika dobili i prigodnu brošuru. Organizatorica ovog uspjelog vjerskog susreta i druženja je bila odgajateljica Vera Bralić, prof.  


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba 21. prosinca 2015.
Suzana Šestan / datum: 22. 12. 2015. 18:11

Marijinom pjesmom i Katičinim igrokazom ususret Božiću

Pjesma Tiha noć, sveta noć uvela nas je u božićni ugođaj i program u našem učeničkom domu na isteku 2015. godine. Otpjevala ju je učenica Marija Dombaj, a potom je Helena Frančić pročitala ulomak  iz Biblije koji glasi:

A u tom kraju bijahu pastiri:
pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada .
Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja!
Silno se prestrašiše.
No anđeo im reče: "Ne bojte se!
Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!
Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.
I evo vam znaka:
naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.

(Luka 2, 8-12)


[OPŠIRNIJE]Poziv na suradnju u Panonskom ljetopisui Panonskom listu
Suzana Šestan / datum: 28. 10. 2015. 08:08

Kao što smo najavili,povodom Mjeseca hrvatske knjige u petak 16. listopada u velikoj dvorani Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec svečano je predstavljen Panonski ljetopis za 2015. godinu. Ovom prigodom o popularnomi rado čitanom godišnjaku govorili sunjegov glavni urednik dr. sc. Robert Hajszan iz Austrije i Aleksej Milinović, prof.  iz Graditeljske škole Čakovec.Pitanja i diskusija su ponajviše bili usmjereni prema mladima, njihovim interesima, razmišljanjima, ali i problemima. Svi su zajedno sa svojim profesorima i odgajateljima pozvani na suradnju u Panonskom ljetopisui Panonskom listu.


[OPŠIRNIJE]Rasadnik talentiranih glazbenika
Suzana Šestan / datum: 28. 10. 2015. 08:01

Prvog dana listopada u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec je održana tradicionalna Fazanijada. Za sportski dio programa tijekom dana vrijeme je ipak izdržalo bez kiše. Odigrana je nogometna utakmica u kojoj su Oldtimeri(stari) bili uvjerljivo bolji od Fazana(novi učenici). U maloj domskojolimpijadi veselih disciplina učenici su se nadmetali u vožnji tačkama, bacanju kamena s ramena, bacanju potkove na i oko željeznog klina te u povlačenju užeta.


[OPŠIRNIJE]Leteći plesači prvi u regiji i državi
Suzana Šestan / datum: 26. 5. 2015. 10:28

Učenički dom Maruševec nedavno je po prvi puta bio domaćin Regionalne domijade. Riječ je o jubilarnoj 40. Domijadi Regije sjever na kojoj su nastupili učenici s voditeljima iz čak deset učeničkih domova. Na više terena i prostora nadmetali su se u sportu, radovima likovne i primijenjene umjetnosti te scenskom, glazbenom, plesnom i video stvaralaštvu. Iz Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec je u Maruševec otišlo četrdesetak učenika sa osam svojih voditelja. U sportskom dijelu nakon odigranih utakmica čakovečki košarkaši su bili treći (voditelj Aleksej Milinović, prof.), a nogometaši četvrti (voditelj Zdravko Horvat, prof.). 


[OPŠIRNIJE]Tri domska benda za Valentinovo
Suzana Šestan / datum: 15. 3. 2015. 10:01

Valentinovo i ove godine nije obilježeno samo u Graditeljskoj školi Čakovec, nego i u njegovom učeničkom domu. U bogatom programu u prizemlju doma za Valentinovo - Dan zaljubljenih nastupili su članovi čak tri domska benda! Prvi se predstavio u sastavu Augustin Tilošanec, Ivan Pintar, Mark Žegarac i Ivan Namjesnik.

                                                                                   


[OPŠIRNIJE]„Kalinka“ i „Črne strele“ za fašnjak
Suzana Šestan / datum: 17. 2. 2015. 09:55

Fašnjak je i svi se dobro zabavljamo! Tako je bilo i u našem učeničkom domu u utorak  17. veljače ove godine. U večernjem programu u tv-sali u prizemlju doma bilo nas je dosta i maskiranih i onih koji to nisu bili. Odlično raspoloženi nastupom  učenika koji su zasvirali i učenica koje su zaplesale izabrali smo i najbolje maske te nagradili njihove vlasnike. Posebne gošće večeri su nam bile članice Udruge „Kalinka“ iz Čakovca koje su nam predstavile tradicionalne ruske narodne pjesme i igre. Pri samome kraju programa nastupili su muzičari iz KUD-a „Črne strele“ iz Paraga koji njeguju romsku pjesmu. I vi možete osjetiti dio atmosfere s ovog programa gledajući ove slike!                                                                  


[OPŠIRNIJE]POZIV NA HUMANITARNU AKCIJU
Suzana Šestan / datum: 11. 12. 2014. 08:53

Za Božićni dar Marieli iz južnoameričkog Ekvadora

Pred sam Božić učenici i djelatnici Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec niz posljednjih ljeta šalju novac potreban za cjelogodišnje školovanje i prehranu jednog učenika/učenice iz neke siromašne zemlje u svijetu. Ove kao i prošle godine svi oni su kumovi Mariele Lizeth Viteri Andino koja živi u mjestu Palo Quemada u južnoameričkoj državi Ekvador. Mariela ima 11 godina i pohađa 6. razred osnovne škole. Pametna je iskrena djevojčica, vrlo je dobra u školi te voli ples i pjevanje. Živi s roditeljima i troje braće i sestara. Roditelji svakodnevno mukotrpno rade kao nadničari kako bi prehranili svoju mnogobrojnu obitelj. Akcija skupljanja praznih povratnih boca kao i novčanih priloga traje do odlaska naših učenika, djelatnika i studenata na Božićne blagdane. Stoga se na sudjelovanje u akciji pozivaju svi učenici  i djelatnici Graditeljske škole Čakovec, kao i studenti. Prazne boce i novac možete predati koordinatorici akcije odgajateljici Veri Bralić, prof. ili dežurnom odgajatelju u zbornici učeničkoga doma (pitati na porti doma). Spomenimo da školarina s prehranom za našu Marielu za cijelu godinu iznosi 120 eura (912 kuna).

Na slici: Mariela Lizeth Vitero Andino (11), Palo Quemada, Ekvador.

Aleksej Milinović

 


[OPŠIRNIJE]Na Fazanijadi do kraja neizvjesno za naj-fazanku
Suzana Šestan / datum: 2. 10. 2014. 20:04

U četvrtak 2. listopada održana je Fazanijada u kojoj su sudjelovali učenici prvih razreda- fazani te oldtimeri, učenici iz drugih, trećih i četvrtih razreda. Započela je u 16 sati, nogometnom utakmicom u kojoj su stariji učenici – oldtimeri pobijedili fazane s rezultatom 5:0.  Sportski je dio programa nastavljen nadmetanjima u bacanju potkove, štafetom u tačkama, bacanju kamena s ramena, dok je hodanje na štulama imalo samo pokazni karakter. U bacanju potkove najprecizniji su bili učenici iz prve, a u spretnosti vožnje tačkama iz druge odgojne skupine. Kod bacanja kamena s ramena pobijedili su učenici iz četvrte, a u potezanju užeta oni iz treće odgojne skupine. U večernjim je satima nakon toga održan kulturno-zabavni dio programa koji su vodili Paula Vrban i Sascha Milostić. I ovdje su predstavljeni novi učenici- fazani koji su sudjelovali u nekoj od točaka po pojedinim odgojnim skupinama. Za glazbu su bili zaduženi članovi domskog benda u sastavu Ivan Namjesnik, Augustin Tilošanec, Saša Petričević, Mark Žegarac i (student) Ivan Pintar. Svim je najboljima u sportskom dijelu Fazanijade voditeljica učeničkoga doma Nataša Vrček, prof. uručila prigodne nagrade. Konačno, vrhunac programa je uslijedio pri proglašenju naj-fazanke i naj-fazana. Ove su godine to bili Katica Šafar (najbolja u jakoj konkurenciji s još dvije djevojke) i Marko Mesić. 


[OPŠIRNIJE]Predstavljena građanska akcija Glazbena radionica-mjesto za mene
Suzana Šestan / datum: 30. 9. 2014. 17:00

            U utorak, 30. rujna 2014. godine u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec na konferenciji za novinare predstavljena je građanska akcija Glazbena radionica – mjesto za mene koju provodi udruga Zora u suradnji s Graditeljskom školom Čakovec i njenim učeničkim domom.       


[OPŠIRNIJE]Roman Horvat u crtanju prvi u regiji i četvrti u državi
Suzana Šestan / datum: 29. 5. 2014. 07:13
Roman Horvat

U Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec uz sam boravak, prehranu i učenje učenici imaju mogućnost izabrati različite izborne aktivnosti. Tako mogu sudjelovati u radu crtačke, estetske, neke sportske sekcije u ili van sportske dvorane… Jedna od spomenutih aktivnosti je crtanje koje vodi odgajateljica Katarina Brekalo, prof. Tu se znaju okupiti mnogi učenici, od početnika do onih naprednijih. Na našim fotografijama možete vidjeti neke od najaktivnijih crtača u učeničkome domu - Helenu Frančić, Suzanu Oršuš i Romana Horvata. Moram reći da mi crtamo sve do onda kad ne dobijemo ono što smo i željeli. I eto, naš se trud isplatio jer su nedavno naši radovi dospjeli na regionalnu Domijadu u Garešnicu. Pridružio nam se svojim crtežima i naš domac Ivan Namjesnik s voditeljicom Biserkom Strbad Milinović, prof. Među radovima za najbolje su proglašeni crteži koje je napravio upravo naš Roman Horvat, učenik 2. g razreda (soboslikar) Graditeljske škole Čakovec. Riječ je o pet crteža s kojima se Roman plasirao na državnu Domijadu koje je održana u Baškom Polju u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na istoj je Roman zauzeo četvrto mjesto. Čestitamo mu od srca na ovim lijepim uspjesima!

Suzana Oršuš


[OPŠIRNIJE]OPROŠTAJ S MATURANTIMA - UČENIČKI DOM GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC (15. svibnja 2014.)
Suzana Šestan / datum: 26. 5. 2014. 08:30

Maturanti-hvala vam na svemu i sretno!

Pred sam odlazak maturanata iz učeničkog domau našoj je tv- dvorani održan prigodni oproštajni program. Na njegovom je početku studentica Kristinka Raškaj nastupila na saksofonu pjesmom zagorskog kraja Suza za zagorske brege, nakon čega smo pogledali kratki šaljivi film o domskim maturantima. Mia Capek je potom otpjevala, a portir Božo Mihalic na gitari odsvirao pjesmu o Koprivnici, a kasnije su u programu još nastupili. Denis Važanić nas je sve ganuo Pismom maturanata, nakon čega je domski band odsvirao dvije pjesme. Ravnateljica Graditeljske škole Čakovec Srebrenka Pongrac, prof. i voditeljica učeničkog doma Nataša Vrček, prof. su se ovom zgodom svima obratile s nekoliko biranih rečenica. Zaplesali su Nino&Dino (Nino Oršoš i Dino Cvetinić), uslijedilo je fotografiranje, a odgajateljisu maturantima podijeliti poklone. Na koncu smo uživali u dobroj večeri koju smo završili komadom torte. Još je samo ostala poruka Maturanti-hvala vam na svemu i sretno!

Suzana Oršuš


[OPŠIRNIJE]REGIONALNA DOMIJADA U GAREŠNICI - 26. travnja 2014.
Suzana Šestan / datum: 21. 5. 2014. 07:59
Svečano postrojavanje na početku Domijade

Iz multimedije na državnu Domijadu

U subotu 26. travnja u Garešnici je održan susret učeničkih domova sjeverozapadne Hrvatske, popularna Domijada. Organizator joj je bio Učenički dom Srednje škole August Šenoa iz Garešnice. U sportskim nadmetanjima, multimedijalnom te glazbeno-scenskom stvaralaštvu sudjelovalo je ovom prigodom više stotina učenika iz čak deset učeničkih domova regije. Iz Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec je put Garešnice krenulo trideset učenika sa šest svojih voditelja. Nastupili su u četiri sportske discipline, dva scenska područja, likovnoj umjetnosti s dvanaest crtežakao i primijenjenoj umjetnosti s tri grupe radova. U sportu su učenici Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec nastupili u nogometu, košarci, stolnom tenisu i šahu. Zbog velikog broja ekipa u pojedinim sportovima primjenjivani su i kup i prvenstveni sustav. Po okončanju takmičenja u košarci (voditelj Aleksej Milinović, prof.) učenici su Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec zauzeli treće, šahisti (voditelj Božidar Glavina) i stolnotenisači (voditelj Ivan Lesjak) četvrto, a nogometaši (voditelj Zdravko Horvat, prof.) od 5. do10. mjesta (kup sustav) u regiji. 


[OPŠIRNIJE]ZA VALENTINOVO- DAN ZALJUBLJENIH (13. veljače 2014.)
Suzana Šestan / datum: 20. 2. 2014. 07:14

Valentinovo je program od ljubavi

Iako će mnogi komentirati kako je Valentinovo ili Dan zaljubljenih plod američkog potrošačkog društva te da je dan izmišljen kako bi trgovci zaradili na poklonima i između Božića i Uskrsa, ovaj praznik je zaista tradicionalan, a svoje korijene vuče još iz rimskog doba. Zbog toga ga i mi u učeničkome domu tradicionalno obilježavamo. Na početku ovogodišnjeg programa Valentinova nastupio je domski bend s pjesmom grupe „Indexi“ pod naslovom „Sve ove godine“. U nastavku programa pogledali smo igrokaz R. D. Lainga „Do you love me?“ u kojem su nastupili Senad Balog i Nino Oršoš. A kako zvuče najpoznatije međimurske pjesme kad se recitiraju, pokazali su nam onaj koji govori – kaj - Mihovil Krušelj i onaj koji govori – ća - Sascha Milostić. Čuli smo tako pjesme „Rožica sam bila“, „Klinček stoji pod oblokom“, „Mamica su štrukle pekli“ i „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“. Portir Božidar Mihalic i Mia Capek nastupili su potom s pjesmama Đorđa Balaševića „Prva je ljubav“ i „Pismo“ grupe „Drugi način“. Svojom odlično osmišljenom i izvedenom plesnom točkom upalio nas je Robert Kašić, a podjela ljubavne i pošte prijatelja dovela nas je do usijanja. Kao i ranijih godina i na ovo je Valentinovo završena jedna vrijedna akcija. Tim povodom uručene su nagrade svim učenicima za najurednije i najuređenije sobe i takozvani poklon bonovi učenicima s najneurednijim sobama. Ocjenjivanje su od početka školske godine vršili - učenička komisija, medicinska sestra i odgajatelji. Neki su bili ponosni, a nekima je bilo pomalo i neugodno, no svi smo se pritom dodatno dobro zabavili našim različitim reakcijama. Par koji je vodio cijeli program bili su Dino Cvetnić i vaša novinarska Suzana Oršuš.                                                                                                                                                     


[OPŠIRNIJE]UČENIČKI DOM GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC (16. siječnja 2014.)
Suzana Šestan / datum: 20. 2. 2014. 07:05

Stvoriteljev blagoslov je svakome potreban

Novu smo kalendarsku godinu započeli s blagoslovom učeničkoga doma. U dvorani u prizemlju doma rado smo primili naše drage goste, a među njima posebno članove Molitvene zajednice „TotusTuus“ („Potpuno Tvoj“, odnosno „Potpuno Božji“). U molitvi i pjesmi dom su blagoslovili fra Marko i fra Grga iz Franjevačkog samostana u Čakovcu. Održali smo i prigodni program u kojem su svi uživali. Sljedeće fotografije neka vam pokažu barem dio svečanosti i radosti s ovog veselog i blagoslovljenog druženja. 


[OPŠIRNIJE]BOŽIĆNI PROGRAM U UČENIČKOM DOMU (20. prosinca 2013.)
Suzana Šestan / datum: 20. 2. 2014. 06:55

Svečano i sretno u susret Božiću i novom ljetu

U Učeničkome domu Graditeljske škole Čakovec 20. prosinca 2013. godine održan je prigodni Božićni program. Voditeljice su mu bile učenice Mirna Jazvec i i Lucija Kerman. Lijep govor o Bogu održali su Paula Vrban i Mihovil Krušelj. Nakon toga smo odgledali plesnu točku u kojoj su nastupile Nikolina Oršuš, Helena Frančić, Maja Horvat, Đurđica Balog i Paula Vrban. Tijekom večeri mogli smo čuti kako dobro pjeva Mia Capek uz pratnju domskog portira Božidara Mihalica. U glazbenom dijelu nastupili su još Saša Petričević na tamburici i studentice na saksofonu i flauti. Dobro smo prihvatili i prigodni dramski igrokaz u kojem su glumili Vedran Bojanić (vojnik), Sascha Milostić (siromah), Antun Imbrišić (ovisnik), Mihovil Krušelj (vjernik), Mia Capek (bogatašica) i Suzana Oršuš (policajka). Ovom prilikom nam je sretan Božić i novu godinu poželio ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić. Na kraju smo otpjevali pjesme „Sretan Božić svakome“ i „Snijeg svuda opada“. Počastili smo se tortom i sokom, a cjelokupna atmosfera je bila odlična tako da su se zabavljali i učenici i odgajatelji.  (Suzana Oršuš)    


[OPŠIRNIJE]UČENIČKI DOM UOČI BOŽIĆA (14. prosinca 2013.)
Suzana Šestan / datum: 14. 12. 2013. 12:25

Skupljamo priloge za Stamilino školovanje u Tanzaniji

 

Učenici i djelatnici Učeničkoga doma Graditeljske škole Čakovec već su dvije godine zaredom prikupili potrebna sredstva za školovanje Stamili KIsinga, djevojke iz Tanzanije kojoj smo kumovi. Riječ je o učenici 3.razreda Srednje škole Monfort  iz spomenute istočnoafričke države. Naši učenici i djelatnici i ove godine svakodnevno prikupljaju plastične i staklene boce te limenke za koje prilikom povratka u dućanu dobivaju po 50 lipa.

 

Stamili Kisinga, učenica 3.razreda Srednje škole Monfort iz Tanzanije.

 

Svi oni ambalažu donose u zbornicu učeničkoga doma ili sobu odgajateljica na prvom katu (koordinatorica je odgajateljica Vera Bralić, prof., ali se može predati i drugima). Na humanitarnu akciju pozivamo sve učenike i djelatnike. Kao i ranije i ovog puta ćemo uz posredovanje udruge „Zdenac“ uplatiti 120 eura koliko iznosi godišnja rata za Stamilino školovanje. U slučaju da ne prikupimo dovoljno boca, skupljat ćemo i novac.

Našoj dragoj Stamili kao i svima vama želimo sretan Božić i Novu Godinu!

(A.  Milinović)


[OPŠIRNIJE]DANI KRUHA U UČENIČKOM DOMU GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC – 24. LISTOPADA 2013
Suzana Šestan / datum: 25. 10. 2013. 17:46

Tikvice, batata, kuglof s čokoladom…mmm…mljac!

Učenice našeg učeničkog doma pripremile su s odgajateljicom Spomenkom Gavranović kolače i peciva za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u čemu sam i ja sudjelovala. Mijesila sam tijesto i složila perece i pletenice, a usput i pomagala odgajateljici Veri Bralić i psihologinji Andreji Bratinšćak u kuhanju juhe od tikvica i batata (slatkog krumpira). U kuhinji je bilo deset djevojaka, dvije odgajateljice i psihologinja. Učenice drugih razreda Maja Horvat (buduća kuharica) i Jasminka Oršoš (obrazuje se za slastičarku) napravile su kuglof s čokoladom koji je bio jako ukusan. Učenice Paula Vrban, Mirjana Horvat, Marija Dominik i Nikolina Oršoš aranžirale su izložbeni stol u restoranu s jesenskim plodovima. Navečer u 20 sati pozvale smo učenike na druženje uz kolače, peciva i čaj. Učenici su bili zadovoljni, a mi učenice i odgajateljice smo bile „ponosne“. Odgajatelj Zdravko Horvat potrudio se nabrati s učenicima kestene u šumi u Vinici, a navečer smo kestene pekli u dvorištu doma.

 

Tekst napisala: Suzana Oršuš  


[OPŠIRNIJE]Domci Graditeljske škole Čakovec bili posebni gosti
Suzana Šestan / datum: 25. 10. 2013. 08:11

TRILATERALA ČAKOVEC-KOPRIVNICA-GŰTTENBACH-16. LISTOPADA 2013

Srednjoškolci smješteni u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec minule su srijede organizirano putovali u Koprivnicu na promociju Panonskog ljetopisa koji se bez prekida već dva desetljeća tiska u Republici Austriji. Možemo slobodno reći da su naši učenici svojom brojnošću, mladošću te zainteresiranošću bili doista posebni gosti na ovoj promociji. Zapravo, veza učenika i djelatnika učeničkog doma s ovom vrijednom višejezičnom edicijom traje već doista dugi niz godina tako da je u Panonskom ljetopisu objavljeno više domskih dramskih igrokaza koji su svi bili i izvedeni u javnosti, ali i lirskih pjesama te raznih osvrta. Spomenimo da je u tim igrokazima glumilo niz bivših učenika doma, a dio njih je dobio nagrade na regionalnim smotrama učeničkih domova (jedan od igrokaza je bio prikazan i u čakovečkoj bolnici). 


[OPŠIRNIJE]Fazanijada uvijek nosi mnogo radosti
Suzana Šestan / datum: 25. 10. 2013. 07:53

UČENIČKI DOM GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC - 2. LISTOPADA 2013

Prvi program u novoj školskoj godini u Učeničkome domu Graditeljske škole Čakovec i ovog je puta bila Fazanijada. Sam pojam fazana označava učenike prvih razreda srednjih škola smještenih u učeničkome domu kojima ovim programom završava program adaptacije na novu sredinu i novi način života i rada. Sama Fazanijada uključuje višetjedne pripreme u kojima se uvježbava program predstavljanja odgojnih skupina (njih šest ove godine) i pojedinih učenika unutar njih. 


[OPŠIRNIJE]OPROŠTAJ OD MATURANATA – 13. SVIBNJA 2013
Suzana Šestan / datum: 29. 5. 2013. 16:51

Veselo i tužno u isti tren

Pri samome koncu nastavne godine prigodnim programom i zajedničkom večerom koju smo zasladili i tortom oprostili smo se od naših dragih maturanata. Treba podsjetiti da ih je u sadašnjoj generaciji 2012./2013. bilo osamnaestoro. Kao i prošlih puta kad su bile neke druge generacije u pitanju, bilo je istovremeno i veselo i tužno! Veselo jer smo svi svjedoci uspješnog stasanja mladih ljudi koji su u naš učenički dom došli kao djeca, a sada odlaze kao ljudi. Tužno, jer je ipak u pitanju rastanak nakon dužeg i intenzivnog poznanstva i druženja učenika među sobom, ali i svih djelatnika s maturantima. Jedan od djelatnika doma je ne tako davno to lijepo rekao istaknuvši da …baš onda kad smo se najbolje upoznali i navikli jedni na druge, onda dođe naš rastanak. Maturantima uz pozdrav za rastanak još samo poruka neka pamte samo lijepo i neka nas obavezno posjete, od sada pa nadalje dok su god živi!   


[OPŠIRNIJE]Uspješan nastup na Smotri u Ivanić Gradu
Suzana Šestan / datum: 29. 5. 2013. 16:32

Uspješan nastup na Smotri u Ivanić Gradu

Uz sve mjere štednje koju nosi ovo vrijeme recesije u Ivanić Gradu je u subotu 11. svibnja uspješno održana Smotra učeničkih domova sjeverozapadne Hrvatske. Na njoj su sudjelovali učenici-srednjoškolci iz čak deset učeničkih domova što je rekordan broj njih do sada.


[OPŠIRNIJE]VALENTINOVO U NAŠEM DOMU (14. veljače 2013.)
Suzana Šestan / datum: 21. 4. 2013. 20:12

   Sretno i zaljubljeno

 

Dan zaljubljenih i ove smo godine obilježili doista veselim druženjem na našem prigodnom domskom programu. U večernjem programu mnogo smo pjevali, plesali i zabavili se u ime ljubavi. Cijeli je bio posvećen 14. veljači koji se obilježava u cijelom svijetu. Znate svi dobro da je riječ o Valentinovu, odnosno Danu zaljubljenih, ali i danu onih koji se tek namjeravaju zaljubiti! 


[OPŠIRNIJE]MAŠKARE U NAŠEM UČENIČKOM DOMU (7. veljače 2013.)
Suzana Šestan / datum: 21. 4. 2013. 20:03

Maškare se maškaraju, a maškarama se svi veselimo!

 

Maškare se maškaraju, a maškarama se svi veselimo! Tako smo se i ovaj puta lijepo proveselili u našem učeničkom domu uz naše drage i zanimljive goste. To su bile Lafre iz Turčišća i breakdance grupa Nexus iz Čakovca. Prigodni je program osmislio odgajatelj Zdravko Horvat, prof. Kakve su bile maske i kakvo je dobro raspoloženje vladalo na našim maškarama najbolje vam mogu predočiti naše brojne slike.  


[OPŠIRNIJE]INTERVJU S ODGAJATELJEM ALEKSEJEM MILINOVIĆEM, prof. (ožujak, 2013.)
Suzana Šestan / datum: 21. 4. 2013. 19:59

 

Uspjeh učenika je najveća nagrada odgajatelju

 

Odgajatelj Aleksej Milinović u našem učeničkom domu radi preko dvadeset godina. Po struci je diplomirani politolog, a zanima se za novinarstvo, književnost i povijesnu znanost. Živi s obitelji u Prelogu. Do sada je vodio niz izbornih aktivnosti kao što su npr. streljačka, novinarska, dramska, literarna, šahovska, košarkaška i rukometna sekcija, renesansna radionica i dr. Autor je više povijesnih knjiga i znanstvenih radova u nas i drugim zemljama, ali i dramskih tekstova namijenjenih srednjoškolcima u domu. S istima su oni nastupali i osvajali nagrade na raznim smotrama. Konačno, urednik je i 'Čuda' za koje je uz 'Graditelj' primio više županijskih i državnih nagrada. 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju