preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave!Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 164
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projektni dan u Graditeljskoj školi Čakovec, 20. 12. 2019.
Autor: Romina Fic, 31. 12. 2019.

Budući da je nastava kreativan i dinamičan posao, povremeno se iz sasvim osobnih inicijativa okušamo u alternativnim oblicima nastave. U pretpraznično vrijeme organizirali smo projektni dan posvećen događaju koji nam je kao školi i njenoj misiji – graditeljstvu i dizajnu - ali i cjelokupnoj kulturi u kojoj postojimo, jako važan. Obilježili smo stotu obljetnicu Škole za arhtekturu i dizajn Bauhaus.


Obljetnica se održava diljem svijeta budući da je ideja Škole ostavila traga u cijelom svijetu. U Hrvatskoj proslavi stote godišnjice izložbom „Bauhaus – od škole do pokreta“ pridružila se Galerija umjetnina Splitu uz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a održava se i niz manjih motivski vezanih izložbi (Zagreb, Rijeka).

Djelovanje Bauhausa započelo je 1919. u Weimaru, odakle seli u Dessau pa u Berlin, a zatvorili su je  nacisti 1933. označivši je kao “leglo boljševizma” i “centar okupljanja komunističkih intelektualaca”. Zbog nepoticajnog ozračja u Europi i Njemačkoj, Bauhaus  premošćuje ocean udomljujući se vrlo uspješno u Americi. I Gropius – osnivač i prvi direktor, kao i Mies van der Rohe, posljednji direktor Škole, doselili su u New York, gdje je van der Rohe među prvima gradio nebodere od stakla i čelika.

Škola je nastala u periodu avangarde u kompleksu ideja o nužnosti radikalnih promjena kulturoloških koncepata, no dok su avangardni pravci uglavnom ekskluzivistički i iracionalni, Bauhaus se ističe okrenutošću funkcionalnosti, praktičnom životu i masovnoj proizvodnji. To je sinteza umjetničkih teorija i kreativnih praksi umjetnika: spajaju se umjetnost i funkcija, zanat i imaginacija. Ideja da forma slijedi funkciju, vjerojatno je jedna od najpoznatijih koje je stvorio ljudski genij, a promovirao ju je svojim manifestom Walter Gropius, začetnik Škole. Od sasvim profesionalnih inovativnih ideja naznačimo i smjelo Gropiusovo poticanje žena da se obrazuju i uzmu ozbiljan udio u oblikovanju svijeta u kojem žive.

Hrvatska također ima nekoliko studenata na Školi – to su Ivana Tomljenović Meller, fotografkinaja, Otta Berger dizajnerica te Gustav Bohutinsky, arhitekt koji je projektirao jedinu građevinu u Hrvatskoj izravno pod utjecajem te škole, a riječ je o atelijeru u Jadranskoj ulici u Zagrebu.

Načelo vrijedi da niti jedna umjetnička škola u povijesti umjetnosti tijekom posljednjih stotinu godina nije dosegnula značenje Bauhausa.

Na tragu prepoznavanja izuzetnosti događaja svoj smo projektni dan u duhu Bauhausa osmislili kao spoj teorije i prakse, kreiranja i građenja u funkciji stanovanja. Nakon uvodnog sata informativnoga karaktera koji je predstavio programski profil Škole, učenici su radili u radionicama (crtanje, origami, fotografija, film, konstruiranje igrački po nacrtima Bauhausa, pisanje automatkskoga teksta, body-paintig i šminkanje, plesanje charlestona, izrada straničnika, fuzija stakla…),  tako da je projekt obuhvatio sve segmente djelovanja i obrazovanja u GŠČ, od zanatkih, dizajnerski i izvedbeno-predstavljačkih.

Hol škole također je bogata izložbom predmeta, nacrta, informacija uređen u stilu Bauhausa: izrađeni su prigodni božićni ukrasi u prepoznatljivim bojama i oblicima Škole, postavljen je niz panoa te videa koji su cijeli tjedan pripremali temelj za kompleksni doživljaj ozračja vremena informacijama o različitim područjima onovremenoga života (povijest, dizajn, arhitektura).

Posebno mjesto na izložbi dobili su uporabni predmeti koji se u školi (GŠČ) izrađuju niz godina u okviru praktične nastave te u formatu maturalnih radova, od čega osobito ističemo namještaj te dekoratinu keramiku.

Pojedinačni pristupi temi objedinjeni su završnom priredbom, na kojoj smo cijelom događanju dali blagdanski ton: priredbu je vodila grupa partijanera opremljena vrlo živopisno - prema originalnim kostimografskim zamislima vremena. Uz nešto onodobne glazbe, zanimljive izvedbe charlestona te nastupom učeničko-profesorskog zbora cijelom smo projektu dali zabavan i vizualno atraktivan ton.

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju