preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 7195
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Inspirativan uspjeh učenika Graditeljske škole Čakovec na državnom WorldSkills natjecanju
Autor: Romina Fic, 17. 5. 2021.

WorldSkills Croatia dio je Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koja posjeduje dugogodišnje iskustvo organizacije državnih natjecanja učenika strukovnih škola. Jedan od važnijih ciljeva jest suradnja strukovnog obrazovanja i industrije, a sama natjecanja doprinose promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te ju predstavljaju u WorldSkills International i WorldSkills Europe udruženjima. 


Spomenuta udruženja i iskustvo u međunarodnim natjecanjima koristi se za modernizaciju nacionalnog strukovnog obrazovanja uz priznavanje i promociju izvrsnosti u strukovnim vještinama. Projektom se želi podiži privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja mladih kao poželjnog odabira u karijeri. Od 2019. godine prvi put je za unos ocjena korišten informacijski sustav Competition information system koji se koristi u međunarodnim natjecanjima. Prosudbena povjerenstva svake discipline razradila su tablice ocjenjivanja s nizom kriterija i aspekata ocjenjivanja povezanih s tehničkim opisom pojedine discipline i u postotku zadanom u specifikaciji standarda natjecateljske discipline, koja su uključivala dva načina ocjenjivanja: ocjenjivanje mjerenjem i ocjenjivanje prosudbom.

Graditeljska škola Čakovec, nakon provedenih izlučnih međužupanijskih natjecanja, izborila je pravo sudjelovanja na državnom WorldSkills Croatia natjecanju u 8 disciplina. Nažalost, zbog izrečene mjere samoizolacije učenika, bila je prisiljena prije početka otkazati odaziv u jednoj disciplini. Državno natjecanje provedeno je od 11. do 13. svibnja 2021. godine na Zagrebačkom velesajmu, a ukupno je u ime škole sudjelovalo 8 učenika i 7 profesora mentora u 7 disciplina. Tijekom tri dana natjecanja, učenici su kroz unaprijed propisane i određene module zadataka, prošli sve faze realizacije zadanog projekta, od organizacije i pripreme prvoga dana, do usavršavanja i prezentacije uratka, koje je bilo predviđeno posljednjeg dana natjecanja. Ustrajnost i cjelodnevno zalaganje učenika urodila su plodom te je i njihov rad prema ocjenama prosudbenog povjerenstva nagrađen odličjima u 5 disciplina na sljedeći način:

  • Tomislav Horvat – 1. mjesto (disciplina Keramičarstvo i oblaganje; mentor Nenad Horvat)
  • Joško Pavunić – 3. mjesto (disciplina Graditeljska tehnologija; mentorica Ljiljana Tepavac-Kocijan)
  • Mark Bistrović i Darko Levačić – 3. mjesto (disciplina Suha gradnja; mentorica Srebrenka Pongrac)
  • Patrik Herjavec – 3. mjesto (disciplina Soboslikarstvo; mentor Edi Radan)
  • Patrik Šincek – 3. mjesto (disciplina Stolarstvo; mentor Zlatko Jakšić)

Uz njih, na natjecanju su zapaženi rezultat ostvarile i učenice Antonija Šafarić u disciplini Multimedija (osvojeno 4. mjesto; mentor Ivan Čondor) te Anabela Sabol u disciplini Arhitektonske tehnologije (osvojeno 6. mjesto; mentorica Tatjana Vadas). Ostvareni uspjeh učenika veseli tim više što je postignut u otežanim i prilagođenim uvjetima organiziranja odgojno-obrazovnog rada tijekom posljednjih godinu dana. Usprkos tome, pokazatelj je kvalitetnog ulaganja u obrazovanje učenika i stjecanje vještina neophodnih za budući rad, čak i u zatečenim novonastalim okolnostima koje usporavaju razvijanje potrebnih standarda struke. Ipak, postignuti uspjesi mogu biti na ponos cijeloj školi, motivacija su učenicima za daljnje kontinuirano usavršavanje stečenog znanja i iskustva te uvelike doprinose promociji i popularizaciji strukovnog obrazovanja. Iako se uvriježeno kaže, da je bez obzira na plasman bitno sudjelovanje, konačna potvrda, u ovom slučaju u vidu medalje, jamstvo je izvrsnosti i kvalitete, bilo uživo ili na daljinu, ali svakako uz ono najbitnije – ljubav prema onome što se radi. 

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju