preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave!Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 1323
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica "Održivost stambenih naselja"
Autor: Romina Fic, 24. 11. 2022.

U srijedu, dana 16. studenog 2022. godine u sklopu projekta „ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju“ u našoj je školi održana radionica na temu Održivost stambenih naselja,. Radionicu je vodila nastavnica stručnog studija Održivi razvoj s Međimurskog veleučiliša u Čakovcu, profesorica Jasmina Ovčar.


Učenici 4.a razrednog odjela, smjer arhitektonski i građevinski tehničar imali su prilike nadograditi i produbiti svoja dosad stečena znanja o održivoj gradnji, ali i o održivom stanovanju. Tijekom cijele radionice naglasak je bio na razumijevanju sadržaja, odnosno približavanju ideje suvremene modularne i održive obiteljske kuće. Učenicima je slikovito predočen koncept modularnosti projektiranja kuće, nakon kojeg su se i sami mogli praktično okušati u kreiranju kuća, pazeći na veličinu istih s obzirom na iskoristivost pojedinih modula. „Mi živimo s kućom, ali i kuća živi s nama“, misao je kojom se učenicima nastojala naglasiti nužnost promišljanja o prostoru u kojem boravimo, kako bi se osigurala učinkovitost stanovanja, a pritom ne umanjio komfor života.   

Nakon radionice, iskoristila se prisutnost predstavnice lokalnog stručnog studija te su učenicima dane informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja na studijskom programu Održivog razvoja. Uz profesoricu Jasminu Ovčar radionicu je podržalo i dvoje trenutnih studenata, Vedran Vuk te Karla Lovrenčić, oboje bivši učenici Graditeljske škole Čakovec.  

Nakon formalnog dijela radionice, u školskoj čitaonici na inicijativu školskog pedagoga Marija Horvata održana je razmjena dosadašnjih iskustava u području graditeljstva, uspoređujući dosege školskog svakodnevnog konteksta s onim na akademskoj razini. U raspravi su sudjelovali nastavnici Graditeljske škole Čakovec, profesorice strukovnih predmeta iz područja graditeljstva i arhitekture, Darinka Kalšan i Ljiljana Tepavac-Kocijan te voditelj školskih radionica profesor Petar Križnar. Vrlo brzo nađene su dodirne točke jedne i druge strane, kao i projekti u kojima je škola sudjelovala, a započelo je planiranje i dogovaranje budućih vidova suradnje, kojih će nesumnjivo biti. 

Do idućih susreta, radionica je zaključena citatom s prezentacije:  

„Održivim planiranjem stanovanja širi se i kolektivan duh stambenog naselja i zajednice u cjelini, a to je isto važan dio održivosti, kako gradnje, tako i čovjeka!“ 

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju