preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave!Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 3906
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
BRUSSELS EUREKA 2007
Autor: Ivan Čondor, 6. 12. 2007.

I 18. NASTUP HRVATSKIH INOVATORA NA BRISELSKOJ EURECI BIO JE POSLOVNO USPJEŠAN
 
Osamnaestu godinu zaredom hrvatski su inovatori sudjelovali na Brusselskoj EUREKI, koja je ove godine od 22. do 25. studenoga održana po 56. puta za redom. U sjedištu Europske unije, naši su autori na najkvalitetniji način promovirali najbolje vrijednosti u području tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

 Posebnost je ovogodišnje Eureke značajno prisustvo znanstvenih i istraživačkih institucija koje su predstavile više od 450 radova s područja energije, ekologije i elektrotehnike.
Organizatori, Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavili su 19 inovacija za koje je međunarodni ocjenjivački sud dodijelio 7 zlatnih 8 srebrnih i 4 brončane medalje. Da su svojom kvalitetom i tržišnim potencijalima naše inovacije vrijedne svjedoče i posebne nagrade organizatora te svjetske izložbe CPE, te predstavnika inovatora iz Rumunjske, Ukrajine i Makedonije.
Tržišna atraktivnost potvrđivana je i u mnogobrojnim kontaktima s poslovnim ljudima Belgije i okolnih država, ali i iz drugih dijelova svijeta koji su posjetili Eureku.
Ističemo također, da smo i ove godine ostvarili jednu od bitnih programskih zadaća Udruge inovatora Hrvatske, a to je suradnja s hrvatskim školama u inozemstvu, koje obrazuju djecu naših diplomata, poslovnih ljudi i iseljenika.
Prva suradnja ostvarena je s Hrvatskom dopunskom školom u Bruxellesu prošle godine.
Ove godine u Dubrovniku je, tijekom boravka grupe djece iz Brisela i Antverpena u svibnju dogovoren nastavak suradnje te je 10 prvonagrađenih s ovogodišnje Smotre mladih tehničara posjetilo Dopunsku školu u Bruxellesu i izložbu EUREKA.  
Osim prvonagrađenih iz Dubrovnika, u Briselu su bili i prvonagrađeni na izložbi maturalnih radova elektrotehničara i elektroničara u Puli što je održana u lipnju ove godine i troje nagrađenih s ovogodišnje izložbe maturalnih radova u području dizajna IDIVA u Varaždinu.
Tradicionalno je organiziran Dan hrvatskih inovatora, kojom smo prigodom na najbolji mogući način predstavili hrvatsko gostoprimstvo, naše inovatore, turističku ponudu i uspostavili još bolje kontakte s čelnim ljudima i delegatima te vodstvima zemalja sudionica na Brusselskoj EUREKI.
Svečanosti su prisustvovali i veleposlanici Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Boris Grigić i u Europskoj Uniji Branko Baričević. Prisutne su bile i direktorica predstavništva Hrvatske gospodarske komore Dragica Martinović kao i tajnica Zajednice za inventivni rad u Hrvatskoj gospodarskoj komori Ljerka Nežić. Uz glavnog menadžera Eureke Florana Godena, svečanosti su prisustvovale i delegacije 13 država odnosno znanstvenih i inovatorskih institucija i organizacija.
Prisutne goste i učenike u ime domaćina pozdravio je direktor Eureke, a u ime organizatora glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević. Veleposlanik Grigić je u svom obraćanju posebno  istaknuo 18-godišnju tradiciju sudjelovanja hrvatskih inovatora na ovoj izložbi i koja je značajno pridonijela ugledu Hrvatske u Belgiji, ali i u Europskoj zajednici.
I ove su godine u povodu izložbe inovacija dodijeljene titule viteza inovatorstva. Iz Hrvatske su dobitinici tog izuzetno cijenjenog priznanja Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a, Đuro Horvat poduzetnik iz Donjeg Kraljevca, Marko Vuković poduzetnik iz Karlovca, Ivan Jakobović nastavnik praktične nastave Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu i Nikola Petković, poduzetnik iz Samobora.
 
Za Udrugu inovatora Hrvatske
Pavao Havliček
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju