preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
GSC-Mobility2020

Energetska obnova

Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 14116
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izvješće sa roditeljskog sastanka
Autor: Suzana Šestan, 28. 11. 2017.

U Graditeljskoj školi Čakovec u ponedjeljak, 27.11.2017. održan je roditeljski sastanak na kojega su bili pozvani svi roditelji a došli su oni koje je zanimalo o kakvoj se bolesti radi.  Škola ima 600 učenika a došlo je 150 roditelja.
Sastanku su bile nazočne : školska liječnica dr Uvodić- Đurić i dr. Vrbanec Megla iz epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo.

Doktorica Vrbanec Megla dala je roditeljima osnovne informacije o bolesti:
svrab je bolest koju uzrokuje parazit-grinja, a prenosi se u neposrednom i bliskom kontaktu osoba (fizički kontakt dulji od 5 min.), spavanjem u istim krevetima i korištenjem iste odjeće. Bolest se NE prenosi rukovanjem ili kupanjem u istom bazenu ili sjedenjem za istim stolom. Van tijela parazit može preživjeti 3 dana, iznimno 7, a uzrokuje svrbež kože najčešće ispod pazuha, u pregibima  laktova, na mekim dijelovima kože. Svrbež je jači noću kada se osoba smiri i utopli.
Inkubacija traje 2 do 8 tjedana a odmah po pojavi simptoma treba se javiti svom liječniku ili još bolje: doktorici Vrbanec Megla na odjel epidemiologije u Zavod za javno zdravstvo..[OPŠIRNIJE]


Liječenje se provodi premazivanjem kože lijekom a svu odjeću i posteljinu treba oprati na visokoj temperaturi i ispeglati. Ukoliko odjeću nije moguće prati na temperaturi od 60 stupnjeva, potrebo ju je zatvoriti u plastičnu vreću na tjedan dana.
Zavod za javno zdravstvo kontrolira liječenje svih učenika kod kojih je ustanovljena bolest, daje informacije i upute roditeljima, te kontrolira provođenje mjera u učeničkom domu i Graditeljskoj školi Čakovec.
Obje doktorice naglasile su da je suradnja sa školom odlična, da škola provodi sve propisane mjere, a sanitarna inspekcija potvrdila je da je razina higijene u ustanovi normalna.
Zavod za javno zdravstvo izdao je i objavu za sva javna glasila u kojoj navodi da je svrab sveprisutna bolest i povremeno se pojavljuje u ovom obimu (u Školi je evidentirano 14 bolesnih učenika). Nastava se održava po redovnom rasporedu. Nema mjesta panici, još manje neprovjerenim napisima, a Zavod i Škola i dalje će objavljivati nove informacije.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju