preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 1337
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DVONODNEVNA STRUČNA EKSKURZIJA_ŠIBENIK I ZADAR 19. I 20.05.2017.
Autor: Suzana Šestan, 26. 5. 2017.

Učenici  2.a i 2.b, razreda _ Građevinski tehničari, Geodetski tehničari i Arhitektonski tehničari sa svojim pratiteljima,  u okviru dvodnevne stručne ekskurzije  19. i 20. svibnja 2017., posjetili su i obišli znamenitosti starog dijela grada Šibenika i Zadra, te posjetili gradilište u Vodicama i Gaženici kod Zadra.  Izvođač na objektima je Izgradnja d.o.o. Domašinec koji je ujedno omogućio i pomogao organizaciju razgleda samih gradilišta pod stručnim vodstvom Nikole Kolarića građ. tehničara, bivšeg učenika naše škole.


Prvi dan  po dolasku u grad Šibenik u pratnji turističkog vodiča učenici su se upoznali sa povijesti samog grada i obišli najznačajnije znamenitosti - katedralu sv. Jakova koja je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, Gradsku vijećnicu na središnjem gradskom trgu, 4 bunara koji su u srednjem vijeku bili  glavni izvor pitke vode a nalaze se na istoimenom trgu  u blizini katedrale, a za njihovu gradnju, kao i za prvu fazu katedrale, zaslužan je  Juraj Dalmatinac, tvrđavu Sv. Nikole do koje vodi novoizgrađena šetnica uz kanal sv. Ante, a svakako je zanimljiv bio i posjet turističkom kompleksu Solaris.

Uz prekrasno vrijeme učenici i njihovi pratitelji proveli su zanimljiv dan u najstarijem hrvatskom gradu na Jadranu.

Drugi dan bio je namijenjem stručnom obilasku gradilišta, a prvo se obišlo gradilište u Vodicama gdje se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za mjesta Vodice i Tribunj, sa naprednim biološkim sustavom pročišćavanja. Nositelj projekta je komunalno poduzeće Vodovod i Odvodnja Šibenik d.o.o.

Drugo gradilište koje se obišlo je izgradnja novog putničko-trajektnog terminala u Gaženici kod Zadra koji donosi novu mogućnost razvoja Zadra i šireg zadarskog područja u smislu povećanja prometa i otvaranja novih radnih mjesta te izvrsnu povezanost terminala s autocestom, željeznicom i zračnom lukom. Ovaj projekt omogućuje rasterećenje spomeničke baštine Poluotoka od štetnih utjecaja prometa, kao i dodatnu kvalitetu uz nove sadržaje za putnike.

Upravo su u tijeku radovi treće faze projekta koji obuhvaćaju izgradnju terminala sa pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturalnim uređenjem.

Treći projekt je suvremena hladnjača za promet i smrzavanje male plave ribe koji je izveden rekonstrukcijom starog skladišta uz višemilijunsku investiciju.

Nakon posjeta gradilištima, našlo se vremena i za obilazak najznačajnijih atrakcija i građevina starog grada Zadra – Forum, crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije, Morske orgulje i Pozdrav suncu zadarskog arhitekte Nikole Bašića, te još niz zanimljivosti.

Sve destinacije razgleda i posjeta zabilježene su fotografijama i lijepim dojmovima.

fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju