preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 4643
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zaokruživanje cjeline (Izložba Od legende kroz zbilju do legende, Jelena Valkaj, CZK Čakovec i GŠČ)
Autor: Suzana Šestan, 24. 1. 2020.

Ponekad se dogodi da manifestacije imaju razvojni slijed pa dopru do cjelovitih priča. Jednom od držimo priču o Jeleni Valkaj, uvaženoj dizajnerici i keramičarki, koja je uspjela izgraditi i obraniti mjesto respektabilne umjetnice, čak i u sredini u kojoj živi.

Aktualna izložba, o kojoj govorimo, izborila se za prostor i razloge govorenja o njoj svojom posebnošću: naime, u bogatom opusu Jelene Valkaj dosad se njen prosvjetarski rad relativno manje spominjao. O koliko se važnom angažmanu radi, svjedoči i Jelenino autodefiniranje kao – prije svega – likovnog pedagoga.


Izložba predstavlja relativno zaokružen period od 20 godina intenzivnog bavljenja oblikovanjem keramike u GŠ Čakovec, odnosno, rečeno njenim riječima, ostvarenjem sna. Osim stvaralačkog, taj je posao podrazumijevao i angažman organizacijski, metodološki i programski, s obzirom na to da je Jelena, uz Zorana Pazmana i Slobodana Benkovića, suosnivačica Odjela za likovnu umjetnost i dizajn pri GŠČ-u. Originalni koncept koji je utemeljiteljska skupina oblikovala istraživanjem  mogućnosti i potreba, s vodećim načelom „biti svoji”, nažalost, usprkos  namjeri – jer to svojom posebnošću zaslužuje, nije doživio stručnu sustavnu elaboraciju.

Projekt je inicirala grupa kolega želeći pokazati koliko je važno uznastojati na kvaliteti i pošteno odrađenom poslu, u čemu je zadobila poticajnu potporu javnosti. Da se isprave propusti u praćenju i razvojnosti koncepta nastave na Odjelu za likovnu umjetnost i dizajn GŠČ-a, sakupljeni su pabirci ideja i pokazani javnosti, sa sviješću da posao nije dovršen, ali je ponuđen zainteresiranima na uvid i moguće daljnje postupanje.

Rad u prosvjeti  postavljen je u životni i stvaralački kontinuitet  Jelene Valkaj, umjetnice koja je uspjela svoje djelo slojevito razgranati, zaokružiti i prepoznatljivo estetski definirati, ali i prilagoditi senzibilitetu i potrebama novoga vremena, što se nazire u ideji usmjerenoj turističko-manifestativnoj svrsi, o kojoj će, sudeći po pretpostavljenim dometima, još biti riječi.

Link na galeriju fotografijaIzvor: dr.sc. EMILIJA KOVAČ, prof.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju