preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
GSC-Mobility2020

Energetska obnova

Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 14129
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mjesec hrvatske knjige u Graditeljskoj školi Čakovec
Autor: Željka Korent Hozmec, 8. 11. 2010.

Promovirani spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti u Međimurju

 

U povodu Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čakovec, Knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski te Graditeljske škole Čakovec u petak, 5.studenog u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec održana  je promocija  pretiska knjige dr. Anđele Horvat „Spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti u Međimurju“.


Predstavljanje knjige popratila je izložba fascinantnih fotografija Damira Klaića „Međimurski pilovi“ kojom se već ranije predstavio međimurskoj, ali i svjetskoj javnosti. Međimurski krajputaši, kako su popularno nazvani, nastali su od 17. do 20. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj i primjeri su umjetnosti koja polako nestaje. Autor izložbe predstavio je neke od najzanimljivijih primjera snimljenih diljem Međimurja.

Svečani dio programa uveličali su i  recitatorice Graditeljske škole Čakovec koje su pod vodstvom profesorica Emilije Kovač i Katarine Horvat izvele recital pjesama iz opusa Nikole Pavića „Međimurski kipci“.

 

U edukativnom dijelu priredbe dr.  Stjepan Hranjec, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec, govorio je o kulturološkoj važnosti knjige Anđele Horvat u zavičajnoj nastavi. Ova knjiga je nezaobilazna literatura i svima onima koji se zanimaju i bave djelima likovne umjetnosti i arhitekture u Međimurju. Jedan od temeljnih razlog pretiska ovog izuzetno vrijednog djela jest i činjenica da su sačuvana samo 2 primjerka originala, od kojih je jedan gotovo uništen zbog česte uporabe, a drugi, relativno očuvan, poslužio je za pretisak.  

Tajnica Povijesnog društva Međimurja Ivana Puzak, prof., osvrnula  se na graditeljsku baštinu Međimurja iscrpnim predavanjem,  a dipl. ing. arh. Zoran Pazman, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec, govorio je o obrazovanju za graditeljsko nasljeđe u Graditeljskoj školi Čakovec, uz prigodnu prezentaciju programa te prikazom stručnih ekskurzija na kojima su učenici stjecali i primjenjivali  znanja o graditeljskom nasljeđu.

 

Ova je  priredba ujedno i prva od svečanosti  kojima će se tijekom godine obilježavati 50. obljetnica Graditeljske škola Čakovec, događaja koji je okosnica radne koncepcije ove ustanove u aktualnoj nastavnoj godini.

 

Fotografije

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju