preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
GSC-Mobility2020

Energetska obnova

Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 14116
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta"
Autor: Željka Korent Hozmec, 29. 11. 2013.

Prije dvadeset i dvije godine, 18. studenoga, simbol Domovinskog rata pao je u srpske ruke. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se svake godine 18. studenoga u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana Vukovara, a u Vukovar počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. 


U bitki za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada, po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1624, a ranjeno 1219 osoba dok je nakon okupacije, u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Kolona sjećanja 18. studenoga središnji je događaj obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je proglašen 1999. godine odlukom Hrvatskog sabora kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode. Sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja  prolaze gradskim ulicama od vukovarske Opće županijske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Put je dugačak 5,5 kilometara, a po dolasku na groblje državna i druga izaslanstva polažu vijence i pale svijeće, dok se za poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara 1991. godine služi misa zadušnica.

I u našoj školi prigodno je obilježen Dan sjećanja na Vukovar. U holu škole smo zapaljenom svijećom, plakatom i filmom odali počast Gradu heroju.  Na satu vjeronauka prikazan je dokumentarni  film o Ovčari te „Priča o gradu“ Siniše Glavaševića.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju