preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 1337
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici 2.a i 2.b posjetili Rovinj i Poreč
Autor: Romina Fic, 27. 6. 2018.

Učenici 2. a (smjer građevinski tehničar i geodetski tehničar) te 2. b razreda Graditeljske škole Čakovec u sklopu stručne ekskurzije 25. i 26. svibnja posjetili su gradove Rovinj i Poreč. Zajedno sa svojim razrednicama Duškom Kocijan, prof. i Darjom Šupljika, mag. educ. te stručnom pratnjom koju su činile prof. Đurđa Plavljanić, dipl. ing. građ. i prof. Tatjana Vadas, dipl. ing. arh., 43 učenika u ranim je jutarnjim satima 25. svibnja krenulo na dvodnevno putovanje prema Istri. 


Cilj je stručne ekskurzije osim upoznavanja zapadne obale istarskoga poluotoka bio posjetiti lokacije na kojima će učenicima biti omogućena primjena već postojećih teorijskih znanja te stjecanje novih promatranjem primjene teorije u praksi. Prva i najvažnija među odabranim lokacijama odmah po dolasku u Rovinj bilo je gradilište Hotela Park. Učenike je na gradilištu toga velebnoga zdanja dočekao Armando Vicić, dipl. ing., voditelj projekta na gradilištu, zaposlenik investitora  Maistra d.o.o.,  odnosno njihove firme  Abilia d.o.o. koji je ukratko iznio važne informacije o gradnji hotela koji će uljepšati vizuru grada Rovinja i omogućiti još veći priljev turista. Površina hotela proteže se na 40000 četvornih metara, imat će 209 soba, 16 luksuznih apartmana, 6 barova i restorana te luksuzne trgovine, wellness i spa zbog čega ne iznenađuje kategorizacija od 4 do 5 zvjezdica. Učenici su saznali zanimljive informacije, primjerice da je za gradnju ovoga hotela potrebno 30000 kubika betona i oko 4 milijuna kilograma željeza. Hotel je nedavno dobio nagradu za statiku čelične konstrukcije građene na stupovima i teške 750 tona. Čini ga armiranobetonska konstrukcija, napravljen je kaskadno, u 6 razina, svaka etaža ima zeleni krov, a i sam hotel dobio je takvo ime jer izgledom simulira šumu (park). Za projekt je zaslužan studio 3LHD iz Zagreba, dok je interijer osmislio talijanski studio za arhitekturu i dizajn Lissoni iz Milana. Ukupna investicija u  ovaj luksuzni projekt iznosi više od 600 milijuna kuna, a otvorenje hotela planirano je za kraj 2018. godine. Izvođači radova su Kamgrad d.o.o. iz Zagreba i Radnik d.o.o. iz Križevaca, a na lokaciji je trenutno oko 400 radnika. Otvaranjem novog hotela bit će dovršeno uređenje zone Monte Mulini, u kojoj se nalaze Maistrini hoteli uz koje treba istaknuti i potpuno preuređenu šetnicu Mulini Beach, dostupnu gostima i građanima.

Nakon gradilišta učenici su imali priliku prošetati  kompleksom  hotela oko gradilišta – Eden,  Lone  i Monte Mulini, s prekrasnim plažama i okolišem. Učenici su ušli u  hotel  Lone, također na 6 etaža, uz more i park-šumu Zlatni rt. Izgled hotela obilježen je jednostavnošću linija i funkcionalnošću sadržaja koji se stapaju s atraktivnim okolišem. Hotel ima površinu od 300000 četvornih metra, smještajni kapacitet čini 248 soba, a u objekt je uloženo 300 milijuna kuna. Učenici su mogli čuti da je namještaj u hotelu izgrađen ekskluzivno za taj objekt, a zasluge pripadaju hrvatskom studiju specijaliziranom za produkt dizajn pod nazivom grupa Numen.

Poslije obilaska hotela te kratkoga osvježenja zajednički smo se okrijepili ručkom u restoranu. Prije smještaja u hostel, posjetili smo i kamp Polari smješten u slikovitom zaljevu južno od Rovinja gdje nas je dočekao poslovođa, gosp. Marino Mavrin , djelatnik tvrtke Međimurje graditeljstvo d.o.o. koji nas je proveo kroz kamp. Kamp uz 2 km plaže nudi različite sadržaje za aktivan odmor, od bazena, terena za različite sportove preko čamaca i bicikala za iznajmljivanje. Središte kampa čini aquapark koji bazenima koji se protežu na 5000 kvadrata privlači mnoge turiste. On nas je upoznao sa tijekom gradnje aquaparka gdje su korišteni  razni  nestandardni , novi materijali.

Oko 17 sati napokon smo se smjestili u hostel Roundabout, a nakon kratkoga odmora bilo je vrijeme za šetnju u centar grada te razgled stare gradske jezgre Rovinja uz pratnju voditeljice. Središnja točka razgleda bila je crkva sv. Eufemije, simbol grada Rovinja s koje se pruža prekrasan pogled na Rovinj i njegovu obalu. Crkva je barokna građevina venecijanskog stila, najveći takav spomenik u gradu izgrađen na mjestu gdje se do 10. stoljeća nalazila crkvica sv. Jurja koji je ostao zaštitnik Rovinja uz kršćansku mučenicu sv. Eufemiju čiji je sarkofag 800. g. dopremljen u Rovinj što je potaknulo hodočašća vjernika. Osobito se ističe zvonik crkve koji je trebao biti nalik na zvonik venecijanske crkve sv. Marka,a gradnja je trajala 26 godina. Veliki bakreni kip sv. Eufemije koji se okreće oko svoje osi ovisno o vjetru postavljen je na vrh zvonika 1758. na mjesto prijašnjega drvenog kipa koji je 1756. uništio udar groma.

Nakon razgledavanja učenici su imali slobodno vrijeme za druženje i uživanje u ljepotama grada Rovinja što su iskoristili sve do dogovorenoga povratka u hostel. Naravno, druženje se zajedno s profesoricama u ugodnome tonu nastavilo do kasnih noćnih sati što nam je otežalo buđenje sljedećega dana, no, čekao nas je još i posjet Poreču.

Najprije smo nakon doručka i odjave iz hostela pošli putem Limskoga zaljeva gdje smo se kratko zadržali kako bi učenici uživali u panoramskome pogledu na zaljev s vidikovca. Limski je zaljev potopljena krška dolina, dug 12,8 km, a od 1964. zakonom je zaštićen geomorfološko-hidrogeološki lokalitet, dok je od 1980. specijalni rezervat u moru.

Kratak put do Poreča iskoristili smo za drijemanje i obnovu snaga za razgled Poreča. Na autobusnome kolodvoru dočekala nas je turistička voditeljica koja nas je provela kroz grad i uputila nas u povijesni i kulturnih lokaliteta među kojima se dakako ističe Eufrazijeva bazilika koja je i simbol grada Poreča. Nazvana po biskupu Eufraziju koji je sredinom 6. stoljeća preuredio katedralni sklop i veliku baziliku opremio mozaicima, a predstavlja jedan od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Početak gradnje seže u 553. godinu na temeljima ranije trobrodne bazilike, a UNESCO ju je 1997. godine proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Sustav Eufrazijeve bazilike čine znamenite građevine: Eufrazijeva bazilika, Župna crkva, Sakristija i cela trikora, Krstionica i zvonik, Maurov oratorij, kao i obližnji biskupski dvor za koji je najnovijim istraživanjima utvrđeno da pripada istom bizantskom razdoblju kao i bazilika. Uz prezentaciju arheoloških ostataka, u prvom redu mozaika datiranih već u 3. st., u kompleksu se mogu razgledati vrijedni sakralni spomenici i umjetnički predmeti starokršćanskoga, ranobizantskog i srednjovjekovnog razdoblja.

Vrijeme razgledavanja brzo je prošlo, kao i slobodno vrijeme za šetnju Porečom pa smo se u ranim popodnevnim satima uputili prema Čakovcu. Putem nas je, kao i prema odredištima, pratilo ne samo izlaganje voditeljice o dijelovima Hrvatske kojima prolazimo, povijesnim i kulturnim znamenitostima i obilježjima, već i stručno izlaganje prof. Plavljanić koja je učenike upoznala s važnim informacijama o autocesti, tunelima, vijaduktima kojima prolazimo i svime što je učenicima nužno za što bolje snalaženje u njihovoj budućoj struci.

Umorni, ali zadovoljni te obogaćeni novim znanjima i iskustvima u 19.30 vratili smo se na parkiralište Graditeljske škole Čakovec u nadi da će sličnih ekskurzija biti više.

                                                                                                                                             Darja Šupljika, mag. educ.

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju