preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8364
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava 4.a razreda
Autor: Romina Fic, 15. 12. 2023.

Dana 5. 12. 2023. učenici 4. a razrednog odjela u sklopu nastavnog predmeta Praktikum zajedno s nastavnikom Ilijom Vabecom bili su na terenskoj nastavi. Budući građevinski i arhitektonski tehničari posjetili su i uz stručno vodstvo zaposlenika upoznali se s načinom rada Hidroelektrane Čakovec, Pročistača otpadnih voda Čakovec i Vodocrpilišta Nedelišće.


U kompleksu HE Čakovec učenici su upoznali osnovne sastavne dijelove HE, a to su: akumulacijsko jezero, pokretna brana, dovodni kanal, ulazna građevina, strojarnica, transformatorsko postrojenje i odvodni kanal.

Razgledali su strojarnicu i kontrolnu sobu, gdje im je objašnjen način upravljanja hidroelektranom, vrsta i kapacitet agregata. Predstavljena im je i moguća prosječna dnevna ili godišnja proizvodnja električne energije te veza hidroelektrane dalekovodima s udaljenijim krajevima Hrvatske.

Na mjestu Pročistača otpadnih voda Čakovec učenici su imali mogućnost vidjeti sve korake u pročišćavanju otpadnih voda s područja Čakovca i okolice, od mehaničkog do kemijskog. Predstavljena im je povijest, kapacitet i važnost pročistača. Također, razgledali su laboratorij čija je glavna uloga kontinuirana dnevna kontrola ulaznih i izlaznih voda pročistača te kontrola uzoraka pitke vode netom uzetih na vodocrpilištima.

Zadnja stanica terenske nastave bilo je Vodocrpilište Nedelišće gdje je učenicima najprije predstavljena povijest crpljenja pitke vode u Međimurju koja je usko vezena uz bunare. Imali su priliku promotriti stare fotografije bunara koji su se nalazili na domaćinstvima ili u poljima. Nakon toga razgledali su kontrolnu sobu iz koje se vrši upravljanje količinom crpljene vode iz različitih bunara vodocrpilišta. Objašnjen im je način vodoopskrbe Međimurja pitkom vodom te važnost kontrole količine crpljene vode. Na kraju su i posjetili jedan od šest zdenaca Vodocrpilišta Nedelišće.

Učenici 4. a razrednog odjela zajedno s nastavnikom zahvaljuju svim domaćinima koji su izdvojili svoje vrijeme i prenijeli im nova znanja.

 

Fotografije


 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju