preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 2275
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Jednodnevna stručna ekskurzija u Koprivnicu i Križevce
Autor: Suzana Šestan, 3. 12. 2017.

U srijedu 08.11. učenici 3.a (geodetski i građevinski tehničari) i 3.b razreda (arhitektonski tehničari), uz pratnju voditeljice izleta profesorice Đurđe Plavljanić te profesora Kristine Žižek, Damira Srneca i Darka Jezidžića, u sklopu izvanučioničke nastave, posjetili su brojne građevine gradova Koprivnice i Križevaca.

Prva na redu bila je Gimnazija „Fran Galović“ (projekt javno-privatnog partnerstva grada Koprivnice, Tehnike d.d. i Hypo Alpe-Adria-Banke d.d.), gdje smo na samom početku proučili vanjski dio škole koji je vrlo zanimljivog estetskog izgleda. Na ulazu u školu dočekala nas je prof. Marina Tomac - Rojčević, koja je ispričala sve o školi i njezinoj povijesti te nas povela u njezino razgledavanje. Najprije smo prošli kroz školsku dvoranu i njezine prostore (svlačionice, prostori kluba Podravka),  a nakon toga kroz hol škole, sve do učionica s pratećim kabinetima i ostalim prostorijama za nastavnike. Kratki obilazak završio je zajedničkom fotografijom.


Nakon Gimanzije odvezli smo se do „Šparne hiže“ i Eco sandwich kuće. „Šparna hiža“ je građevina projektirana kao nisko energetska zgrada s maksimalnom potrošnjom energije za grijanje od 15kWh/m² stana godišnje, čime spada u A+ energetski razred, prema Pravilniku o energetskom certificiranju. Za sada su izgrađene tri takve zgrade, a u planu je i izgradnja četvrte. Popeli smo se kroz jednu od njih do krova na kojem smo naposljetku razgledali i kotlovnicu.

Razgledali smo i Eco sandwich kuću, prvu od planiranih 12 obiteljskih kuća u zoni Lenišće – istok, energetskog razreda A+. Svaka od kuća ima tri stana površinea 73 m2, 97 m2 i 110 m2, a ima i 5 parkirališnih mjesta te vrt, koji je projektiran na način da svaka stambena jedinica može imati svoj dio vrta.

Fasadni zidovi izvedeni su od novog, jedinstvenog, predgotovljenog, ventiliranog, betonskog sendvič panela naziva ECO SANDWICH PANEL. Panel je velikog toplinskog otpora izrađen od recikliranog betona i reciklirane opeke s toplinskom izolacijom od ECOSE mineralne vune.

Nakon Koprivnice krenuli smo prema Križevcima, uz kraće zaustavljanje u Podravskoj kleti koja je otvorena 1976. godine, kao ugostiteljski objekat u sklopu Podravskog rekreativnog centra. Izgled Podravske kleti s godinama se mijenjao, no zadržala je izvorni tradicionalan izgled. Posebno nas se dojmio slamnati krov izrađen od ražene slame te starinski izgled interijera, kojeg je osmislio poznati koprivnički akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač, u kojem se nalaze masivni ručno izrađeni stolovi, starinski predmeti i fotografije koje prikazuju kako su se nekada skupljali težaci, kako su objedovali i odmarali se od napornoga posla i kopanja vinograda. Ovdje smo mogli popiti kavu i uživati u predivnom pogledu s vrha malog brežuljka.

U Križevcima smo posjetili i građevinsku firmu Radnik d.d. Uz stručno vodstvo obišli smo najprije njihov oplatarski pogon. U novoobnovljenom hotelu Kalnik, bilo je dogovoreno osvježenje i ručak u njihovoj režiji. Za vrijeme radnog ručka odslušali smo i kratko predavanje o firmi i referentnim zgradama koje su gradili u Hrvatskoj.

 

Kad smo završili sa okrijepom, krenuli smo u obilazak gradilišta benzinske pumpe koju gradi firma Međimurje graditeljstvo d.o.o. iz Čakovca. Benzinska pumpa bit će podjeljena na dvije požarne zone, sadržat će 3 rezervoara sa 6 vrsta goriva. Planiran je ulaz-sjever, a izlaz-jug. Montažne je konstrukcije saarmiranobetonskim temeljima te ravnim krovom.

Za kraj našeg putovanja slijedio je obilazak i razgled znamenitosti grada Križevaca uz stručno vodstvo gospodina Ozrena Blageca. Nakon kratkog razgledavanja krenuli smo put Međimurja oduševljeni novostečenim znanjem i iskustvom.

Iva Blažona i Petra Keljar, 3.b

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju