preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8361
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Razgovori o zelenilu PANEL#1
Autor: Romina Fic, 15. 11. 2023.

Proteklih godina, teme zelene infrastrukture bude veliki interes unutar arhitektonsko – urbanističke struke, ali i šire javnosti. Zelena infrastruktura definira se kao planski osmišljene zelene i vodene površine te druga prostorna rješenja temeljena na prirodi koja se primjenjuju unutar gradova i općina, a kojima se pridonosi očuvanju,  poboljšanju i obnavljanju prirode, prirodnih funkcija i procesa radi postizanja ekoloških, gospodarskih i društvenih koristi održivog razvoja.


Kao doprinos skretanju pažnje na navedene teme, Udruga arhitekta Međimurja provodi projekt pod nazivom Razgovori o zelenilu. U okviru projekta provodi se niz stručnih predavanja i razgovora s gostima predavačima, ali i samim korisnicima prostora – građanima, a sve s ciljem otvaranja diskursa te poticanja participativnosti u generiranju prijedloga za poboljšanje trenutnog stanja u prostoru.
Razgovorima o zelenilu PANEL#1, održanim u petak 10. studenog 2023. godine, uz širu javnost, prisustvovali su i učenici Graditeljske škole Čakovec koji se školuju u obrazovnim programima arhitektonski tehničar i dizajner unutrašnje arhitekture, pod vodstvom nastavnice strukovnih predmeta Kristine Žižek, mag.ing.arch. Teme Razgovora bile su vezane uz dva krajobrazna područja u Gradu - šumi Globetka i potoku Trnavi, a koja su od izrazite važnosti i koristi za život u gradu. Razgovore o ključim pitanjima, zašto Trnava ne teče i bi li uopće mogla te koje su mogućnosti unutar Globetke za stanovnike, kao i druga pitanja vezana uz ova područja vodila je moderatorica projekta Dora Ramušćak, mag.ing.arch. Uz nju su u diskusiji sudjelovali gosti predavači mr. sc. Siniša Golub i Sara Srša, mag.ing. urbanog šumarstva iz ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda, zatim profesorica sociologije i filozofije iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Helene Zečar Lajtman te Matija Novak, dipl.ing.arh., član Udruženja arhitekta Međimurja.

Dodajmo samo kako je projekt Razgovori o zelenilu sufinanciran sredstvima Grada Čakovca, a svoju podršku dala je Graditeljska škola Čakovec.

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju