preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 2262
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
UČENICI GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC RADNO OBILJEŽILI JUNAČKU OBRANU SIGETA
Autor: Željka Korent Hozmec, 17. 9. 2010.

 Učenici Graditeljske škole Čakovec već tradicionalno  su u nedjelju, 12. rujna 2010. sudjelovali u obilježavanju obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog.


Uz malo kašnjenje, stigli smo na svečanu ceremoniju polaganja vijenaca više izaslanstva u Parku tursko – mađarskog prijateljstva.

Naši mladi novinari razgovarali su s gospodinom Mihaelom Štebihom  predsjednikom Zrinske garde, s najmlađim članom Zrinske garde, Valentinom Moharićem, s gradonačelnikom Sigeta, gospodinom Hreščom, zapovjednikom Zrinske garde, ali i s drugim posjetiteljima, koji su im pokušali u što više riječi opisati povijesna  događanja u Sigetu još prije 444  godine.

Nakon svečane ceremonije u Parku, otišli smo u grad Pečuh, koji nas je ostavio bez daha.

Pečuh je grad u kojem živi znatan broj Hrvata, a saznali smo i zanimljivu informaciju da je naš poznati književnik August Šenoa polazio gimnaziju u ovome gradu. Posjetili smo i Muzej rudarstva - Vasarely muzej, gdje je bila izložba grafičkih radova Jeana Pierrea Varsela.

Prošetali smo središnjim trgom, gdje smo pogledali predstavu te fotografijama zabilježili pregršt trenutaka koji nam već sad bude lijepe uspomene.

Nakon toga smo se vratili na središnji trg u Siget, gdje se održavalo postrojavanje povijesnih postrojbi.

Razgledali smo i Muzej Grada Sigeta u kojem je bila postavljena izložba Skulpture u kristalnom staklu i kamenu i proces izrade mandale našeg poznatog umjetnika Mihaela Štebiha.

            Šetnja parkom Starog grada ove je godine, uz razgledavanje štandova i raznih predstava, bila  i radna:  naši učenici -  mladi novinari  nastojali su saznati što tamošnji stanovnici i posjetitelji znaju o Nikoli Zrinskom te općenito što se događa ovdje u Starome gradu.

Kombinacija engleskog, njemačkog, hrvatskog jezika i pantomime dovela je do dosta simpatičnih situacija pa smo zaključili da ljudi i nisu previše upoznati sa svojom povijesnom i kulturnom baštinom, ali - hvala Bogu na iznimkama!

S obzirom na to da smo bili vrijedni cijelog dana, na kraju smo  otišli na zasluženu  večeru,  na kojoj je bilo  zabavno i ugodno. Nakon toga smo krenuli put Hrvatske, a zadovoljstvo korisnog i ugodnog puta pratilo nas je duboko u noć.

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju