preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 2262
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt Selnički dvori: spoj baštine i moderne tehnologije
Autor: Suzana Šestan, 16. 12. 2016.

Projekt Selnički dvori rezultat je višegodišnjeg razvojnog procesa koji obuhvaća obrazovnu, istraživačku i prezentacijsku razinu, tijekom kojeg je ideja rasla u svojem volumenu i slojevitosti. Tijekom tri godine ideja očuvanja i prezentiranja baštine kao neupitnog, ali često zanemarenog dobra naše sredine, sazrijevala je i profilirala se od početnih zadataka kraćeg daha i dometa do respektabilnog događaja koji danas predstavljamo javnosti, neprestano se obogaćujući sadržajno, kvalitetom i opsegom tehnološke podrške i vrstom medijske prezentacije.


Pva etapa: Naša vjenčanja - rad dviju učenica  i podržavajućeg tima/voditelja/savjetnika, prezentiran u obliku izložbe i popratnih medijskih sadržaja.

Druga etapa: Međimurje nekad i danas – grupni rad koji je postavio zadatak zahtjevnijeg istraživanja i rezultirao složenijim konceptom organizacije i prezentacije građe, koji se sastoji od pripreme, prezentacije i postprezentacije izložbe, tj. obuhvaća cjelovit posao vezan uz medijsko događanje – skupljanje i selekciju građe, obradu materija, atraktivnu prezentaciju, pripremu plakata, pozivnica, fotografija i tekstova za medije.

Treća etapa: Selnički dvori – uključuje vanjski suradnički tim (OŠ Selnica) i realizira se u formatu projekt u pravom smislu riječi - s točno postavljenim ciljem, opsegom poslova, resursima materijalnim i ljudskim te svojom nezavršenošću jer otvara mjesta daljnjim poslovima na istom tragu. Projekt je iziskivao promišljenu artikulaciju postupaka istraživanja i svih popratnih aktivnosti, konstantno praćenje i koordiniranje pojedinih etapa i dijelova razvoja cjeline te njihovo dokumentiranje.

Prepoznavši srodne interese, timovi su uspostavili suradnju postižući sinergijski i kvantitativno i kvalitativno višu razinu djelovanja. Suradnički tim (Selnica) u rad se uključio lijepom zalihom iskustva i rezultata postignutih sakupljanjem fotografija veznih uz tradiciju i životnu suvremenu svakodnevicu neposrednog životnog okuženja, a posebice  digitalizacijom i zanimljivom klasifikacijom sakupljene građe.Graditeljska škola Čakovec doprinosi razvoju ideje i interesom /radom na sakupljanju baštine, tj. sadržajno, ali i kao nositelj tehnološke obrade i prezentacije i samog materijala i cjelovitog projekta,  čime potvrđuje i nadograđuje iskustvo stečeno u ranijim etapama.

Domaćin, Graditeljska škola Čakovec, u funkciji nositelja projekta kao medijskog događaja, koji se prvenstveno sastoji od osmišljavanja i provedbe izložbe, adekvatnog medijskog praćenja i podrške modernom tehnologijom pohranjivanja dokumenata, najvećim  je dijelom, i u skladu s profilom djelatnosti, preuzeo tehnološki dio posla, a suradnički tim sudjeluje  uglavnom materijalnim prinosima: uz niz fotografijom i filmom zabilježenih momenata, doprinijeli su nizom predmeta, od kojih posebno ističemo model naftnog tornja, učeničkog rada prema modelu koji je izradio dobar poznavatelj i vjerodostojni svjedok tradicije, kao i masku Pikača, prepoznatljivog endemičnog izričaja ovoga kraja, koja je od ove godine dio stalnog postava Muzeja Međimurja (njegovo uključivanje u postav dokumentirali su medijski tehničari GŠČ-a snimanjem filma).

Prezentacijom materijalne baštine u obliku izložbe – predstavljanje konkretnih predmeta i snimljenog dokumentarnog materijala o procesu razvoja ideje, te nematerijalne baštine, u obliku izvođenja glazbenih, plesnih, scenskih sadržaja, koji upotpunjuju ideju ostvarujući kompleksno kulturološko ozračje, suradnja i rezultati dosegli su zavidnu razinu cjelovitosti i interdisciplinarnosti, profiliravši se tako u relevantni događaj.

Škole, voditelji i suradnici na ovaj način izlaze iz institucionaliziranih okvira propisanih školskih programa i obuke postajući proizvođači važnih sadržaja naše stvarnosti, što poučavanju i ideji školskog učenja daje nov okvir i kvalitetu. Mladi ljudi nisu pasivni konzumenti, primatelji kulturoloških postignuća svoje sredine nego aktivni dionici u njenoj uvijek mogućoj revitalizaciji, očuvanju i uključivanju u život prihvatljiv, zanimljiv i poticajan novom dobu, njegovim zahtjevima i mogućnostima.

Dr. sc. Emilija Kovač, prof.

Sudjelovali su… 

U atriju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec 16. prosinca 2016. godine održana je tradicijska izložba pod naslovom Selnički dvori za koju su posebno izrađeni i suveniri od keramike, karakteristični za selnički kraj. Iste su napravili dizajneri keramike pod vodstvom profesorice Vesne Osojnički. Tiskana je Selnička kuharica koja je nastala bilježenjem starinskih recepata po kazivanju poznate Selničanke Julijane Kočila. Osim ravnateljica Osnovne škole Selnica  Anice Rašperger i Graditeljske škole Čakovec Srebrenke Pongrac u projektu je sudjelovala nekolicina nastavnika iz obiju škola. Iz Graditeljske škole Čakovec su to bili još i Krunoslav Bedi,  Dušanka Kocijan i Zdravko Janković, a iz Osnovne škole Selnica Natalija Jurinec, Roberta Barat, Bernarda Tkalčec, Branko Jalšovec, Krunoslav Makovec, Bojan Kozar, Dubravka Resman Žignić i Ana Goričanec. Cijeli projekt potpomogli su i podržali načelnik Općine Selnica, gospodin Ervin Vičević, kao i gospodin Miljenko Vrančić, predstavnik Udruge Pikač iz Selnice.

Pripremio: Aleksej Milinović, prof.  

fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju