preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 5289
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kreativno druženje uoči Dana škole
Autor: Romina Fic, 28. 4. 2023.

Graditeljska škola Čakovec svoj dan obilježava 30. travnja, a slavi se i diljem Međimurja, budući da je 30. travnja Dan Međimurske županije, u spomen na junačku pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Svake je godine u našoj školi svečano, ne samo taj dan već i neposredno prije samog Dana škole. Tako se i ove godine s obilježavanjem započelo već u četvrtak, 27. travnja u predvečerje.


Za ovu je priliku nastavnica Darija Dujam, zajedno s učenicima 4.c razreda– dizajnerima keramike, skicirala ideju, osmislila nacrte te izradila „keramoskulpturu“. Ideja nastavnice i učenika bila je predstaviti raku tehniku izrade keramike. Radi se o staroj japanskoj tehnici iz 16. st., izrađuje se od posebne vrste gline i peče u „pećima“ na otvorenom i na vrlo visokoj temperaturi. Za ovu je prigodu napravljena skica i nacrt, na osnovu kojeg je izrađena raku peć u kojoj se pekla keramoskulptura na temperaturi od otprilike 1000 stupnjeva.

Cijeli događaj pečenja raku keramike javno je organiziran na otvorenom prostoru ispred škole. Svi prisutni mogli su pratiti sam postupak pečenja keramoskulpture, kao i postupak koji je slijedio nakon toga. Naime, nakon postignute temperature peć se otvorila i skulptura se posipala s piljevinom kako bi se dobili posebni efekti na glazuri. To je taj element začudnosti jer kod ove vrste izrade keramike nikada nismo sigurni kako će izgledati konačni proizvod i to mu daje posebnost. Događaj ovakve vrste, već je viđen prošle školske godine u našoj školi i vjerujemo da će postati tradicionalan.

Uz raku keramiku, profesorica Tanja Karas sa svojim učenicima maturantima niz 4.c razreda, predstavila nam je projekt slikanja ne slikarskim tehnikama, odnosno enformel. Riječ je o „smjeru apstraktne umjetnosti visokoga modernizma, a obuhvaća različite individualne poetike i izričaje, često bliske tašizmu ili akcijskom slikarstvu ili pak rezultate rada neslikarskim materijalima (ljepilo, gips, pijesak, žbuka) i postupcima (probijanje, grebanje, paljenje ili rezanje platna, topljenje asfalta, savijanje lima),” (Hrvatska enicklopedija: mrežno izdanje). Tako su učenici 4.c razreda „zagipsali” predmete koji u njima izazivaju frustraciju, a zatim ih u umjetničkom performansu i zapalili.

Graditeljska struka također je pokazala neke od tajni svoga zanata. Profesorice strukovnih predmeta Ljljana Tepavac-Kocijan i Tatjana Vadas, zajedno s nekoliko učenika, napravile su eksperiment ispitivanja nosivosti. Prethodno su učenici izradili mostove od špageta, izvagali ih, a zatim mostove opterećivali određenim količinama pijeska. Na taj način doznali su koje opterećenje takvi mostovi mogu podnijeti. Profesorica Tepavac-Kocijan provela je i radionicu pod nazivom Cvijeće budućnosti, u okviru koje su učenici izrađivali cvjetove od otpadnih materijala (stakla, plastike, žica...), a zatim od njih složili umjetničku instalaciju u teglama s živim cvijećem ispred sportske dvorane.

Osim angažmana u radionicama, učenici i nastavnici su mogli sudjelovati i u ispuštanju lampiona u zrak ili pak uživati u izvrsnoj svirci naših školskih glazbenika.

U zabavi i druženju učenika i nastavnika vrijeme je vrlo brzo prošlo te su svi prisutni izrazili želju da takvih trenutaka bude i više jer se, osim opuštanja, stječu neformalna znanja i vještine koja su gotovo jednako vrijedna kao ona stečena u formalnom obrazovanju.

Ovaj događaj bio je svojevrsna uvertira u svečani dio obilježavanja Dana škole koji se održavao sljedećeg dana.

 

Fotografije
 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju