preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
GSC-Mobility2020

Energetska obnova

Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 14146
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
POSJET MLADIH INOVATORA BELGIJI (11. – 17.11.2008.)
Autor: Administrator , 20. 11. 2008.

Prošlogodišnji maturanti naše škole osvojili su zapažena mjesta na 2. nacionalnoj izložbi maturalnih radova u području dizajna, „IDIVA 2008.“ te 1. nacionalnoj izložbi odabranih radova u području graditeljstva „IGRAČ 2008.“


„IDIVA 2008.“ 
1. mjesto: Jelušić Jelena
Smjer: medijski tehničar
Naziv rada: „Želim biti“
Mentor: Ivan Čondor, prof.

3. mjesto: Salaj Valerija
Smjer: dizajner keramike
Naziv rada: „Rasvjetna tijela“
Mentor: Sanja Benčić, prof.

„IGRAČ 2008.“  
1. mjesto: Vindiš Matija
Smjer: građevinski tehničar – visokogradnja
Mentor: Tatjana Vadas, prof.

3. mjesto: Šarić Krunoslav
Smjer: građevinski tehničar – visokogradnja
Mentor: Đurđa Plavljanić, prof.

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s voditeljicom hrvatske dopunske škole u Bruxellesu profesoricom Lucijom Prskalo nagradili su navedene učenike studijskim putovanjem u prijestolnicu Europe – Bruxelles. Putovanje je održano u vrijeme održavanja izložbe inovacija INNOVA ENERGY. Učenicima su se na navedenom putovanju pridružili mentori i ravnatelj Zoran Pazman dipl.ing. arh.

Na putovanje smo krenuli u utorak 11. 11. Mladi su inovatori u prostorije Veleposlanstva RH pri Bruxellesu pristigli u srijedu gdje su bili smješteni u domovima hrvatskih obitelji. Naime, radi se o obiteljima čija su djeca u mjesecu travnju ove godine, u okviru Programa razmjene školske djece, posjetila grad Kraljevicu i Nacionalni centar tehničke kulture.
Dobrodošlicu učenicima zaželjela je gospođa Srećka Sršen, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. Naglasila je da joj je ukazana velika čast što može pozdraviti odabrane mlade tehničare i inovatore koji dolaze u posjet Hrvatskoj dopunskoj školi u Bruxellesu i Antwerpenu. Upoznala je učenike s djelatnošću Veleposlanstva RH u Kraljevini Belgiji.
U četvrtak je organiziran posjet EU Parlamentu gdje su mladi uz vodstvo gospođe Gordane Šimić iz Misije Republike Hrvatske pri EU i službenog vodiča razgledali Europski Parlament gdje su upoznati sa radom te najznačajnije zakonodavne institucije Europske zajednice. Istog je dana organiziran prijem u Misiji RH pri EU gdje je mlade inovatore primila zamjenica veleposlanika gđa. Jasna Ognjanovac, opunomoćeni ministar, zamjenik hrvatskog veleposlanika Republike Hrvatske pri Misiji RH u Europskoj uniji. Uz kratke riječi dobrodošlice upoznala je mlade tehničare i inovatore o zadacima i poslovima Misije Republike Hrvatske pri EU u Bruxellesu. Mladi su sa zanimanjem pratili izlaganje i nakon njega predstavili i sebe i svoje nagrađene radove koji su ih doveli u središte Europe.
Kako se ne bi razgovaralo samo o „ozbiljnim“ temama u popodnevnim satima mladi su inovatori razgledali centar grada Bruxellesa i Grand Place, posjetili Muzej čokolade te niz povijesno - kulturnih spomenika. Posjet Bruxellesu upotpunio je obilazak i Atomiuma i Mini Europe koja se nalazi u poznatom djelu Bruxellesa na Heyselu. Na Heyselu se nalazi i Bruxelleski sajam koji je svoja vrata po 57 put otvorio jednoj od najstarijih izložbi inovacija u svijetu INNOVA 2008 (bivša EUREKA). Na sajmu, kojeg su učenici posjetili u petak,  Udruga je inovatora Hrvatske, uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture te pokroviteljstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatske gospodarske komore, predstavila svoju selekciju od 12 inovacija. U okviru izložbe održan je i Dan hrvatskih inovatora čiju su svečanost uveličali brojni uzvanici među kojima su bili: Veleposlanik Misije Republike Hrvatske pri NATO- u gospodin Igor Pokaz, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH – gospođa Srećka Sršen, direktorica ureda Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu – gospođa Dragica Martinović, direktor izložbe INNOVA gospodin Florin Goden, predstavnici Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, mnoštvo predstavnika stranih delegacija koje su bile izlagači na sajmu INNOVA.
Nakon navedene svečanosti mladi su se inovatori uputili prema uredima Misije RH pri NATO-u gdje su ih ugostili zamjenik veleposlanika Dražen Hrastić, vojni predstavnik Republike Hrvatske u NATO-u general bojnik Drago Lovrić i Matija Očuršćak diplomat koji su održali kratko predavanje o značenju Sjeverno atlanskog saveza i o važnosti ulaska Republike Hrvatske u NATO. Mladi su sa zanimanjem pratili izlaganja naših diplomata pri NATO-u nakon čega su se u pratnji voditelja i mentora uputili na zajednički ručak u službeni restoran NATO-a što je za sve bio izniman događaj.
Kako Hrvatska dopunska škola osim u Bruxellesu djeluje i u Antwerpenu posjetili smo i taj prekrasan grad. Obišli smo Ulicu dijamanata i Muzej dijamanata, posjetili Rubensovu rodnu kuću koja se proteže na dva kata sa zamjetnim ateljeom i prekrasnim vrtnim parkom. Svoj smo posjet završili svečanim ručkom u Hrvatskoj Katoličkoj misiji. Nekolicina roditelja čija su djeca već ranije bila u Hrvatskoj organizirali su za sve naše sudionike ugodan domaći ručak, kratko ali ugodno druženje.
Posljednji dan, neposredno prije povratka, posjetili smo zanimljiv sajam interijera „Cocoon“ koji je otvoren nedaleko od Bruxelleskog sajma.
Istog smo dana, na samom povratku, zastali u Njemačkoj točnije u Keramionu (Frechen) kako bi razgledali poznatu izložbu soljene keramike. 
Iznimno poučno nagradno putovanje oduševilo je mlade inovatore. Učenici su mogli upoznati način života Europe te uvidjeti važnost ulaska Hrvatske u okvir Europske unije kako radi nastavka vlastitog školovanja tako i kasnijeg zaposlenja i mogućnosti napredovanja na profesionalnom i životnom planu.


više fotografija - foto galerija

više informacija možete pogledati na stranicama Udruge inovatora HrvatskeIzvor: Sanja Benčić, prof


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju