preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 7881
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na holokaust u našoj školi
Autor: Romina Fic, 7. 2. 2017.

Holokaust je zacijelo jedna od najvećih mrlja u cijeloj povijesti čovječanstva, stravičan pokušaj da se jedna cijela nacija izbriše sa lica Zemlje. Rezultat toga progona jest činjenica da u Europi danas gotovo i nema Židova, odnosno mali ih je broj. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu  stradalo oko 6 milijuna Židova, odnosno trećina svih Židova koji su živjeli u svijetu prije rata. 


Većina njih umrla je u ozloglašenim logorima smrti koji su se nalazili na prostoru istočne Njemačke i  okupirane Poljske, a svakako najpoznatiji i najveći među njima je Auschwitz-Birkenau. Na dan 27. siječnja 1945. godine Crvena armija ušla je u Auschwitz i oslobodila mali broj preživjelih koje su nacisti ostavili za sobom pa se taj dan u većini Europe obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U našoj školi također smo se prisjetili ovog zločina protiv čovječnosti i za ovu je priliku izrađen prigodni plakat o holokaustu i njegovim posljedicama. Napravio ga je „Team etičara“ iz 4.d razreda u sastavu: Laura Tkalec, Leonardo Perhoč, Josip Šokec, Filip Blešć, Nina Drk, Dora Veronika Smolić i Anja Kušar na satu etike kod profesorice Zdenke Perić. Tako smo mogli doznati još neke stravične činjenice koje dosad nismo znali, prelistati album United States Holocaust Museuma, pročitati svjedočanstva  preživjelih, ali i osvijestiti sve opasnosti koje nas dovode na krivi put i zbog kojih sami možemo postati potencijalni počinitelji djela protiv čovječnosti ili pak žrtve.

Holokaust je nešto pred čim ne smijemo zatvarati svoje umove, dapače, o tome treba govoriti kako se nešto slično ne bi dogodilo nikad više.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju