preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 2275
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
IZVANUČIONIČKA NASTAVA U VARAŽDINU
Autor: Željka Korent Hozmec, 9. 10. 2014.

U četvrtak, 2.listopada 2014.godine posjetili smo susjedni barokni grad-Varaždin. Još se osjeća dah netom završenih Baroknih večeri pa su iza mnogih zatvorenih prostora još uvijek u tijeku odlične izložbe, kazališne predstave te mnoge druge aktivnosti. Nešto od svega toga posjetili smo i mi - učenici 1. i 2. razreda GŠČ-a. 


Prvo smo posjetili izložbu keramike Mladena Ivančića i zbirku suvremene svjetske keramike. Izložba Paralelni univerzum predstavljena je u Kerameikonovoj Galeriji K10. Ivančićevi radovi su drugačiji i posebni te snažno asociraju na okamine nekih davnih oblika životinja.

Drugi sadržaj našeg izleta u Varaždin bio je lutkarska predstava „Romeo i Julija“ slavnog Shakespeara, koja se održala u zgradi HNK. Izvedena je u suradnji varaždinske lutkarske scene (redatelj Dubravko Torjanac, glazba Davor Bobić) te osječkih glumaca-lutkara.

U ovoj predstavi Dubravko Torjanac donio je svoj osebujan pogled na ovu tužnu ljubavnu priču. Suvremena scenografija, jednostavna i minimalistička, sastoji se samo od platna na koje tek promjenama oblika uz minimalne dodatke (kaktusi i fenjeri) dočarava promjenu prostora ili naglašava radnju. Govor glumaca u Shakespearijanskom je duhu s tek malim naznakama suvremenog dob (Giuliettin prkos, dosada…). Dojam upotpunjavaju i zvuci glazbe koja nas vraća u srednji vijek, ali nas u suvremeno doba vraćaju marionete.

Nakon odlične lutkarske predstave, laganom šetnjom stigli smo do mjesta gdje se održava izložba umjetnice Naste Rojc, o čijem nam je djelu i životu govorila kustosica Galerije Elizabeta Igrec. Iz slika koje smo vidjeli možemo reći da je Nasta Rojc bila zbilja talentirana žena, koja je svojim načinom slikanja nadmašila muške suvremenike, no, nikad nije dosegla njihov ugled, jer to vrijeme ženu nije ni u čemu doživljavalo ravnopravnom muškarcu. Zato se u novije vrijeme ovakvim se autorskim izložbama nastoji ispraviti ta pogreška i pokazati vrijednost i veličina dosad zanemarenih ljudi.

Za osobe koje zanima umjetnost to je bilo jedno zanimljivo prijepodne. Definitivno je vrijedilo pogledati izložbe, predstavu i pojesti fini kolač u baroknoj slastičarnici te tako zasladiti „umjetnički“dan.      

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju