preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8369
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
U Mjesecu hrvatske knjige i Tjednu animacije čitali smo, gledali i animirali
Autor: Romina Fic, 30. 10. 2023.

Mjesec listopad obiluje brojnim događanjima, a za školsku knjižnicu posebno su značajni oni vezani uz knjigu i čitanje, kao i uz medijsku pismenost. Kada se sve to spoji u jednom projektu, odnosno aktivnosti zadovoljstvo dobro i kvalitetno odrađenim poslom je izuzetno. Tako smo i mi odlučili spojiti dvije nama izuzetno važne manifestacije: Mjesec hrvatske knjige i Svjetski dan animacije u jednu aktivnost koju smo nazvali Čitam-gledam-animiram.


U utorak, 24. listopada u školskoj knjižnici održani su kreativni sati s učenicima 1.j razreda – pomoćnim podopolagačima. Knjižničarka Romina Fic, profesorica Hrvatskog jezika Tatjana Novak i asistentica Iskra s učenicima su čitale, interpretirale i analizirale jednu od najljepših priča za djecu, Ježevu kućicu. Učenici su izuzetno dobro reagirali na pročitanu priču i aktivno sudjelovali u interpretaciji i iznošenju vlastitih stavova vezanih uz problematiku koju Ježeva kućica obrađuje (nepovredivost doma, domoljublje, poštenje, poštovanje prema tuđim stavovima i imovini…).

Nakon interpretacije učenici i njihove nastavnice željeli su udahnuti novi život priči pa su je odlučili animirati i to dvjema vrstama stop animacije: animacijom likova i kolaž animacijom. Ovom smo prilikom ostvarili međuknjižničnu suradnju s Knjižnicom Nikola Zrinski Čakovec koja nam je posudila likove i scenografiju iz Ježeve kućice izrađenu od konca, odnosno heklanjem, a koju su izradile žene srednje i starije životne dobi, u sklopu programa “Heklice u knjižnici” kojeg provodi Knjižnica N. Zrinski. Heklani predmeti su nas oduševili i učenici su s radošću “namještali” likove i scenografiju kako je to zahtijevao “scenarij”. Radili smo i animaciju kolaž tehnikom, koja je bilo nešto manje atraktivna od animacije likovima, ali su i ovoj radionici učenici aktivno sudjelovali. Da bismo učenicima predočili kakav rezultat radionica mogu očekivati, pokazali smo im animirani film napravljen prema ovoj popularnoj priči. Učenici, baš kao i mi nastavnice, s nestrpljenjem iščekujemo da naši medijski tehničari odrade proces montaže kako bismo vidjeli krajnji rezultat našeg rada: digitalnu slikovnicu i animirani filmić.

Učenici su izrazili oduševljenje ovakvim nesvakodnevnim metodama učenja pa su izrazili želju da uskoro ponovimo neku takvu ili sličnu aktivnost. Naravno, mi smo njihove zahtjeve objeručke prihvatili i već pripremamo novu suradnju u školskoj knjižnici kada ćemo se “družiti” s poznatim hrvatskim pjesnicima i čitati stihove o jeseni.

Fotografije

Katalog

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju