preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8369
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izvanučionička nastava u Budimpeštu
Autor: Suzana Šestan, 21. 12. 2023.

Dana 20. prosinca 2023. godine učenici odjela likovne umjetnosti i dizajna 1., 2., 3. i 4. c razreda Graditeljske škole Čakovec u sklopu izvanučioničke nastave posjetili su mađarsku prijestolnicu, Budimpeštu. Učitelji pratitelji bili su Iva Varga, Petar Križnar i Tatjana Novak, a učitelj voditelj Darija Dujam. Dolaskom u glavni grad Mađarske, dočekao nas je prijatelj našeg ravnatelja gosp. Ištvan Kuzma koji živi i radi u Budimpešti.
Uz njega smo imali čast razgledati Ribarsku tvrđavu sa sedam tornjeva s koje se pruža predivni panoramski pogled na grad. Gospodin Kuzma ispričao je kako je nastala Ribarska tvrđava i dočarao njen značaj. Sama građevina djeluje pomalo bajkovito, nestvarno i zaigrano, ali se odlično uklapa u okolinu i čini skladnu cjelinu s crkvom sv. Mateja. Fotografirali smo se i nakon upoznavanja povijesti Budimpešte uputili se laganom šetnjom do Kraljevskog dvorca koji se nalazi na južnom vrhu Dvorskog brda znamenitom po svojim stambenim i javnim građevinama iz srednjeg vijeka, baroka i 19. stoljeća. 


Dvorac je dao izgraditi hrvatsko-ugarski kralj Bela IV., od 1247. do 1265. godine. Pored dvorca nalazi se uspinjača s prekrasnim pogledom na Dunav, a u dvorcu se smjestila Mađarska nacionalna galerija. Razgledali smo neka od najznačajnijih likovnih ostvarenja mađarskih umjetnika i  uživali u impresivnoj zbirci slika, skulptura i primjera primijenjenog umjetničkog dizajna.

Nakon razgledavanja uputili smo se šetnjom do jednog od najljepših mostova i budimpeštanskog simbola, Lančanog mosta koji je i prvi stalni most između Budima i Pešte. Most je posebno lijep noću kad se upale svjetla i obasjaju ga cijelom duljinom, a Dunav postane veliko zrcalo u kojem se vide obrisi jednog od najljepših europskih mostova.

Učenici su dobili slobodno vrijeme za razgledavanje grada i šetnje do Bazilike sv. Stjepana uz koju se smjestio čarobni božićni sajam, a oko kojeg se rasporedilo više od 100 izlagača u kućicama s raznolikom gastronomskom i obrtničkom ponudom. Sajam je poznat i po spektakularnoj rasvjeti i projekcijama na pročelju Bazilike koje se održavaju nakon zalaska sunca. Na povratku prema autobusnim stajalištima uz Dunav, u večernjim satima imali smo priliku vidjeti zgradu Mađarskog parlamenta koja je treća zgrada parlamenta po veličini u svijetu.
U radovima je bilo angažirano 100 000 ljudi, utrošeno je 40 milijuna opeka, 30 000 kubika klesanog kamena i 40 kilograma zlata. Za ukrašavanje je korišteno samo 22 i 23 karatno zlato. Na kraju ovog uzbudljivog putovanja svi smo se vratili sretni i zadovoljni svojim kućama.

fotografije - Budimpešta

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju