preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 2275
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MATURALNO PUTOVANJE 22.06-27.06.2007 Beč - Prag - Berlin
Autor: Suzana Šestan, 18. 1. 2008.

Šk. godine 2006/07 na maturalnom putovanju bili su 3.a,b i c razred s razrednicama Vesnom Ilić-Kiš, Gordanom Čanadi i Suzanom Šestan. Organizator ovogodišnjeg  putovanja bila je agencija Express Tours.


Krenuli smo 22.06.2007 u 4 sata ujutro. Zaustavili smo se u Beču gdje smo imali kratki razgled. Autobusom smo prošli poslovnu zonu uz Dunav, dok smo pješice obišli Hofburg, Stephansplatz, katedralu sv.Stjepana, Vijećnicu, Albertinu, rimske iskopine i na kraju Kunsthaus – Hundertwasserhaus.
Nakon razgledanja krenuli smo putem Praga, gdje smo stigli u predvečerje.
Slijedećeg dana razgledali smo Prag uz stručno vodstvo. Obišli smo Hradčane. Praški grad – koji je osnovan u 9 st. kao utvrda, a kasnije je dograđivan i proširivan. Današnji izgled dala mu je Marija Terezija. Značajnu dogradnju predsjedničkog dijela izveo je i slovenski arhitekt Jože Plečnik. Osim predsjedničke palače vidjeli smo katedralu sv. Vida, kraljevsku palaču, vrtove, Zlatnu ulicu – u kojoj je osim muzeja oružja i Kafkina kuća. Spustili smo se Malom Stranom, vidjeli crkvu sv. Nikole i Karlov most, kojim smo došli do Straomjesnog trga i vijećnice. U Pragu smo još posjetili izložbu paleolitika, minerala i dragog kamenja u Narodnom muzeju na Vaslavskim namestima.
U Češkoj smo osim Praga posjetili Karlštajn, biser srednjevjekovne arhitekture u kojem su pohranjene relikvije, krunidbeni dragulji i Češka kruna.
Četvrti dan krenuli smo u Njemačku, a putem smo se zaustavili u Dresdenu gdje smo razgledali operu Semper, Maria Kirche i dvorac Zwinger. U Berlin smo stigli predvečer, a prije samog smještaja u hotel posjetili smo Reichstag, čiju je kupolu napravio arhitekt Norman Foster 1999 g. Sa vidikovca se vide i mnoge poznate građevine: TV toran na Alexanderplatzu, stari nacionalni muzej sa zanimljivom modernom dogradnjom, Berlinska katedrala, koncertna dvorana, galerija Lafajet, dvorana filharmonije, Podsdamer Platz i Sony centar itd.
Posjetili smo i Pergamon muzej u kojem je vrlo dojmljivo vidjeti rekonstruiran helenistički oltar i ostatke Ištarinih vrata iz Babilona.
Osim Pergamona posjetili smo i muzej holokausta.
Na povratku doma zaustavili smo se u Nürnbergu, romantičnom srednjevjekovnom gradiću gdje je živio poznati slikar i matematičar Albrecht Dürer.
U Čakovec smo stigli 28.06.07 u 3 sata, umorni, ali živi, sretni i svi na broju.
više fotografija


Izvor: Čanadi Gordana, Vesna Ilić-Kiš


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju