preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 5068
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Hrvatski na maturi nije bauk - drugi okrugli stol
Autor: Romina Fic, 19. 12. 2021.

U subotu, 18. prosinca održan je drugi po redu okrugli stol u sklopu projekta “Hrvatski na maturi nije bauk”. Podsjećamo da je taj projekt nastao u Godini čitanja  na inicijativu profesorica iz Graditeljske Čakovec, a da u njemu, osim Graditeljske škole, sudjeluju Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar. Cilj projekta je kroz 7 okruglih stolova obraditi 7 djela iz Ispitnog kataloga za osnovnu razinu ovogodišnje državne mature. Tema današnjeg okruglog stola bilo je jedno od najznamenitijih djela hrvatskoh narodnog preporoda “Smrt Smail-age Čenngića”, čiji je autor prvi ban pučanin Ivan Mažuranić.


 

Okrugli stol održao se u prostorima Srednje škole Čakovec, dok su ga učenici iz Zadra, ali i svi oni koji mu iz nekog razloga razlog nisu mogli nazočiti uživo, pratili putem apikacije Zoom. Uvod u temu odradila je profesorica Ljiljana Ille koja je ovom prilikom prezentirala učeničke radove na zadanu temu. Popis pristiglih radova bio je poduži, a došli su gotovo iz svih škola sudionica u projektu. Tako su učenici Graditeljske škole Čakovec pod mentorstvom profesorice Ille napravili crtane sažetke pjevanja iz djela te straničnike s motivom autora ili scena iz djela koje su učenici izradili pod mentorstvom profesora Daria Štokića. Među radovima našla se i jedna tarot karta te odličan informativni plakat. Učenici iz Prirodoslovno-grafičke Zadar nanovo su nas oduševili pa čak i nasmijali svojim animiranim najavama djela “Smrt Samil-age Čengića”, a njihovim uratcima zasigurno je bila zadovoljna i njihova mentorica Vesna Krnčević. Učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok veoma su se uspješno okušali u video najavama djela, kao i u izradi straničnika. Njihove mentorice bile su nastavnice Ruža Leskovar, Monika Šoštarić i Antonija Čeko.

Nakon u prezentacije pristiglih učeničkih radova na temu “Smrt Smail-age Čengića” slijedio je središnji dio okruglog stola - izlaganje profesorice i školske knjižničarke Graditeljske škole Čakovec Romine Fic. U svom izlaganju učenike je podsjetila na neke “tehničke” stvari vezane uz pisanje eseja na državnoj maturi te predstavila djelo i autora u književnopovijesnom kontekstu, a posebice se osvrnula na sadržajne, stilske i jezične značajke djela. Zadatak je ovaj puta bio možda mrvicu teži, budući da se djelo “Smrt Smail-age Čengića” po prvi puta, otkako se provodi državna matura, našlo u Ispitnom katalogu djela za pisanje školskog eseja.

Na samom kraju okruglog stola prisutnima se ponovo obratila profesorica Ille i poželjela im svako dobro za nadolazeće blagdane te iskoristila priliku da ih pozove na sljedeći okrugli stol koji će se održati u veljačii na kojem će se razgovarati o “PreobražajuFranza Kafke.

 

Fotografije

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju