preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 7881
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Juvenes Translatores 2017.
Autor: Romina Fic, 30. 11. 2017.

   Graditeljska škola Čakovec i ove je godine sudjelovala u međunarodnom natjecanju u prevođenju Juvenes Translatores. Natjecanje Juvenes Translatores održava se jednom godišnje i u njemu sudjeluju 17-godišnji učenici. Ovo jedinstveno europsko natjecanje svake godine organizira Europska komisija.


Ovogodišnje natjecanje  održalo se 23. studenoga, kada su učenici u cijeloj EU,  uz nadzor svojih nastavnika, prevodili zadani tekst. Ponosni na  prošlogodišnju posebnu nagradu, učenice 4.c razreda Laura Novak, Lucija Šubić i Ana Pintarić, zatim Gabrijela Erdelji iz 4.b razreda te učenik Adrian Štetić iz 3.b razreda, pod vodstvom Duške Kocijan, prof., još su marljivije prionuli na posao i prevodili, a  tehničku podršku osigurao im je Krunoslav Bedi, prof.

Cilj natjecanja iz prevođenja jest potaknuti mlade na učenje stranih jezika. Učenje jezika dugoročno pridonosi zbližavanju ljudi i boljem razumijevanju drugih kultura. Natjecanjem Juvenes Translatores podiže se i svijest o važnosti prevoditeljskog zvanja i sve većoj potrebi za prevoditeljima, ne samo u institucijama EU-a, već u cijeloj Europi.

 Učenici su pozvani i na prevoditeljsku radionicu koja će se održati u Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu. Na radionici će se predstaviti Glavna uprava za pismeno prevođenje i prevoditeljski posao, a u praktičnom dijelu učenici će imati priliku primijeniti savjete koje su čuli tijekom izlaganja te se uvjeriti da „…u današnjem međusobno povezanom svijetu, sposobnost prevođenja i komunikacije među kulturama, važnija je nego ikad…“.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju