preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 5289
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projektni dan u Graditeljskoj školi Čakovec, 20. 12. 2019.
Autor: Romina Fic, 31. 12. 2019.

Budući da je nastava kreativan i dinamičan posao, povremeno se iz sasvim osobnih inicijativa okušamo u alternativnim oblicima nastave. U pretpraznično vrijeme organizirali smo projektni dan posvećen događaju koji nam je kao školi i njenoj misiji – graditeljstvu i dizajnu - ali i cjelokupnoj kulturi u kojoj postojimo, jako važan. Obilježili smo stotu obljetnicu Škole za arhtekturu i dizajn Bauhaus.


Obljetnica se održava diljem svijeta budući da je ideja Škole ostavila traga u cijelom svijetu. U Hrvatskoj proslavi stote godišnjice izložbom „Bauhaus – od škole do pokreta“ pridružila se Galerija umjetnina Splitu uz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a održava se i niz manjih motivski vezanih izložbi (Zagreb, Rijeka).

Djelovanje Bauhausa započelo je 1919. u Weimaru, odakle seli u Dessau pa u Berlin, a zatvorili su je  nacisti 1933. označivši je kao “leglo boljševizma” i “centar okupljanja komunističkih intelektualaca”. Zbog nepoticajnog ozračja u Europi i Njemačkoj, Bauhaus  premošćuje ocean udomljujući se vrlo uspješno u Americi. I Gropius – osnivač i prvi direktor, kao i Mies van der Rohe, posljednji direktor Škole, doselili su u New York, gdje je van der Rohe među prvima gradio nebodere od stakla i čelika.

Škola je nastala u periodu avangarde u kompleksu ideja o nužnosti radikalnih promjena kulturoloških koncepata, no dok su avangardni pravci uglavnom ekskluzivistički i iracionalni, Bauhaus se ističe okrenutošću funkcionalnosti, praktičnom životu i masovnoj proizvodnji. To je sinteza umjetničkih teorija i kreativnih praksi umjetnika: spajaju se umjetnost i funkcija, zanat i imaginacija. Ideja da forma slijedi funkciju, vjerojatno je jedna od najpoznatijih koje je stvorio ljudski genij, a promovirao ju je svojim manifestom Walter Gropius, začetnik Škole. Od sasvim profesionalnih inovativnih ideja naznačimo i smjelo Gropiusovo poticanje žena da se obrazuju i uzmu ozbiljan udio u oblikovanju svijeta u kojem žive.

Hrvatska također ima nekoliko studenata na Školi – to su Ivana Tomljenović Meller, fotografkinaja, Otta Berger dizajnerica te Gustav Bohutinsky, arhitekt koji je projektirao jedinu građevinu u Hrvatskoj izravno pod utjecajem te škole, a riječ je o atelijeru u Jadranskoj ulici u Zagrebu.

Načelo vrijedi da niti jedna umjetnička škola u povijesti umjetnosti tijekom posljednjih stotinu godina nije dosegnula značenje Bauhausa.

Na tragu prepoznavanja izuzetnosti događaja svoj smo projektni dan u duhu Bauhausa osmislili kao spoj teorije i prakse, kreiranja i građenja u funkciji stanovanja. Nakon uvodnog sata informativnoga karaktera koji je predstavio programski profil Škole, učenici su radili u radionicama (crtanje, origami, fotografija, film, konstruiranje igrački po nacrtima Bauhausa, pisanje automatkskoga teksta, body-paintig i šminkanje, plesanje charlestona, izrada straničnika, fuzija stakla…),  tako da je projekt obuhvatio sve segmente djelovanja i obrazovanja u GŠČ, od zanatkih, dizajnerski i izvedbeno-predstavljačkih.

Hol škole također je bogata izložbom predmeta, nacrta, informacija uređen u stilu Bauhausa: izrađeni su prigodni božićni ukrasi u prepoznatljivim bojama i oblicima Škole, postavljen je niz panoa te videa koji su cijeli tjedan pripremali temelj za kompleksni doživljaj ozračja vremena informacijama o različitim područjima onovremenoga života (povijest, dizajn, arhitektura).

Posebno mjesto na izložbi dobili su uporabni predmeti koji se u školi (GŠČ) izrađuju niz godina u okviru praktične nastave te u formatu maturalnih radova, od čega osobito ističemo namještaj te dekoratinu keramiku.

Pojedinačni pristupi temi objedinjeni su završnom priredbom, na kojoj smo cijelom događanju dali blagdanski ton: priredbu je vodila grupa partijanera opremljena vrlo živopisno - prema originalnim kostimografskim zamislima vremena. Uz nešto onodobne glazbe, zanimljive izvedbe charlestona te nastupom učeničko-profesorskog zbora cijelom smo projektu dali zabavan i vizualno atraktivan ton.

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju