preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8366
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Velik uspjeh dizajnerice keramike na na Milenijskom natjecanju
Autor: Romina Fic, 8. 12. 2023.

Grad Osijek, točnije Ekonomski fakultet od 5. do 7. 12. 2023. godine bio je domaćin 5. Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije. Riječ je o međunarodnom natjecanju koje okuplja velik broj natjecatelja svih školskih uzrasta, od onih odnovnoškolskih pa sve do visokoškolskih, odnosno studenata. Naša se škola natjecala u kategoriji srednjoškolskog uzrasta pod nazivom Kreativni kalendar, a učenici su svoju kreativnost mogli izraziti u jednoj od četiri zadane teme: Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik.


Učenica 4. c razreda Graditeljske škole Čakovec Anja Rukljač iz Odjela za likovnu umjetnost i dizajn, buduća dizajnerica keramike za ovogodišnje natjecanje izabrala je temu Glagoljica. Anja je napravila kompoziciju keramičkih slova, kojima je vrijednost uporabljivosti dodala s otvorima sa bočne strane kroz koje isijava svjetlost i time dobila svijetleće skulpture.

Takve skulpture su artističke, također i primijenjene vrijednosti kao rasvjetni objekti namijenjeni uporabi unutar interijara, a koje se svojom čistom formom i volumenom idealno uklapaju u moderne dizajne.

Također iste forme mogu biti skulpuralne vrijednosti u vanjskim prostorima i obogatiti eksterijere svih modernih arhitektura i institucija.

Ovaj kreativni proizvod moguće je prilagoditi za kreativnu industrijsku namjenu, a osobitu vrijednost, osim već ranije navedenih, je povezanost volumena s povijesnim i kulturnim naslijeđem u duhu suvremenog umjetničkog izraza.

Pod vodstvom mentorice, magistrice umjetnosti Vesne Osojnički, akademske kiparice, profesorice savjetnice, Anja Rukljač je plošnom tehnikom spajanja iskrojila glinene plohe koje je spajala u šuplju formu te sušila i pekla na temperaturi od 980 °C. Tijek i stvaralaštvo bilo je u skladu s planom i programom rada u sklopu godišnjeg kurikuluma u nastavnom predmetu Keramičko modeliranje.

Anja je izuzetno uspješno predstavila svoj rad, ali i rad Odjela keramike koji je nedavno proglašen Centrom izvrsnosti za umjetničku keramiku u Međimurju pred ocjenjivačkim povjerenstvom koje je bilo oduševljeno viđenim. Prepoznali su sve naše vrijednosti, vještine i znanja i dodjelili nam prvo mjesto u kategoriji Kreativni kalendar (srednjoškolci). Svi radovi vrednovani su po sljedećim kriterijima: kvaliteta idejnog rješenja, povezanost rješenja s odabranom temom, praktična primijena idejnog rješenja, predstavljanje idejnog rješenja, popularizacija znanosti i objava sudjelovanja na mrežnim stranicama.

Izuzetno smo sretni i ponosni na ovaj velih uspjeh te ćemo i dalje neumorno raditi na razvijanju ovoga izraza te na promociji naše struke i Centra izvrsnosti. Isto smo tako voljni našu kompoziciju radova predstaviti u obliku izložbe kako bi javnost upoznali s kreativnim i prepoznatljivim proizvodima, a koje možemo napraviti u raznim veličinama za sve zainteresirane.

Spomenimo i to da će nagrada u obliku statue vodika za 1. mjesto biti dodjeljena tijekom proljeća, kada nas organizator natjecanja pozove, a na svečanom proglašenju dobili smo potvrde o sudjelovanju te poklon za učenike - paket slatkih proizvoda za tim koji je predstavljao našu školu na ovom natjecanju.

Na poveznici možete pogledati kako je bilo na poroglašenju pobjednika 5. Miljenijskog natjecanja iz kreativne industrije.

https://youtube.com/watch?v=7Akryw7tWM4

Fotografije

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju