preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8366
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježili smo Svjetski dan zaštite okoliša
Autor: Romina Fic, 6. 6. 2023.

Svake se godine 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). 
Ovogodišnja tema Dana zaštite okoliša je „ Misli – Jedi – Štedi“, a razlog ove teme je isticanje problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane kao i poticanje ljudi na razmišljanje o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš. Glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada od hrane odnosno bacanje hrane i na taj način zaštititi okoliš.


U obilježavanje ove važne obljetnice uključili su se i učenici 2. b razreda, zajedno sa svojom profesoricom Srebrenkom Pongrac. Učenici su istraživali kakav ekološki otisak čovjek ostavlja svojim djelovanjem, odnosno koja je mjera ljudskog utjecaja na okoliš.  Za tu svrhu napravili su i „Osobni kalkulator ekološkog otiska“ pomoću kojeg svatko od nas može izračunati koliko štetimo okolišu kroz pet područja (hrana, mobilnost, stanovanje, predmeti i uređaji u kućanstvu). Učenici su se kroz svoje plakate osvrnuli i na ekološku anksioznost, odnosno poseban oblik anksioznosti koji se manifestira kroz strah i zabrinutost za Zemlju i buduće generacije uslijed klimatskih promjena. Istraživanja upućuju na to da bi djeca i mladi mogli biti podložniji osjećajima eko anksioznosti. Istraživanje objavljeno 2021. godine u časopisu The Lancet Planetary Health pokazalo je da u uzorku od 10.000 djece i mladih iz različitih zemalja više od 50 % osjeća anksioznost, ljutnju i tugu oko klimatskih promjena. Stoga je ukazivanje na ovaj problem, ali i razgovor o toj temi više nego potreban.

                Nadamo se da su učenici svojim  plakatima potaknuli svoje kolege i nastavnike da se zamisle što mogu učiniti za naš planet jer odgovornost za njegov spas na svakome je od nas!