preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8381
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt Mentalno zdravlje
Autor: Romina Fic, 6. 11. 2023.

Dobro nam je poznata izreka kako bez mentalnog zdravlja nema zdravlja uopće, no vodimo li dovoljno brigu o svom mentalnom zdravlju? Mentalno zdravlje ne podrazumijeva samo izostanak bolesti ili poremećaja, već, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, to je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici.

Da bi sve navedeno osvijestili naši učenici, ali i mi nastavnici, odlučili smo se ove godine u sklopu preventivnih programa i u sklopu izvannastavnih aktivnosti provoditi projekt Mentalno zdravlje.


Nositelj ovog jednogodišnjeg projekta je Graditeljska škola Čakovec, točnije nastavnica Ljiljana Ille, psihologinja iz učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec Andreja Bratinšćak i školska knjižničarka Romina Fic. Uz našu školu u ovom projektu sudjeluju još Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb i Medicinska škola Osijek, odnosno nastavnice strukovnih premeta i stručne suradnice psihologinje Helena Vulić, Marijana Brdar, Đurđica Radić i Ivana Rupčić Kajtezović.

Cilj ovog projekta jest educirati učenike o osnovnim pojmovima vezanim uz mentalno zdravlje, poraditi na prepoznavanju rizičnih čimbenika koji mogu utjecati na mentalno zdravlje, naglasiti važnost njegova očuvanja, ali i osposobiti ih da stečene spoznaje u ovom projektu dalje prenose svojim vršnjacima i drugim učenicima iz razredne i školske zajednice. Isto tako učenici će na temelju stečenih spoznaja izrađivati različite vrste promotivnih materijala, a koji će nakon zavrešetka projekta ostati kao trajna vrijednost i nešto što će se i u budućnosti moći koristiti kao nastavni, odnosno didaktički materijal kada se bude govorilo i poučavalo o ovoj temi.

Znanja i spoznaje o ovoj temi učenici će steći kroz različite oblike edukacija, a svoje stavove i kritički odnos prema temi izražavat će na online debatama koje će se održavati za vrijeme trajanja projekta.

S aktivostima u ovom projektu započeli smo početkom listopada kada je izrađen Operativni projektni plan te održan prvi suradnički sastanak svih voditelja školskih projektnih timova, s ciljem detaljnjijeg dogovora u svezi provedbe pojedinih projektnih aktivnosti. U svakoj od škola sudionica oformljen je projektni tim koji čine učenici i njihovi voditelji (nastavnici I pisiholozi), a koji će raditi na provedbi planiranih projektnih aktivnosti.