preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave!Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 174
Erasmus+ KA1 "GSC-Mobility2020"
Završna prezentacija projekta Graditeljske škole Čakovec GSC-Mobility 2020
Suzana Šestan / datum: 20. 7. 2022. 14:48
31. srpnja 2022., službeno završava projekt mobilnosti Graditeljske škole Čakovec GSC-Mobility 2020.
Projekt je financiran od strane Europske unije u sklopu programa Erasmus+ KA1, a odobren od strane Agencije za mobilnosti programe Europske unije.
Povodom završetka projekta u Graditeljskoj školi Čakovec u okviru svečane promocije završnih razreda, održana je i kratka prezentacija projekta u nazočnosti učenika sudionika mobilnosti, roditelja i nastavnika Graditeljske škole Čakovec.
Koordinatorica projekta Suzana Šestan, mag. dizajna prezentirala je provedbu i rezultate mobilnosti u okviru projekta za koje je školi ukupno odobreno 53 484,00 EUR, koji su uz organizacijske aktivnosti omogućili da 28 učenika uz 2 nastavnika u pratnji odrade svoju stručnu praksu u trajanju od 14 dana u Bugarskoj i Sloveniji.
Sudionici obje mobilnosti kao i projektni partneri izrazili su zadovoljstvo projektom, a učenici su pokazali visoku razinu profesionalnosti i motiviranosti za sudjelovanje u projektima mobilnosti, gdje su stekli nova iskustva, potrebne stručne vještine i upoznali se s metodama i načinom rada u školskoj ustanovi i proizvodnom pogonu u inozemstvu.
Sudionicima mobilnosti su pri završetku podijeljene potvrde za sudjelovanje na mobilnosti koje im je uručio pratitelj na mobilnost dr. sc. Petar Križnar.
Ravnatelj Damir Srnec, mag. inf. na kraju je čestitao svim učenicima sudionicima mobilnosti, koordinatorici, pratiteljima, nastavnicima i djelatnicima koji su bili uključeni u organizaciju projekta i provedbu mobilnosti na angažmanu i kvalitetno provedenim aktivnostima u okviru projekta.
Objava:https://emedjimurje.net.hr/vijesti/skolski-kutak/4261234/uspjesno-proveden-zavrsna-prezentacija-projekta-graditeljske-skole-cakovec-gsc-mobility-2020/

[OPŠIRNIJE]Suradnja dječjeg vrtića Cipelica i Graditeljske škole Čakovec u diseminaciji projekta Erasmus+ KA1
Suzana Šestan / datum: 14. 6. 2022. 14:20
U okviru strukovnog predmeta projektiranje interijera i zadatka opreme dječjih soba i dekoracije s dječjim igračkama, učenice 3.c razreda smjera dizajner unutrašnje arhitekture sudionice mobilnosti posjetile su dječji vrtić Cipelica – Čakovec. U organizaciji mentorice i koordinatorice projekta Erasmus+ KA1 Suzane Šestan, mag. dizajna i ravnateljice dječjeg vrtića Cipelica gđe. Gordane Šoltić Siladi, učenice su posjetile vrtićku grupu predškolaca koji su se s interesom uključili u razgovor o njima najdražim igračkama.
U veseloj i dinamičnoj atmosferi mali kreativci su rado pokazali svoje vještine crtanja i nacrtali svoje omiljene igračke. Na kraju veselog druženja učenice su dobile crteže igračaka koji su im bili inspiracija u izradi idejnih prijedloga. Tako je nastalo nekoliko idejnih rješenja izgleda i krojnih elemenata igračaka od pliša koje su učenice naučile izrađivati na mobilnosti i radionici dječjih igračaka u školi Sv. Luka, Sofija – Bugarska.

foto - galerija


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje rezultata mobilnosti na ŽSV nastavnika stručnih predmeta vizualnih umjetnosti i dizajna
Suzana Šestan / datum: 30. 5. 2022. 15:32
27. svibnja 2022. godine u okviru ŽSV nastavnika stručnih predmeta vizualnih umjetnosti i dizajna Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije u prostorima Gradskog muzeja Varaždin predstavljen je i projekt Erasmus GSC-Mobility 2020 Graditeljske škole Čakovec.
Prezentaciju projekta u okviru vijeća predstavili su koordinatorica projekta Suzana Šestan, mag. dizajna i pratitelj učenika na mobilnost dr.sc. Petar Križnar, mag. keramike.
Uz organizacijske i pripremne aktivnosti cjelokupnog projekta Erasmus+KA1, naglasak je bio na mobilnosti učenika i aktivnostima učenika zanimanja dizajner unutrašnje arhitekture i dizajner keramike koje su provedene tijekom boravka u srednjoj školi za primijenjenu umjetnost „Sv. Luka ” u Sofiji i ostvarene u okviru radionica umjetničkog stakla, dizajna dječjih igračaka i umjetničkog drvoreza.
Rezultati projekta prezentirani su i u okviru Međužupanijskog stručnog vijeća profesora likovne umjetnosti i likovnih umjetnosti Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije 21. svibnja 2022. održanog u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu.

[OPŠIRNIJE]Radionica stakla
Suzana Šestan / datum: 14. 5. 2022. 19:29
Održana je još jedna diseminacijska radionica nakon završene mobilnosti učenika, na kojoj su učenici primijenili i utvrdili vještine i znanja koja su stekli na radionici stakla tijekom mobilnosti u školu Sv. Luka, Sofija, Bugarska.
Radionica stakla pokazala se izuzetno kreativnom s različitim mogućnostima korištenja raznovrsnog stakla, a za manje formate radova i primjenom recikliranog i otpadnog stakla.
Radionicu je organizirao dr.sc. Petrom Križnarom, mag. keramike, a održala ju je nastavnica Tatjana Lukman, dipl.ing.arh., koja se već duže vrijeme bavi kreacijama i dekorativnim predmetima od stakla.
Svakako je za sve sudionike bilo zanimljivo vidjeti kombinaciju ideja i metoda rada a kao rezultat su pripremljeni različiti idejni koncepti i rješenja.
 
foto-galerija

[OPŠIRNIJE]Idejni koncepti radionice dječjih igračaka primijenjeni u nastavi
Suzana Šestan / datum: 7. 5. 2022. 11:04

Učenice 4.c razreda dizajna unutrašnje arhitekture, inspirirane radionicom dječjih igračaka koju su polazile u okviru mobilnosti u školi Sv. Luka, Sofija, primijenile su idejne koncepte vezane uz dječje igračke i igrice u nastavi. Uz mentorstvo nastavnika Ilije Vabeca, mag. ing. arh., osmislile su prijedloge igrica za djecu u okviru predmeta projektiranje interijera i tematike opreme dječjih vrtića.


[OPŠIRNIJE]Primjena ideja i vještina rada u drvu na kreativnoj radionici
Suzana Šestan / datum: 29. 3. 2022. 10:53
Učenice 3.c razreda smjera dizajner unutrašnje arhitekture koje su upoznale i usvojile nove vještine umjetničkog drvoreza u okviru mobilnosti u školi Sv. Luka u Bugarskoj, podijelile su svoje ideje i vještine s razrednim kolegicama. Uz mentorstvo stručnog učitelja Vladimira Hatlaka, na predmetu Izrada unikatnog namještaja učenice su pokazale kreativnost u osmišljavanju novih načina primjene drva i izradile zanimljive male dekorativne radove.

[OPŠIRNIJE]Prezentacija i izložba rezultata mobilnosti učenika Graditeljske škole Čakovec
Suzana Šestan / datum: 27. 2. 2022. 16:11

Nakon uspješno provedene i druge mobilnosti u okviru projekta Erasmus+ KA1, GSC-Mobility2020, tijekom koje su učenici drugog i trećeg razreda trogodišnjih zanimanja: stolar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i keramičar oblagač odradili praktičnu nastavu u Sloveniji, firmi Carthago d.o.o.  Odranci  i stjecali vještine rada u automatiziranom proizvodnom pogonu za montažu mobilnih domova, rezultati obje mobilnosti prezentirani su svim učenicima i djelatnicima škole.

U holu škole postavljena je prezentacija aktivnosti učenika mobilnosti u Bugarsku i Sloveniju u vidu plakata te slikovnih priloga na video zidu, kao i izložba radova nastalih na radionicama tijekom mobilnosti.

Tako su i na ovaj način svi učenici, djelatnici i posjetitelji škole imali uvid u projekt i način stjecanja novih kao i utvrđivanja postojećih vještina učenika tijekom mobilnosti, a ujedno dobiti i uvid u kulturno-geografska obilježja kraja partnera u zemlji domaćin.

fotogalerija


Priprema prezentacijskim materijala: Suzana Šestan
Postav izložbe: Petar Križnar


[OPŠIRNIJE]Završetak mobilnosti u Sloveniji
Suzana Šestan / datum: 1. 12. 2021. 09:19

Naši učenici uspješno su odradili praktičnu nastavu u Sloveniji, firmi Carthago d.o.o. - Odranci, gdje su pod nadzorom mentora usvajali i utvrđivali vještine rada u automatiziranom proizvodnom pogonu za montažu mobilnih domova.

Nakon dvotjednog rada, na kraju mobilnosti, uz nazočnost direktorice gospođe Sandre Županec, mentori su dodijelili učenicima potvrde o praktičnoj nastavi od strane firme. Kao potvrdu usvajanja novih vještina učenicima i škola dodjeljuje Europass potvrde.

Nakon povratka s mobilnosti učenici će primijeniti vještine kroz rad na praktičnoj nastavi u školi i poslodavaca, te ih prezentirati ostalim učenicima u zanimanju.

Prije povratka u Hrvatsku učenici su posjetili Tropski vrt u Ocean Orchids u Dobrovniku i razgledali tropsko raslinje, u kulturnom domu u Lendavi razgledali su izložbu stolarskih rukotvorina Franca Pala, te obišli panoramski stup Vinarium u Lendavskim goricama.

fotoalbum - Carthago - Odranci


[OPŠIRNIJE]Učenici Graditeljske škole Čakovec usvajali vještine u školi Sveti Luka u Bugarskoj
Suzana Šestan / datum: 22. 11. 2021. 18:08

Osvrt sudionice mobilnosti u Bugarsku - Sofija - Nacionalna gimnaziya za prilozhni izkustva "Sveti Luka", objavljen je i na portalu eMeđimurje.


[OPŠIRNIJE]Drugi tjedan mobilnosti uz rad i upoznavanje kulturnih znamenitosti
Suzana Šestan / datum: 21. 11. 2021. 19:45

U drugom tjednu mobilnosti učenici su se već privikli na režim rada u firmi i svakodnevno obavljali poslove u domeni svoje struke, te stjecali samostalnost i brzinu u obavljanju poslova. Mentorski vođeni dobili su uvid u način rada izrade i montaže autodomova i svih poslova vezano uz njihovu opremu i funkcionalnost.
Nakon rada u pogonu i kraćeg odmora učenici su posjećivali okolna mjesta i dalje upoznavali vrijedne kulturne i prirodne znamenitosti i tradicijske vrijednosti zemlje i kraja mobilnosti.
Tako su u Beltincima obišli dvorac, mjesnu crkvu i park sa zanimljivim postavom skulptura starih bicikla, posjetili su stari grad Rakičan i muzej konjskih kočija. 
 

poveznica na foto album - Slovenija 


[OPŠIRNIJE]Na radnom mjestu u okviru praktične nastave-Carthago, Odranci, Slovenija
Suzana Šestan / datum: 17. 11. 2021. 14:34

Dobili smo i nekoliko službenih fotografija naših učenika na radnom mjestu u proizvodnom pogonu, kako bi pokazali da naši učenici doista vrijedno rade i uključeni su u proizvodni proces, te uz mentorstvo stječu nove vještine i radne navike.


[OPŠIRNIJE]Upoznavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti - mobilnost Slovenija
Suzana Šestan / datum: 15. 11. 2021. 21:15

Nakon radnog tjedna učenici su proveli vikend u istraživanju okolice u daljnjem upoznavanju prirodnih i kulturnih znamenitosti zemlje boravka.
Tako su nakon malo odmora i okrijepe, pokazali da imaju puno energije i volje za istraživanjem,te su obišli najviši vrh Prekmurja i farmu alpaka, posjetili muzej u Gradu - najvećem dvorcu u Sloveniji, prošli "poučnu stazu" o drveću i "otok ljubezni" te došetali do crkve Rotunda.
I drugi dan vikenda nije proveden samo u odmoru, učenici su s pratiteljem obišli Ljutomer, posjetili dvorac Jeruzalem, muzej lončarstva u mjestu Filovci, te crkvu poznatog arhitekta Jože Plečnika u mjestu Bogojina.
Uz strukovne vještine koje marljivo usvajaju u krugu pogona firme Carthago, učenici upoznaju ljepote Prekmurja.

foto album - kulturne i prirodne znamenitosti Prekmurja


[OPŠIRNIJE]Praktična nastava u Odrancima, Slovenija
Suzana Šestan / datum: 12. 11. 2021. 19:53

 

Naši učenici vrijedno rade na praktičnoj nastavi u firmi Carthago, d.o.o., od 6:00 do 14:00 sati, gdje utvrđuju postojeće i usvajaju nove vještine rada u struci i proizvodnom pogonu s montažnom trakom auto domova, a nakon okrijepe zajedno sa svojim pratiteljem upoznaju okolicu boravka.


Tako su učenici razgledali crkvu u  mjestu Odranci, te posjetili grad Mursku Sobotu u kojem su prošetali starim gradom i razgledali Evangelističku crkvu, te obišli Soboško jezero i Expano.

U očekivanju službenih fotografija učenika i njihovog rada na samoj praktičnoj nastavi u prilogu su fotografije upoznavanja s kulturnom i prirodnom baštinom.


[OPŠIRNIJE]Početak praktične nastave u Sloveniji
Suzana Šestan / datum: 10. 11. 2021. 14:56

U okviru projekta Erasmus+ KA1 odvija se mobilnosti učenika Graditeljske škole Čakovecu u Sloveniju, koja  uključuje ukupno 8 učenika drugog i trećeg  razreda trogodišnjih zanimanja: stolar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i keramičar oblagač, te odlazak u firmu Carthago d.o.o. proizvodnja autodomov, Odranci - Slovenija, koja je domaćin učenicima tijekom praktične nastave.

Termin praktične nastave obuhvaća 10 radnih dana: 08.11. do 19.11. 2021. godine.

Firma Carthago d.o.o. bavi se proizvodnjom mobilnih kuća na kotačima odnosno kampera. U firmi se odvija visokotehnološki proces serijske proizvodnje sklapanja kampera i uključuje rad majstora različitih profila zanimanja. Učenici će polaziti praktičnu nastavu u pogonu uz nadzor mentora.

Vikend je planiran za posjet okolnim mjestima te upoznavanju prirodnih i kulturnih znamenitosti uz vodstvo nastavnika Zlatka Bahuna, dipl.ing. el. koji je pratitelj učenicima tijekom mobilnosti.
U prilogu su fotografije učenika u dolasku na mobilnost, te upoznavanje mjesta smještaja i okolice.


[OPŠIRNIJE]Završetak praktične nastave u školi SV. Luka, Sofija - Bugarska
Suzana Šestan / datum: 6. 11. 2021. 10:52

Zadnja dva dana praktične nastave bila su izuzetno produktivna, u radnoj atmosferi dovršavanja radova prema idejnom rješenjima, kako bi ih prezentirali na završnoj zajedničkoj izložbi.

Zadnji dan praktične nastave, nakon dovršetka radova, u izložbenom prostoru škole Sv. Luka, učenici su pripremili zajednički izložbu gdje su prikazali svoje radove koje su ostvarili uz pomoć mentora. Tom prilikom zamjenica ravnateljice prof. Ralica Krapanteva uručila je učenicima potvrde za uspješnu odradu praktične nastave za sve tri radionice i sudjelovanje u projektu Erasmus+.

Na kraju svega učenici su se zahvalili svojim mentorima koji su im tijekom dva tjedna prenijeli nova znanja i vještine, te su njihovu pomoću ostvarili prekrasne rezultate. U dizajnu stakla učenici su imali pomoć prof. Anife Mustafa i prof. Elizara Mileva, u dizajnu dječjih igračaka prof. Dine Dobrevske, Irma Vodeva, a u umjetničkom drvorezu prof. Miroslava Kozhuharova.
Čestitke svim našim učenicima na uspješno odrađenoj praktičnoj nastavi, novim vještinama i iskustvu koje su stekli uz podršku, trud i izvrsnu suradnju škole domaćin i mentora.
Pogledajte u fotogaleriji ostvarene rezultate praktične nastave učenika.

28.10. fotoalbum - Bugarska

29.10. fotoalbum - Bugarska - završna izložba


[OPŠIRNIJE]Završene su pripremne radionice za mobilnost u Sloveniju
Suzana Šestan / datum: 6. 11. 2021. 10:43

Odrađene su i zadnje pripremne radionice učenika koji su od 7.11. - 20.11.2021. na mobilnosti i praksi u firmi Carthago d.o.o. Odranci, Slovenija, u okviru Erasmus+ Ka1 projekta.
Učenici su odradili radionicu izrade životopisa putem platforme Europass, a odrađena je i zadnja radionica s roditeljima, na kojoj su roditelji dobili sve dodatne informacije o mobilnosti učenika, o provedbi samog projekta i na kraju potpisali ugovore.
Dalje u realizaciji slijedi mobilnost učenika i praktična nastava.


[OPŠIRNIJE]Intenzivan napredak u tehnologiji rada - praktična nastava 26. i 27.10. - Bugarska
Suzana Šestan / datum: 3. 11. 2021. 19:04

Učenici su tijekom dva sljedeća dana 26. i 27.10. odrađivali svoje radne zadatke i radili na svojim zamislima u sve tri radionice, te uz pomoć svojih mentora postigli zadivljujuće rezultate. 
Na dizajnu stakla postao je izazov okušati se u tehnici puhanja stakla, kojom su učenici napravili nekoliko zanimljivih radova uz pomoć svojih mentora.
Igračke također lijepo napreduju, te učenici u okviru radionice nastavljaju sa šivanjem svojih igračaka prema skicama.
Na radionici umjetničkog drvoreza učenici su započeli s izradom radova koji će biti izloženi na izložbi kao rezultat ovog projekta. Kako se radi o zahtjevnoj ručnoj tehnici mentor pomaže i nadgleda postupak rada  kako ne bi došlo do većih grešaka. Vidljivo je da su učenici usvojili nova znanja i vještine.


[OPŠIRNIJE]Logističko - pedagoška pripremna radionica - mobilnost Slovenija
Suzana Šestan / datum: 3. 11. 2021. 07:55
U petak 29.10.2021. polaznici mobilnosti u Sloveniju, firmu Carthago d.o.o. u Odrancima - Slovenija, sudjelovali su na  logističko - pedagoškoj radionici koju je vodila koordinatorica projekta Suzana Šestan.
Učenici su na radionici dobili sve dodatne potrebne informacije o destinaciji mobilnosti, smještaju, prijevozu, te svim ključnim detaljima o kojima trebaju voditi računa tijekom puta i trajanja mobilnosti.
 
Učenicima je prezentiran detaljnije plan praktične nastave, vođen je razgovor o  pravilima ponašanja tijekom rada, njihovim obavezama i ciljevima planirane mobilnosti tijekom koje će učenici u velikom proizvodnom pogonu uz mentorstvo  steći nova teorijsko-praktična znanja i vještine.

[OPŠIRNIJE]Novi tjedan mobilnosti - stjecanje vještina - Bugarska (25.10)
Suzana Šestan / datum: 31. 10. 2021. 16:55
radionica dječjih igračaka od tekstila

U novom tjednu učenici su marljivo usvajali vještine i sami uz budno oko mentora isprobavali i vježbali. Na dizajnu stakla, nakon demonstracija učenici su upoznali pravila ponašanja kod  tehnike izrade puhanog stakla. Izmjenjivali su se u vježbanju korištenja osnovnih alata tehnike puhanja kod izrade kugle na dršci kao osnove za staklo.
Na radionici dizajna dječjih igračaka učenici nastavljaju sa šivanjem igračaka prema svojim skicama i idejnim rješenjima.
Na radionici umjetničkog drvoreza učenici su još vježbali tehniku kroz pripremnu vježbu prije stvaranja vlastitih radova, te razrađivali idejni koncept za vlastite radove uz pomoć mentora.
Nakon rada u radionicama učenici su posjetili Nacionalnu likovnu akademiju (NHA), primijenjeni fakultet - katedru keramike, porculana i stakla, te katedru tekstila.

foto galerija 25.10.


[OPŠIRNIJE]Izlet u Plovdiv (23.10) - mobilnost Bugarska
Suzana Šestan / datum: 29. 10. 2021. 21:10

Nakon intenzivnog radnog tjedna u radionicama gdje su usvojili osnove rada s alatima i upoznali materijale i tehnologiju rada u okviru tri radionice, te imali prilike vidjeti tehniku puhanja stakla u izradi dekoracija, učenici su odradili i planirani cjelodnevni izlet i grad Plovdiv, koji je drugi po veličini u državi, a 2019 g. preuzeo je titulu Europske prijestolnice kulture.

Nakon dolaska šetnjom kroz stari grad imali su prilike upoznati tradicionalnu arhitekturu u duhu historicizma. Nakon razgleda arhitekture i zanimljivih obrada pročelja, posjetili su dvorište etnografskog muzeja, izložbu ikona koja je u sklopu gradske umjetničke galerije. Učenici su imali prilike vidjeti ekspoziciju Georgi Bozhilova – Slona, zbirku umjetničkih djela Encho Pironkov, Balabanovu kuću sa zbirkom radova Canka Lovrenova i zbirku radova meksičke umjetnosti gdje prevladava keramika pretkolumbovske amerike, kao i veliki opus grafike poznatih autora. Nakon umjetničkih djela učenici su na kraju posjetili rimsko kazalište koji svojom ljepotom plijeni pažnju gledatelja.

Na povratku iz Plovdiva posjetili su Bačkovski manastir koji je okružen prekrasnom prirodom u jesenskim bojama.

foto galerija 23.10.


[OPŠIRNIJE]Korak po korak za nove vještine i postignuća - mobilnost Bugarska (22.10.)
Suzana Šestan / datum: 27. 10. 2021. 19:40

Pri kraju tjedna u tri radionice učenici su polako upoznavali tehnologije i materijale, pa su u radionici dizajna stakla dovršavali svoje kompozicije od valjaka, rezali i brusili različite elemente te ih pripremili za lijepljenje. Mentori su na radionici stakla ponovili demonstraciju vještine tehnike puhanja u izradi novih oblika.

U radionici dizajna dječjih igračaka nastavili su proces krojenja, rezanja i šivanja  dijelova za igračke, uz mentorske upute i korekcije započeli su process šivanja elemenata na šivaćim mašinama.

Stara tradicijska tehnika umjetničkog drvoreza zanatska je vještina uz primjenu umjetničkog izričaja na tragu radova starih majstora koji krase interijere starih arhitektonskih građevina, jednostavan na izgled u rukama pravog majstora pokazao se kao pravi izazov za naše učenike.

Tijekom boravka u školi profesor Miroslav Kozhuharov iz smjera umjetničkog drvoreza pokazao je učenicima školsku arhivu završnih radova koji su izvrstan uvid u vještine i postignuća njihovih učenika na kraju školovanja, a svakako i inspiracija za naše učenike kojima su model ii makete također jedan od mogućih izričaja u konceptu završnog rada.

foto album 22.10.


[OPŠIRNIJE]Nastavak pripremnih radionica za mobilnost u Sloveniju
Suzana Šestan / datum: 24. 10. 2021. 15:18

Nastavljaju se i dodatne pripremne radionice za učenike koji u terminu 8.11. - 19.11.2021. planiraju obavljati praktičnu nastavu u firmi Carthago d.o.o. Odranci, Slovenija.
Tako su u razdoblju 15. - 22. 10.2021. održane radionice slovenskog jezika po voditeljstvom nastavnika Zlatka Bahuna, te kulturološka radionica o zemlji i destinaciji mobilnosti, kao i o vrijednostima EU u okviru koje je škola uključena u projekt Erasmus+ KA1, koju je održala nastavnica Željka Korent-Hozmec.


[OPŠIRNIJE]Praktična nastava Sv. Luka - puhanje stakla (21.10.)
Suzana Šestan / datum: 24. 10. 2021. 08:55
Tehnika puhanja stakla

I četvrtak je prolazio radno u nastavku aktivnosti iz prethodnog dana. 
Učenici su imali prilike vidjeti radove odjela za umjetnički drvorez, dobili dodatne upute o korištenju pribora, prenošenju crteža na drvo, te se upoznali s karakteristikama pojedinih vrsta drva i načinima njihove obrade.
Na dizajnu dječjih igračaka nastavio se praktičan rad na krojenju, izrezivanju materijala te vježbi rada na šivaćim mašinama.
Svakako je bio doživljaj za sve učenike demonstracija puhanja stakla u okviru radionice stakla. Objašnjena su pravila ponašanja tijekom rada u službi sigurnosti primjene materijala zagrijanog na visoku temperaturu i peći za staklo, a tijekom demonstracije pokazane su osnove izrade tehnike puhanog stakla.
Nakon demonstracije učenici su imali prilike sami isprobati jednu od najtežih tehnika oblikovanja stakla koju su usavršili venecijanski majstori, a poznata je još od ranijih razdoblja. Učenici su uvježbavali tehniku puhanja kugle na dršci kao osnovi rada kod tehnike puhanja.

Iako sama tehnika na prvi pogled izgleda jednostavno, učenici su shvatili da je potrebno puno vježbe da bi uspjeli napraviti pravilne oblike.
Na izložbi Biennala stakla 2021 koja je sve oduševila i inspirirala vidjeli su prekrasne umjetničke dekoracije i mogućnosti oblikovanja stakla.

Praktična nastava Sv. Luka - radionice - puhanje stakla - album


[OPŠIRNIJE]Radni dani na praktičnoj nastavi u školi Sv. Luka, Sofija (20.10.)
Suzana Šestan / datum: 22. 10. 2021. 20:04
Radionica krojenja

Učenici marljivo rade u sve tri radionice pod budnim okom mentora.
Na radionici dizajna stakla učenici su upoznali pribor za rezanje različitih vrsta stakla, učili kako se staklo označava i reže, a  učenici treće godine smjera silikatnog dizajna iz škole Sv. Luka održali su našim učenicima prezentaciju i demonstraciju primjene osnovnih tehnika obrade stakla.

Na radionici dizajna dječjih igračaka učenice su imale priliku birati tkanine za svoje kreacije, upoznale su se s krojenjem pomoću šablona od papira, prenošenjem šablone na tkaninu pomoću krede, rezanje tkanine i krenule su s osnovama vježbe šivanja na šivaćim mašinama.

Ni umjetnički drvorez nije manje oduševio polaznike radionice, učenici su naučili kako pravilno treba nabrusiti alatku za rad - dlijeto, uvježbavali su rezbariti dlijetom na drvenoj pločici od lipe da bi usvojili osnove rada s alatkom i mogli krenuti u prve umjetničke izazove.

U nastavku radnog dana grupa je posjetila Narodnu galeriju strane umjetnosti - Kvadrat 500 - izložbu International Biennale of Glass 2021, te Sofijsku gradsku umjetničku galeriju – izložba Christo and Jeanne Claude gdje učenici imaju prilike pronaći inspiraciju i za svoje radove.

Praktična nastava 20.10.2021. Sv. Luka Sofija - album

Biennale stakla 2021 - izložbe - 20.10.2021 - album


[OPŠIRNIJE]Početak praktične nastave u umjetničkoj školi Sv. Luka
Suzana Šestan / datum: 19. 10. 2021. 21:09

Brzo su prošla dva dana mobilnosti tijekom kojih su se naši učenici upoznali s eksterijerom i interijerom škole, prostorima za teorijsku i praktičnu nastavu, odjelima i radovima učenika.
Nakon razgledavanja prostora koji im tijekom narednih dana mobilnosti budu radno okruženje, učenici su se podijelili na grupe za praktičnu nastavu dizajna stakla, dizajna umjetničkog drvoreza i dizajna igračaka i suvenira, te upoznali sa svojim mentorima.
Uslijedilo je upoznavanje s alatima te pravilnim načinom rukovanja u svrhu zaštite na radu. 
Pod dojmom radova koje su napravili učenici škole za umjetnost Sv. Luka i naši učenici su krenuli u izradu idejnih rješenja i prijedloga radova koji bi mogli biti izvedeni u nekom od materijala s kojim se budu upoznali tijekom mobilnosti .

 • dizajn stakla - crtanje idejnih rješenja na temu: skulpturalna kompozicija načinjena od valjkastih oblika
 • dizajn dječjih igračaka – izrada skica ne temu stilizirane životinje
 • umjetnički drvorez – crtanje skica prema gotovim dekorativnim elementima (geometrijskih ili elementima flore) na ploči

Nakon praktične nastave i kratkog odmora za ručak učenici su nastavili skupljati informacije i povezivati znanja iz povijesti umjetnosti, arhitektonskih i kulturnih znamenitosti u okolici kroz posjet najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu „Sveti Aleksandar Nevski” u Sofiji, Nacionalnoj likovnoj akademiji (NHA),  zgrade patrijaršije u Sofiji, ruske crkve Nikolaja Čudotvorca i razgledavanja centra grada – konjanički kip Aleksandra II, Parlamenta i rezidencija predsjednika Republike Bugarske.

FOTOGALERIJA  - praktična nastava 18.10-19.10. Sv. Luka, Bugarska


[OPŠIRNIJE]Mobilnost Sofija – Bugarska – 17.10. - putovanje!
Suzana Šestan / datum: 17. 10. 2021. 19:46

Nakon dugih priprema došao je i dan puta kojeg su naši učenici 4.c i 3.c DUA/DIK polaznici mobilnosti u pratnji nastavnika dr.sc. Petra Križnara mag. umj. s nestrpljenjem čekali.

Vožnja u dobrom društvu započeta u ranim jutarnjim satima i nije bila tako naporna, COVID potvrde i dokumenti nisu zaboravljeni, uz nekoliko stajanja i kratkog razgledavanja stigli su na cilj u glavni grad Bugarske Sofiju.

Nakon smještaja u hotel napravljen je i prvi obilazak, upoznavanje okolice i večera.
Učenici su razgledali centar Sofije - antični kompleks Serdika, zgrade Narodne skupštine, crkvu Svete Petke Samardžijske.

Od sutra započinje i radni dio mobilnosti i provedba praktične nastave u školi primijenjenih umjetnosti sv. Luka.


[OPŠIRNIJE]Radionica s roditeljima - mobilnost Bugarska
Suzana Šestan / datum: 10. 10. 2021. 19:31
I još jedan ključni korak u pripremi za odlazak na mobilnost u Bugarsku je proveden. U subotu 09.10.2021. u holu sportske dvorane  Graditeljske škole Čakovec održan je sastanak s roditeljima i učenicima, gdje su roditelji dobili iscrpne informacije od koordinatorice projekta Suzane Šestan i pratitelja učenika na mobilnost Petra Križnara o svim organizacijskim detaljima mobilnosti, ali i značaju mobilnosti u svrhu usvajanja strukovnih sadržaja i vještina za učenike sudionike mobilnosti.
Za roditelje su pripremljene i skraćene informacije u printanom obliku, sa svim važnim elementima, od mjesta praktične nastave, smještaja, prehrane, prijevoza, financija, osiguranja, kontakata, kao i obaveza učenika tijekom mobilnosti na i izvan praktične nastave.
Na kraju su roditelji pregledali i potpisali uz učenike ugovore o provedbi mobilnosti.
Svi učenici, kao i njihovi roditelji su motivirani i u pozitivnom raspoloženju očekuju početak putovanja koje će učenicima proširiti vidike kako u strukovnom području tako i u kulturološkom.

[OPŠIRNIJE]Rezultati natječaja - mobilnost SLOVENIJA - dopuna
Suzana Šestan / datum: 9. 10. 2021. 11:24
U prilogu je tablica odabranih učenika temeljem novog natječaja sa šiframa, drugog i trećeg razreda za projekt mobilnosti „GSC-Mobility2020“ . Na mobilnost i odlazak na praktičnu nastavu u firmu Carthago d.o.o. Odranci, Slovenija, odabrano je 7 novih učenika trogodišnjih zanimanja STOLAR, VODOINSTALATER, INSTALATER GRIJANJA i KLIMATIZACIJE i KERAMIČAR OBLAGAČ, te 4 učenika kao rezerva.
Učenici su obavezni prisustvovati pripremnim radionicama prema organizaciji i dogovoru prije mobilnosti.

Planirano razdoblje mobilnosti je od 08.11. – 21.11. 2021. godine u trajanju od 14 dana.


[OPŠIRNIJE]Logističko - pedagoška pripremna radionica
Suzana Šestan / datum: 8. 10. 2021. 20:41

U četvrtak 07.10.2021. polaznici mobilnosti u Bugarsku, umjetničku školu "Sv. Luka" u Sofiji, Bugarska koju su vodili koordinatorica projekta Suzana Šestan i pratitelj učenika na mobilnosti Petar Križnar, sudjelovali su na logističko - pedagoškoj radionici tijekom koje su dobili sve dodatne potrebne informacije o destinaciji mobilnosti, smještaju, prijevozu, te svim ključnim detaljima o kojima trebaju voditi računa tijekom puta i trajanja mobilnosti. Učenicima je prezentiran detaljnije plan praktične nastave, vođen je razgovor o  pravilima ponašanja tijekom rada, njihovim obavezama i ciljevima planirane mobilnosti tijekom koje će steći nova teorijsko-praktična znanja i vještine kroz planirane radionice umjetničkog drvoreza, stakla ili dječjih igračaka.
Završetkom ove radionice učenici su još jedan korak bliže realizaciji mobilnosti.


[OPŠIRNIJE]Nastavak pripreme učenika za mobilnosti
Suzana Šestan / datum: 2. 10. 2021. 13:55
U produžetku projekta i na početku školske godine nastavljamo intenzivno s pripremama učenika za sudjelovanje u mobilnostima.
Dodatne pripremne radionice mobilnosti u Bugarsku održane su od 27.09. 

Učenici su sudjelovali u nekoliko radionica - kulturološkim radionicama  vezano uz prirodna i kulturološka obilježja i zanimljivosti Bugarske koje je održala profesorica Silvija Martišek, prof. geografije, radionici engleskog jezika pod voditeljstvom profesorice Lucije Možek, prof.  na kojoj su učenici ponovili svoje jezične vještine. Radionicu osnovnih pojmova bugarskog jezika koji je u službi struke i planiranih radionica vodio je dr.sc. Petar Križnar mag. umjetnosti a s izradom životopisa putem platforme Europass, učenici su se upoznali na radionici koju je vodila Suzana Šestan, dipl.dizajner.
Svi učenici s puno entuzijazma sudjeluju u radionicama koje su jedan od koraka ostvarenju planirane mobilnosti u srednju školu, Nacionalnu gimnaziju "Sveti Luka", Sofija, Bugarska koja je u tijeku organizacije i provedbe od 17.10. do 30.10.2021.
Svi učenici već nestrpljivo očekuju planiranu mobilnost, mogućnost upoznavanja nove sredine i kulture, strukovnih vještina i tehnologija a svakako se nadaju i sklapanju novih prijateljstava.


[OPŠIRNIJE]Rezultati natječaja - mobilnost BUGARSKA - dopuna
Suzana Šestan / datum: 21. 9. 2021. 18:32
U prilogu je tablica dodatno odabranih učenika sa šiframa, četvrtog i trećeg razreda za projekt mobilnosti „GSC-Mobility2020“ . Na mobilnost i odlazak na praktičnu nastavu u Nacionalnu gimnaziju "Sveti Luka", Sofija, BUGARSKA, odabrano je 6 novih učenika četverogodišnjih  zanimanja DIZAJNER UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE i DIZAJNER KERAMIKE i tri učenika na rezervnoj listi.
Učenici su obavezni prisustvovati pripremnim radionicama prema organizaciji i dogovoru.

 

Planirano razdoblje mobilnosti je od 17.10. – 30.10. 2021. godine u trajanju od 14 dana.


[OPŠIRNIJE]Poziv na dostavu prijave učenika za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2021./2022. mobilnost2 - Bugarska (dopuna učenika)
Suzana Šestan / datum: 7. 9. 2021. 09:27

Ponavlja se poziv za učenike četverogodišnjih zanimanja trećeg i četvrtog razreda (6 učenika):
DIZAJNER KERAMIKE i DIZAJNER UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE zainteresiranih za odlazak u Nacionalnu gimnaziju "Sveti Luka", Sofija, Bugarska, u okviru projekta mobilnosti učenika Graditeljske škole Čakovec „GSC-Mobility2020“ i produžetku projekta u školskoj godini 2021./2022. zbog nemogućnosti realizacije mobilnosti u školskoj godini 2020./2021. zbog pandemije COVID-19.

Učenice će u okviru projekta upoznati nove tehnologije i koncepte koji dopunjuju njihovu profesionalno iskustvo u struci i sudjelovati u edukaciji putem radionica: Umjetnički drvorez, Dizajn dječjih igračaka i suvenira, Dizajn stakla  kroz organiziranu obrazovno-kreativnu praksu u školi.

Aktivnosti će se provoditi pod mentorstvom vodećih nastavnika u smjerovima s dugogodišnjim pedagoškim i umjetničkim iskustvom.

Detaljniji plan mobilnosti opisan je u prvom natječaju.

Planirano razdoblje mobilnosti je kraj sredina listopada (17.10. - 30.10. 2021. u trajanju od 14 dana uključujući dane puta). 

Za sudjelovanje u projektu mogu se prijaviti učenici koji se obrazuju za navedena zanimanja, te su u školskoj godini 2020./2021. završili treći i drugi razred.
Prijavna dokumentacija se može preuzeti u prilogu objave ovog poziva!

U prilogu su natječajni dokumenti po zanimanjima koji obuhvaćaju: 

 • Natječaj
 • Prijavu učenika
 • Obrazac za motivacijsko pismo
 • Kriterije za odabir učenika
 • Suglasnost roditelja/skrbnika

Svu traženu popunjenu dokumentaciju potrebno je dostaviti do 17.09.2021. u pedagošku službu škole ili direktno voditeljici projekta.

Kod popunjavanja natječajne dokumentacije, prema potrebi, učenici se mogu javiti voditeljici projekta na mail: suzana.sestan@gmail.com ili osobno u školi.

Svi novo odabrani učenici koji nisu sudjelovali u pripremnim radionicama obavezni su odraditi pripremne radionice u organiziranim terminima odmah nakon odabira kandidata! 


[OPŠIRNIJE]Produžetak natječaja - mobilnost Slovenija!
Suzana Šestan / datum: 7. 9. 2021. 09:24

Poziv na dostavu prijave učenika za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2021./2022. mobilnost1 - Slovenija prema objavljenom natječaju i dostava dokumentacije produžuje se do 20.09.2021.


[OPŠIRNIJE]Poziv na dostavu prijave učenika za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2021./2022. mobilnost1 - Slovenija
Suzana Šestan / datum: 16. 6. 2021. 20:35

 

 

Ponavlja se poziv za učenike trogodišnjih zanimanja:
STOLARVODOINSTALATERINSTALATER GRIJANJA i KLIMATIZACIJE i KERAMIČAR OBLAGAČ zainteresiranih za odlazak na praktičnu nastavu u firmu Carthago proizvodnja avtodomov d.o.o., Odranci,  Slovenija u okviru projekta mobilnosti učenika Graditeljske škole Čakovec „GSC-Mobility2020“ u produžetku projekta u školskoj godini 2021./2022. zbog nemogućnosti realizacije mobilnosti u školskoj godini 2020./2021. zbog pandemije COVID-19.

Planirano razdoblje mobilnosti je kraj rujna 2021. u trajanju od 14 dana (uključujući dane puta). Točan termin biti će objavljen početkom nastavne godine.

Za sudjelovanje u projektu mogu se prijaviti učenici koji se obrazuju za navedena zanimanja, te su u školskoj godini 2020./2021. završili drugi, odnosno *prvi razred.

Prijavna dokumentacija se može preuzeti u prilogu objave ovog poziva!

U prilogu su natječajni dokumenti po zanimanjima koji obuhvaćaju: 

 • Natječaj
 • Prijavu učenika
 • Obrazac za motivacijsko pismo
 • Kriterije za odabir učenika
 • Suglasnost roditelja/skrbnika

Svu traženu popunjenu dokumentaciju potrebno je dostaviti u tjednu početka nove školske godine (najkasnije do 9.09.2021.) u pedagošku službu škole. 

Kod popunjavanja natječajne dokumentacije, prema potrebi, učenici se mogu javiti voditeljici projekta na mail: suzana.sestan@gmail.com

Svi novo odabrani učenici koji nisu sudjelovali u pripremnim radionicama obavezni su odraditi pripremne radionice u organiziranim terminima odmah nakon odabira kandidata! 


[OPŠIRNIJE]Produljenje trajanja projekta Erasmus+KA1
Suzana Šestan / datum: 11. 6. 2021. 19:41

Kako je zbog pandemije bolesti COVID-19 došlo do nemogućnosti provedbe svih projektnih aktivnosti u prvotno ugovorenom vremenu trajanja projekta Erasmus+ KA1, broj projekta: 2020-1-HR01-KA102-077293 koji ukljućuje dvije mobilnosti učenika, u Sloveniju i u Bugarsku, školi je produžen rok za realizaciju projekta od strane agencije AMPEU, do srpnja 2022. godine.

Početkom rujna i novom školskom godinom nastavljaju se aktivnosti i plan provedbe mobilnosti.


[OPŠIRNIJE]GSC Mobility 2020 Mobilnost2 Bugarska - druga kulturološka radionica
Suzana Šestan / datum: 1. 4. 2021. 18:35
U utorak, 30.03. 2021. u sklopu projekta "GSC Mobility 2020" mobilnost2 održana je i druga kulturološka radionica koju je pripremila  profesorica Silvija Martišek,  a prisustvovali su učenici 3. i 4. c razreda smjerova DUA i DIK, kroz dva školska sata.

Radionica je izrađena u alatu Genially, a zadatak je bio vezan uz  zanimljivosti Bugarske. Kroz različite tipove zadataka učenici su trebali doći do rješenja, 10 najpoznatijih zanimljivosti s prostora Bugarske. 

Nakon toga rješavali su kviz koji je vodio do najpoznatijeg proizvoda Bugarske, a to su ruže.

[OPŠIRNIJE]Jezična radionica3 - bugarski jezik
Suzana Šestan / datum: 1. 4. 2021. 18:01

30.03.2021. održana je i treća jezična radionica bugarskog jezika koju je vodio dr.sc. Petar Križnar mag. umjetnosti, za učenike u programu Erasmus+ KA1, mobilnosti u Bugarsku 3. i 4. razred.
Učenici su se u zadnjoj radionici upoznali s prostorom škole, učionicama, radionicama i prostorima u kojima se budu našli tijekom mobilnosti.
Na kraju radionice učenici su ispunili anketni upitnik poznavanja obrađenih pojmova.


[OPŠIRNIJE]Europass radionice _ mobilnost Bugarska
Suzana Šestan / datum: 27. 3. 2021. 12:40

23.03. i 26.03. održane su Europass radionice s dvije grupe učenika uključene u mobilnost u Bugarsku. 
Učenici su se kroz radionice upoznali s novom Europass platformom, koja je dostupna kao besplatni online alat za predstavljanje vještina i planiranje učenja ili karijere u Europi. Platforma je dostupna na svim jezicima Europske unije i služi kao potpora građanima Europske unije kako bi lakše napravili korak dalje u svojem profesionalnom razvoju.

Putem Europass platforme učenici su:

 • kreirali račun na platformi https://europa.eu/
 • izradili svoj vlastiti Europass profil
 • temeljem profila izradili primjer životopisa  

Radionice održala: Suzana Šestan, dipl. dizajner
voditeljica projekta
Trajanje radionica: 2 + 2 sata 


[OPŠIRNIJE]3. radionica engleskog jezika - Bugarska
Suzana Šestan / datum: 18. 2. 2021. 19:31

Održana je i treća jezična radionica engleskog jezika za naše učenike uključene u mobilnost Bugarska - Sofija.
Pripreme se bliže kraju, a svi sudionici se nadaju i skoroj primjeni svega što su usvojili.

PROJEKT 2020-1-HR01-KA102-077293

JEZIČNA RADIONICA 3

“GSC-Mobility 2020“ mobilnost Bugarska

Trajanje:2 školska sata
Termin održavanja: 12.02.2021. u 18:50 sati
Radionica 3: stručna terminologija i zaštita na radu

 • Prepoznati i primijeniti termine vezane za drvo, obradu drva te alate koji se prilikom obrade drva koriste
 • Upoznati se sa i primijeniti terminologiju vezanu za tipove stakla, obradu stakla i tehnologiju te metode uobičajene pri izradi i oblikovanju stakla
 • Upoznati se sa i primijeniti terminologiju vezanu uz različite alate korištene pri rukovanju tekstilom i različite načine obrade i rukovanja materijalom
 • Upoznati se sa i primijeniti terminologiju vezanu uz zaštitu na radu, posebice zaštitnu opremu

[OPŠIRNIJE]2. radionica engleskog jezika - Bugarska
Suzana Šestan / datum: 1. 2. 2021. 17:18

Održana je i druga radionica engleskog jezika za učenike koji su odabrani za mobilnost u Bugarsku.
Učenici marljivo rade, pripremaju se i nadaju uskoro povoljnijoj situaciji, kako bi mogli odraditi svoje usavršavanje u školi u Bugarskoj.
Druga radionica održana je 26.01.2021., na kojoj je voditeljica Tanja Karas, prof. odradila s učenicima snalaženje u prostoru. 
Ciljevi i ishodi druge radionice su:

Radionica 2: snalaženje u prostoru

 • Prepoznati i primijeniti termine vezane za prostornu orijentaciju (arhitektura, prometnice, vrste i tipovi ulica)
 • Imenovati vrste javnog prijevoza i upoznati se s terminologijom vezanom za korištenje javnog prijevoza
 • Upoznati se sa i primijeniti terminologiju vezanu za kupnju
 • Upoznati se sa i primijeniti terminologiju vezanu za davanje i traženje smjera
 • U grupama, napisati upute kako doći do određene lokacije
 • Slijediti upute i prepoznati lokaciju na kojoj su se našli slijedeći upute

[OPŠIRNIJE]1. radionica engleskog jezika - mobilnost Bugarska
Suzana Šestan / datum: 27. 1. 2021. 21:27

Naši učenici odabrani za mobilnost u Bugarsku s nestrpljenjem očekuju situaciju kada će moći posjetiti svoje vršnjake i usvojiti nove vještine u Bugarskoj, tako da i u uvjetima online nastave nastavljaju s pripremnim radionicama.
20.01.2021. održana je prva pripremna radionica engleskog jezika, na kojoj je voditeljica Tanja Karas, prof. provjerila inicijalnu situaciju snalaženja i korištenja engleskog jezika pomoću kviz forme, te uvela učenike u koncept pripremnih radionica.
Ciljevi i ishodi prve radionice su:

Radionica 1: jezične osnove

 • Identificirati i primijeniti pravilne obrasce prilikom komunikacije i razmjene informacija
 • Predstaviti sebe i svoje interese koristeći strani jezik
 • Predstaviti svoju školu, zavičaj i običaje koristeći strani jezik
 • Primijeniti pravilne jezične obrasce u svakodnevnim situacijama (traženje pomoći, prihvaćanje i odbijanje poziva i sl.)

[OPŠIRNIJE]GSC Mobility 2020 Mobilnost2 Bugarska - kulturološka radionica
Suzana Šestan / datum: 29. 11. 2020. 13:53

U utorak, 24.11. 2020. u sklopu projekta "GSC Mobility 2020" Mobilnost2 održana je radionica „Bugarska - prirodna i kulturološka obilježja“. Radionicu je održala profesorica Silvija Martišek,  a prisustvovali su učenici 3. i 4. c razreda smjerova DUA i DIK. Radionica je odrađena u dva školska sata.

Cilj radionice bio je upoznati učenike s osnovnim prirodnim obilježjima prostora Bugarske kao što su reljef, vode, klima, te kulturološkim (društvenim) obilježjima kao što su stanovništvo, gospodarstvo i naselja. Kod kulturoloških obilježja naglasak je stavljen na događanja i običaje, na sustav obrazovanja i način na koji funkcionira, te na informacije koje su korisne u svakodnevnom životu.

Koristeći video zapis, prezentaciju i fizičku kartu Europe učenici su aktivno sudjelovali u predavanju, odgovarali na pitanja, pokazivali na karti, iznosili svoja zapažanja i razmišljanja, te donosili zaključke. Na kraju je proveden kratki kviz na platformi Wizer.me kojeg su učenici samostalno rješavali kako bi provjerili usvojenost sadržaja o Bugarskoj.


[OPŠIRNIJE]Održana je i druga radionica bugarskog jezika
Suzana Šestan / datum: 27. 11. 2020. 18:11

24.11.2020. održana je i druga radionica bugarskog jezika, kao priprema učenika u okviru projekta mobilnosti u Bugarsku GSC-Mobility2020.


Učenici 3.c i 4.c razreda smjera likovne umjetnosti i dizajna koji su odabrani za mobilnost sudjelovali su u jezičnim pripremama osnova bugarskog jezika koju je održao dr.sc. Petar Križnar mag. umjetnosti, koji je studij završio u Sofiji u Bugarskoj, te su tako ključne stvari od jezika do snalaženja i života u samom gradu učenici dobili od svog nastavnika iz prve ruke. 

U prilogu je prva prezentacija pojmova bugarskog jezika i fotografije s radionice u nastavku.

koordinatorica projekta


[OPŠIRNIJE]Bugarski jezik - dio1 osnove - mobilnost u Bugarsku
Suzana Šestan / datum: 18. 11. 2020. 11:34

30.10. 2020. održano je prvo predavanje vezano uz bugarski jezik dio1. - osnove za učenike trećeg i četvrtog razreda mobilnosti u Bugarsku.
Druga radionica bugarskog jezika planirana je za 24.11.2020.
Također isti dan se najavljuje i kulturološka radionica za učenike mobilnosti u Bugarsku.
koordinatorica projekta


[OPŠIRNIJE]Održane prve radionice za mobilnost u Sloveniju
Suzana Šestan / datum: 19. 10. 2020. 11:36

U utorak 13.10. 2020. održana je prva radionica slovenskog jezika za učenike koji su odabrani za mobilnost u Sloveniju. Radionicu je održao nastavnik Zlatko Bahun.
U subotu 17.10. 2020. održana je kulturološka radionica za učenike mobilnosti u Sloveniju. Radionicu je održala nastavnica Željka Korent-Hozmec.
Kroz dvije radionice učenici su se upoznali s tehničkim rječnikom, stručnim terminima i osnovama komunikacije na slovenskom jeziku.
U okviru kulturološke radionice učenicima su predstavljene kulturne, gospodarske i turističke vrijednosti države i područja mobilnosti. 
Također im je na zanimljiv način bila predočena uloga  Europske unije i njezinih vrijednosti, globalnog povezivanja država i ljudi u okviru unije.
Na kraju radionice učenici su usvojena znanja ponovili kroz zanimljiv kviz.


[OPŠIRNIJE]Jezična radionica_mobilnost Bugarska
Suzana Šestan / datum: 16. 10. 2020. 19:04
Jezična radionica_bugarski jezik
 
Obavjest učenicima četverogodišnjih  zanimanja 3. i 4. razred (DUA i DIK), odabranih za mobilnost "GSC-Mobility2020" u Bugarsku da su jezične radionice bugarskog jezika planirane u dva termina - petak 23.10. i 30.10. u 15.45 sati u prostorijama škole. Broj učionice prema naknadnoj informaciji.
Odabrani učenici obavezni su prisustvovati radionici.
Voditelj radionice
Petaj Križnar

[OPŠIRNIJE]Kulturološka radionica _ mobilnost Slovenija
Suzana Šestan / datum: 15. 10. 2020. 20:47

Obavijest za učenike odabrane za mobilnost u Sloveniju. Kulturološka radionica je u subotu 5. i 6. sat (početak 10.35 sati) u prostorijama škole.
Voditeljica radionice: Željka Korent 


[OPŠIRNIJE]Jezična radionica_mobilnost Slovenija
Suzana Šestan / datum: 9. 10. 2020. 17:49

Obavjest učenicima trogodišnjih zanimanja odabranih za mobilnost "GSC-Mobility2020" u Sloveniju da se jezična radionica slovenskog jezika održava u utorak 13.10.2020. u 17:15 sati u prostorijama škole. Broj učionice prema naknadnoj informaciji.
Odabrani učenici obavezni su prisustvovati radionici.
Voditelj radionice
Zlatko Bahun


[OPŠIRNIJE]Rezultati natječaja - mobilnost BUGARSKA - učenici
Suzana Šestan / datum: 5. 10. 2020. 11:55
U prilogu je tablica odabranih učenika za projekt mobilnosti „GSC-Mobility2020“ . Na mobilnost i odlazak na praktičnu nastavu u Nacionalnu gimnaziju "Sveti Luka", Sofija, BUGARSKA, odabrano je ukupno 20 učenika četverogodišnjih  zanimanja DIZAJNER UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE i DIZAJNER KERAMIKE.

Planirano razdoblje mobilnosti je od 15.11. – 28.11. 2020. godine u trajanju od 14 dana.


[OPŠIRNIJE]Prijava nastavnika za pripremu i provedbu radionica u okviru Erasmus+ „GSC-Mobility2020“ projekta
Suzana Šestan / datum: 3. 10. 2020. 21:52

Pozivaju se nastavnici da se prijave za pripremu učenika prije odlaska na mobilnosti u Sloveniju i Bugarsku, kroz provedbu jezičnih i kulturoloških radionica.

Termin održavanja radionica u dogovoru s koordinatoricom projekta i u skladu s nastavom prijavljenih učenika.
Prijave nastavnika do 7.10.2020. poslati na mail koordinatorice projekta: suzana.sestan@gmail.com

Detalji radionica  [OPŠIRNIJE]


[OPŠIRNIJE]Rezultati natječaja - pratitelji
Suzana Šestan / datum: 2. 10. 2020. 16:00

Temeljem prijava za pratitelje učenicima na mobilnosti odabrani su:

1) kao pratnja učenicima na stručnu praksu u firmu Carthago d.o.o. Odranci, Slovenija - Zlatko Bahun

2) kao pratnja učenicima na praktičnu  nastavu u Nacionalnu gimnaziju "Sveti Luka", Sofija, Bugarska  - Petar Križnar

koordinatorica projekta


[OPŠIRNIJE]Rezultati natječaja - Slovenija - učenici
Suzana Šestan / datum: 1. 10. 2020. 19:36

U prilogu je tablica odabranih učenika za projekt mobilnosti „GSC-Mobility2020“ . Na mobilnost i odlazak na praktičnu nastavu u firmu Carthago proizvodnja avtodomov d.o.o., Odranci,  Slovenija, odabrano je ukupno 8 učenika trogodišnjih zanimanja STOLAR, VODOINSTALATER, INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE i KERAMIČAR-OBLAGAČ.

Planirano razdoblje mobilnosti je od 4.11. – 17.11. 2020. godine u trajanju od 14 dana.


[OPŠIRNIJE]Obavijest učenicima vezano uz dostavu dokumentacije za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2020./2021. Mobilnost1 - Slovenija
Suzana Šestan / datum: 24. 9. 2020. 19:36

Obavještavaju se učenici vezano uz dostavu dokumentacije za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2020./2021. Mobilnost1 - Slovenija, trogodišnjih zanimanja: vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, keramičar - oblagač i stolar da se rok za predaju dokumentacije produžuje i pomiče na utorak 29.09.2020.

Popunjena dokumentacija predaje su u pedagošku službu ili skenirana šalje na mail koordinatorice projekta: suzana.sestan@gmail.com
 


[OPŠIRNIJE]Prijava za osobu u pratnji učenicima tijekom mobilnosti2 - Bugarska
Suzana Šestan / datum: 18. 9. 2020. 00:34

U sklopu projekta GSC-Mobility2020 u Bugarsku,  raspisuje se prijava osobe koji/a će biti pratnja učenicima za vrijeme mobilnosti i koji/a će se pobrinuti da učenici izvršavaju svoje obveze te im pružiti potrebnu brigu, podršku i nadzor. Stručna praksa održavati će se u razdoblju od 14 dana (15. do 28. 11. 2020.), u Nacionalnoj gimnaziji "Sveti Luka", Sofija, Bugarska.

Obveze i dužnosti nastavnika/ce u pratnji:

 • obveza sudjelovanja u pripremnim aktivnostima i organizaciji mobilnosti
 • pružanje podrške učenicima, što će osigurati da se ciljevi mobilnosti postignu u potpunosti
 • suradnja s partnerom u izradi rasporeda obilazaka učenika na mjesta stručne prakse/radionice
 • upoznavanje učenika s kulturnim znamenitostima i snalaženjem u novoj sredini
 • pomoć u komunikaciji s mentorima i aktivnostima učenika
 • praćenje učeničkog napretka
 • potpora učenicima: pružanje pomoći oko vođenja dnevnika rada, pomoć u organizaciji slobodnog vremena, psihološka pomoć i pomoć u nepredviđenim situacijama

Uvjeti prijave:

 • nastavnik/ca strukovnih predmeta i/ili praktične nastave
 • znanje engleskog ili njemačkog jezika i/ili razumijevanje i komunikacija na bugarskom jeziku (jeziku zemlje mobilnosti)
 • sudjelovanje u aktivnostima škole i/ili sudjelovanje na natjecanjima s učenicima
 • motiviranost za redovito stručno usavršavanje i napredovanje
 • spremnost na diseminaciju projektnih rezultata

Potrebni dokumenti prilikom prijave:

 • popunjena prijavnica  - obrazac  koji sadrži i obrazac za motivacijsko pismo u kojem će nastavnik detaljno opisati osobne potrebe za sudjelovanjem u mobilnosti, iskazati kompetencije potrebne za provedbu mobilnosti kao pratitelja, spremnost za širenje rezultata nakon mobilnosti i predložene načine širenja rezultata mobilnosti

Prijavnicu je potrebno poslati na mail koordinatorice projekta suzana.sestan@gmail.com ili predati osobno u pedagošku službu ili tajništvo škole najkasnije do 29. rujna 2020. godine.

O odabiru sudionika odlučiti će povjerenstvo sastavljeno od ravnatelja, koordinatora i pedagoginje. Prednost ima kandidat koji posjeduje jezične kompetencije i poznavanja same zemlje mobilnosti.

Rezultati će biti objavljeni na školskoj web stranici i oglasnoj ploči Škole. Nakon odabira sudionika mobilnosti organizirati će se kulturološke, jezične i pedagoške pripreme. Rok za žalbe je 2 dana od objave rezultata Natječaja.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti koordinatorici projekta.

Prijavnica_mobilnost Bugarska  - obrazac u prilogu


[OPŠIRNIJE]Poziv na dostavu prijave učenika za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2020./2021. Mobilnost2 - Bugarska
Suzana Šestan / datum: 17. 9. 2020. 22:51

Projekt mobilnosti učenika Graditeljske škole Čakovec uključuje ukupno 20 učenika trećih i četvrtih razreda smjera DIZAJNER UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE i DIZAJNER KERAMIKE  te odlazak u Nacionalnu gimnaziju "Sveti Luka", Sofija, Bugarska.

Aktivnosti će se provoditi pod mentorstvom vodećih nastavnika u smjerovima s dugogodišnjim pedagoškim i umjetničkim iskustvom.

Škola provedbom ovog projekta mobilnosti u suradnji s partnerom želi omogućiti razvoj novih vještina i kompetencija učenika kroz radioničku  obrazovno - kreativnu nastavu. Učenike će pratiti 1 nastavnik/stručni učitelj. Planirano razdoblje mobilnosti je od 15.11. – 28.11. 2020. godine u trajanju od 14 dana (uključujući dane puta).

Za sudjelovanje u projektu mogu se prijaviti učenici koji se školuju za zanimanja dizajner unutrašnje arhitekture i dizajner keramike (3. i 4. razred).

Prijavna dokumentacija je objavljena u prilogu, a u printanom obliku može se za svako pojedino zanimanje preuzeti u tajništvu škole.

U prilogu su natječajni dokumenti po zanimanjima koji obuhvaćaju: 

 • Natječaj
 • Prijavu učenika
 • Motivacijsko pismo
 • Kriterije za odabir učenika
 • Suglasnost roditelja/skrbnika

Svu traženu popunjenu dokumentaciju potrebno je dostaviti najkasnije 28. rujna 2020. godine u pedagošku službu škole. 

Kod popunjavanja natječajne dokumentacije, prema potrebi, učenici se mogu obratiti razrednicima, pedagoškoj službi ili voditeljici projekta na mail: suzana.sestan@gmail.com

*Prema kriterijima i planu mobilnosti na glavnu listu se odabire ukupno 20 učenika 3. i 4. razreda (prednost imaju učenici trećeg razreda), te 2 učenika za rezervnu listu. 

Prijavna dokumentacija po zanimanjima (kao i u prilogu):

1. Natječaj - za sva zanimanja

2. Dokumentacija za prijavu - dizajner unutrašnje arhitekture

3. Dokumentacija za prijavu - dizajner keramike


[OPŠIRNIJE]Prijava za osobu u pratnji učenicima tijekom mobilnosti1 - Slovenija
Suzana Šestan / datum: 17. 9. 2020. 20:43

U sklopu projekta GSC-Mobility2020 u Sloveniju,  raspisuje se prijava osobe koji/a će biti pratnja učenicima za vrijeme mobilnosti i koji/a će se pobrinuti da učenici izvršavaju svoje obveze te im pružiti potrebnu brigu, podršku i nadzor. Stručna praksa održavati će se u razdoblju od 14 dana (4. do 17. 11. 2020.), u firmi Carthago proizvodnja avtodomov d.o.o., Odranci,  Slovenija.

Obveze i dužnosti nastavnika/ce u pratnji:

 • obveza sudjelovanja u pripremnim aktivnostima
 • pružanje podrške učenicima, što će osigurati da se ciljevi mobilnosti postignu u potpunosti
 • suradnja s partnerom u izradi rasporeda obilazaka učenika na mjesta stručne prakse
 • praćenje učeničkog napretka
 • potpora učenicima: pružanje pomoći oko vođenja dnevnika rada, pomoć u organizaciji slobodnog vremena, psihološka pomoć i pomoć u nepredviđenim situacijama

Uvjeti prijave:

 • nastavnik/ca strukovnih predmeta i/ili praktične nastave
 • znanje engleskog ili njemačkog jezika i/ili razumijevanje i komunikacija na slovenskom jeziku (jeziku zemlje mobilnosti)
 • sudjelovanje u aktivnostima škole i/ili sudjelovanje na natjecanjima s učenicima
 • motiviranost za redovito stručno usavršavanje i napredovanje
 • spremnost na diseminaciju projektnih rezultata

Potrebni dokumenti prilikom prijave:

 • popunjena prijavnica  - obrazac  koji sadrži i obrazac za motivacijsko pismo u kojem će nastavnik detaljno opisati osobne potrebe za sudjelovanjem u mobilnosti, spremnost za širenje rezultata nakon mobilnosti i predložene načine širenja rezultata mobilnosti

Prijavnicu je potrebno poslati na mail koordinatorice projekta suzana.sestan@gmail.com ili predati osobno u pedagošku službu ili tajništvo škole najkasnije do 28. rujna 2020. godine.

O odabiru sudionika odlučiti će povjerenstvo sastavljeno od ravnatelja, koordinatora i pedagoginje.

Rezultati će biti objavljeni na školskoj web stranici i oglasnoj ploči Škole. Nakon odabira sudionika mobilnosti organizirati će se kulturološke, jezične i pedagoške pripreme. Rok za žalbe je 2 dana od objave rezultata Natječaja.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti koordinatorici projekta.

Prijavnica_mobilnost Slovenija  - obrazac u prilogu


[OPŠIRNIJE]Poziv na dostavu prijave učenika za sudjelovanje u projektu mobilnosti u školskoj godini 2020./2021. Mobilnost1 - Slovenija
Suzana Šestan / datum: 16. 9. 2020. 14:21

Projekt mobilnosti učenika Graditeljske škole Čakovec „GSC-Mobility2020“ obuhvaća sudjelovanje 8 učenika trogodišnjih zanimanja STOLAR, VODOINSTALATER, INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE i KERAMIČAR OBLAGAČ te odlazak na praktičnu nastavu u firmu Carthago proizvodnja avtodomov d.o.o., Odranci,  Slovenija.

Škola provedbom ovog projekta mobilnosti u suradnji s partnerom želi omogućiti razvoj novih vještina i kompetencija učenika kroz stručnu praksu. Učenike će pratiti 1 nastavnik/stručni učitelj. Planirano razdoblje mobilnosti je od 4.11. – 17.11. 2020. godine u trajanju od 14 dana (uključujući dane puta).

Za sudjelovanje u projektu mogu se prijaviti učenici koji se obrazuju za navedena zanimanja, te su u školskoj godini 2019./2020. završili drugi, odnosno *prvi razred.

Prijavna dokumentacija je objavljena u prilogu, a u printanom obliku može se za svako pojedino zanimanje preuzeti u tajništvu škole.

U prilogu su natječajni dokumenti po zanimanjima koji obuhvaćaju: 

 • Natječaj
 • Prijavu učenika
 • Motivacijsko pismo
 • Kriterije za odabir učenika
 • Suglasnost roditelja/skrbnika

Svu traženu popunjenu dokumentaciju potrebno je dostaviti najkasnije 25. rujna 2020. godine u pedagošku službu škole. 

Kod popunjavanja natječajne dokumentacije, prema potrebi, učenici se mogu obratiti razrednicima, pedagoškoj službi ili voditeljici projekta na mail: suzana.sestan@gmail.com

*Prema kriterijima i potrebnim kompetencijama za mobilnost veći broj bodova mogu postići učenici završnog (trećeg) razreda, ali na mobilnost mogu biti odabrani i učenici drugog razreda u slučaju da prijavljeni učenici trećeg razreda ne zadovoljavaju natječajne kriterije ili su ostvarili manji broj bodova od učenika drugog razreda.
Prijavna dokumentacija po zanimanjima (kao i u prilogu):

1. Natječaj - za sva zanimanja

2. Dokumentacija za prijavu - instalater grijanja i klimatizacije

3. Dokumentacija za prijavu - keramičar - oblagač

4. Dokumentacija za prijavu - stolar

5. Dokumentacija za prijavu - vodoinstalater


[OPŠIRNIJE]GSC-Mobility2020
Suzana Šestan / datum: 1. 9. 2020. 20:26
01.08.2020. godine, službeno je započeo projekt mobilnosti Graditeljske škole Čakovec "GSC-Mobility2020" koji našim učenicima pruža mogućnost obavljanja stručne prakse i usvajanja važnih teorijskih i praktičnih vještina u inozemstvu, kao i stjecanje novih životnih iskustava.

U projektu sudjeluju učenici trogodišnjih zanimanja smjera: stolar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i keramičar oblagač, te četverogodišnjih zanimanja smjera: dizajner unutrašnje arhitekture i dizajner keramike.

 

[OPŠIRNIJE]Program mobilnosti Graditeljske škole Čakovec
Suzana Šestan / datum: 1. 9. 2020. 19:59
       

Naziv projekta:

GSC-Mobility2020

Financiranje projekta:

EU u cijelosti

Program: 

Erasmus+ KA1

Nacionalna agencija:  

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU)

Nositelj projekta: 

Graditeljska škola Čakovec

Partneri u projektu:

Mobilnost1  -  Carthago d.o.o. Odranci, Slovenija
Mobilnost2 - Nacionalna gimnazija "Sveti Luka", Sofija, Bugarska

Trajanje projekta:

1.08.2020. - 31.07.2021.

Sadržaj aktivnosti:

Mobilnost1 obuhvaća stručnu praksu u trajanju od dva tjedna za osam učenika (+ pratitelj) trogodišnjih zanimanja smjera stolar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i keramičar oblagač u firmi Carthago proizvodnja avtodomov d.o.o., Odranci,  Slovenija.


Mobilnost2 obuhvaća usvajanje teorijskih i praktičnih vještina u trajanju od dva tjedna za dvadeset učenika (+ pratitelj) četverogodišnjih zanimanja smjera dizajner unutrašnje arhitekture i dizajner keramike kroz edukacije i organizirane radionice u Nacionalnoj gimnaziji "Sveti Luka", Sofija, Bugarska.

Vrijednost projekta:

53 484,00 EUR

 

 

 

 

[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju