preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8366
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izložba radova učenika Likovne umjetnosti i Web dizajna "TRAGOVIMA SLAVENSKOG"
Autor: Suzana Šestan, 16. 5. 2024.

09.05. 2024. u Centru za kulturu Čakovec, otvorena je izložba radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera  Web dizajner Graditeljske škole Čakovec.

Izložbe likovnih radova koje prigodno prate glazbeni program Majskog muzičkog memorijala „Josip Štolcer Slavenski“ već dugi niz godina potiču afirmirane autore da kroz život i djelo našeg najpoznatijeg skladatelja pronađu vlastitu inspiraciju i istraže svoj likovni izričaj referirajući se na one aspekte njegova stvaralaštva u kojima pronalaze dio sebe. Posebnost ovogodišnje izložbe ne leži isključivo u njenom grupnom karakteru već i u činjenici da je Galerija Centra svoja vrata otvorila mladim i kreativnim talentima Graditeljske škole Čakovec koji su u svoju potragu za nadahnućem krenuli pod vodstvom mentora iz područja Likovne umjetnosti i dizajna, Grafičke tehnologije i AV tehnologija te osmislili i načinili radove unutar svojih nastavnih predmeta.


Učenice i učenici Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner svoje su vizije pretočili u radove koji variraju motivima i tehnikom koliko i pristupom tematici. Skupinu radova čine predmeti i prostorni objekti načinjeni tradicionalnim tehnikama: pločice većih i manjih dimenzija koje nose Štolcerov lik izlivene su od porculana, upotpunjene svjetlosnim efektom i spuštene u prostor svojim titranjem i gibanjem evociraju asocijacije na ritam koji je poslužio kao snažan kreativni impuls dizajnerima keramike. Ritmično se nižu i oblo oblikovane plosnate forme koje nanizane na šipke vertikalno rastu u visinu i tako stvaraju vizualni kontrapunkt izmjenom mase i prostora ali  i svojom bjelinom. Sljedeću skupinu čine keramički radovi kolorističkih naglasaka i razvedenih formi od kojih dio iz apstrakcije prelazi u figuraciju sugerirajući nam referencu na poznatu Štolcerovu skladbu kroz repliciranje motiva vode koji nastaje uporabom posebnih glazura ili  pak na biografske crtice iz Štolcerova života kroz motiv ptice.

Srodan se pristup zrcali i u radovima Dizajnera unutrašnje arhitekture i polaznicima smjera Likovna umjetnost i dizajn. Crteži i slike tradicionalne izvedbe prikazuju motive iz Štolcerova života dok oni radovi koji su izvedeni u kombiniranoj tehnici narativno dočaravaju izvedbu „Voda zvira“ u kojoj zbog siline višeglasja određene sekvence slušatelju postaju nejasne što je ilustrirano rasipanjem figurativnog motiva. Spomenuti radovi smješteni su unutar bijelih kubusa s unutarnjim osvjetljenjem koji su spušteni s greda te čine još jednu prostornu instalaciju unutar postava. Uz tradicionalne tehnike, učenice i učenici Dizajna unutrašnje arhitekture dio radova su izradili i digitalno što predstavlja posljednju skupinu radova.

Računalno oblikovani interijeri privatnih kuća i koncertnih prostora inspiraciju crpe iz istog izvora te su upotpunjeni raznim glazbalima i Štolcerovim portretima prenoseći pritom ideju o prostorima ispunjenim motivima koji bi i sami mogli skladatelju poslužiti kao izvor nadahnuća. Vizualizacije su prikazane na plakatima kojima su se posvetili i Web dizajneri kroz ispreplitanje apstraktne prirode ritmizacije suštih likovnih elemenata i figuracije prisutne u prikazima Štolcerova lika, glazbenih instrumenata i sl. Uz navedene radove, Web dizajneri su svoje vještine izrade mrežnih stranica predstavili kroz osmišljavanje sadržaja informativnog karaktera o životu i stvaralaštvu poznatog skladatelja zastupljenim na plakatima koji sadrže QR kodove putem kojih posjetitelji mogu stranicama izravno pristupiti i saznati zanimljivosti o Štolcerovom životu. Naoko nespojivi elementi unutar jedinstvenog prostora čine kohezivnu cjelinu čije ishodište predstavlja propitivanje, interpretacija i reinterpretacija Štolcerova djela i značaja za neposrednu i širu zajednicu po čemu je izložba dobila naziv.

Nositelji izložbe su nastavnici članovi Likovnog aktiva - Krešimir Hlebec, Darija Dujam, Petar Križnar, Tamara Mustač, Vesna Osojnički, Dario Štokić i Suzana Šestan, uz podršku ravnatelja Damira Srneca.

Tekst povodom otvorenja izložbe je pripremila Tanja Karas, a sama Izložba čiji su postav odradili Krešimir Hlebec i Ilija Vabec, ostaje otvorena za sve posjetitelje do 26.05.2024. godine.

fotografije - fotoalbum

O nama su pisali: https://medjimurski.hr/foto-ucenici-graditeljske-skole-cakovec-izlozili-svoje-radove/
Najava izložbe: Centar za kulturu Čakovec, 51. Majski muzički memorijal "J. Š. Slavenski"Izvor: Tanja Karas


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju