preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8364
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Inicijativa „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“
Autor: Romina Fic, 8. 4. 2024.

U organizaciji Austrijskog veleposlanstva u Hrvatskoj, od 2021.godine provodi se inicijativa „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“ kojom se nastavnicima srednjih strukovnih škola omogućava uvid u rad i način funkcioniranja uspješnih tvrtki koje posluju u Republici Hrvatskoj i realizacija prakse u odabranom sektoru.


Za sektor graditeljstva ove godine inicijativu je preuzela tvrtka STRABAG koja sada zapošljava više od 80 000 radnika i posluje u više od 80 zemalja svijeta, pri čemu najviše u Njemačkoj i Austriji a 23% poslovanja odvija se u drugim zemljama Europske unije. STRABAG je u Hrvatskoj realizirao niz zahtjevnih projekata, pa iako ih prepoznajemo uglavnom kao poduzeće za ceste i mostove, izgradili su primjerice OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu i stadion NK Osijeka.

Prvog dana Inicijative, 3.travnja 2024., nastavnici graditeljskih škola imali su mogućnost upoznati principe rada ove visokoorganizirane firme koja se naročito posvećuje zaštiti okoliša, recikliranju građevnih materijala i zaštiti zdravlja svojih zaposlenika. Također, puno pažnje STRABAG posvećuje suradnji sa školskim i visokoškolskim ustanovama i organizacijama, kao i humanitarnom radu.

Inžinjeri koji rade na pripremi i kalkulacijama cijena, kao i ugovaranju radova, optimizaciji poslovanja na svim razinama i korištenju informacijskih tehnologija u pripremi i praćenju realizacije projekata, predstavili su nastavnicima principe, modele i programe rada STRABAGa. Nastavnici su posjetili asfaltnu bazu i laboratorij za ispitivanje i certificiranje građevnih materijala u Donjoj Lomnici.

Drugog dana, nastavnici su posjetili gradilišta obnove i rekonstrukcije potresom pogođenih zgrada u Petrinji: zgradu Vijećnice grada Petrinje, Galeriju Hegedušić i zgradu Hrvatskog doma. Izuzetno ljubazni i stručni voditelji gradilišta pokazali su i objasnili proces obnove ovih zgrada, koja je zahtjevna ne samo zbog konzervatorskih uvjeta nego i zbog konstruktivne sanacije materijala, obzirom da su neke od zgrada građene prije više od sto godina.

Nastavnici su posjetili i gradilište infrastrukture i pristupnih cesta za novu gospodarsku zonu grada Zaprešića.

Iz naše škole, ovoj vrijednoj inicijativi prisustvovala je profesorica Srebrenka Pongrac. Oduševljena primjerom građevinske firme koja pokazuje da je moguće ekonomično, svrsishodno i suvremeno poslovanje a istovremeno ekološki osvješteno i vođeno pametnim upravljanjem, u sektoru gospodarstva koji nikada nije jednostavan, navodi jednu od maksima ove uspješne tvrtke:

„Ne raditi više, nego raditi pravi posao u pravo vrijeme!“

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju