preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave!Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 164
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DVONODNEVNA STRUČNA EKSKURZIJA – RIJEKA I OPATIJA
Autor: Romina Fic, 13. 6. 2019.

Učenici 2.a i 2.b, razreda - Građevinski tehničari, Geodetski tehničari i Arhitektonski tehničari, sveukupno 36  učenika, s pratiteljima, su u okviru dvodnevne stručne ekskurzije 24. i 25. svibnja 2019., obišli gradilište palače Šećerane u kompleksu Benčić i razgledali znamenitosti grada Rijeke.


Prvi dan po dolasku učenici su sudjelovali u stručnom obilasku gradilišta Palače Šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić, pod vodstvom inženjera gradilišta  Vladimira Mihalaca. Uređenje kompleksa Benčić, pa tako i Palače Šećerane, dio je projekta Europske prijestolnice kulture 2020.g. u Rijeci, a u okviru projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Sama zgrada je izuzetno značajna jer se svrstava u red jedne od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj s kraja 18. stoljeća te čini važnu kariku u povijesti Rijeke i zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine.

Izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, projektnu dokumentaciju za izvođenje radova izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Institut IGH d.d. iz Zagreba.

U tijeku su radovi uređenja, obnove i prenamjene u muzejsku zgradu u koju će preseliti Muzej grada Rijeke. Obzirom na značaj zgrade, radi se o zahtjevnoj rekonstrukciji u sklopu koje su do sada provedeni radovi ojačanja konstrukcije, zamjene dijela međukatne konstrukcije, pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju.

Paralelno se izvode i restauratorski radovi na stubištu te na zidnim oslikama u velikoj dvorani, sobi s vedutama i lovačkoj sobi. U sobama se izvodi retuš rekonstruiranih dijelova stropa, retuš nedostajućih dijelova zidnog oslika te završno bojanje.

Učenici su također vidjeli građevinske radove na rekonstrukciji Ciglene zgrade, koje izvodi građevinska tvrtka ING-GRAD iz Zagreba. U sklopu kompleksa Benčić već je otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Nakon obilaska gradilišta slijedio je razgled najznačajnijih atrakcija i građevina Rijeke, sa stručnim vodstvom, te obilazak Pomorsko-povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Potom je slijedila šetnja najpoznatijim vedutama Opatije.

Drugoga dana se najprije razgledao Islamski centar u Rijeci, gdje su učenici bili zadivljeni skulpturalnim oblikovanjem. Projekt “najljepše džamije u Europi” nastao je u koautorstvu Dušana Džamonje te arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića iz zagrebačkog Arhitetonskog dizajn biroa "ADB"

Potom je slijedio razgled Trsata, odnosno Trsatskog kaštela te Svetišta Majke Božje Trsatske u čijemu sklopu se nalazi "Aula pape Ivana Pavla II." Na kraju se razgledalo područje sveučilišnog Kampusa na Trsatu.

Učenici i njihovi pratitelji Đurđa Plavljanić, Darinka Kalšan, Lovro Gradišer i Lana Haramija, ovom stručnom ekskurzijom obogaćeni su dojmovima recentnih primjera graditeljske i oblikovne prakse.  

                                                                           Darinka Kalšan, dipl.ing.arh.

 

Fotografije

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju