preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8364
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tjedan animacije povodom Svjetskog dana animacije u Graditeljskoj školi Čakovec
Autor: Romina Fic, 30. 10. 2023.

Svake se godine 28. listopada diljem svijeta obilježava Svjetski dan animacije.  Za našu školu ovaj je datum itekako značajan, budući da školujemo buduće medijske stručnjake koji će se u budućnosti i profesionalno  baviti animacijom. I ove smo  godine u okviru projekta „Animirani odmor“ realizirali nekoliko aktivnosti te ostvarili nekoliko suradnji. Budući da je 28. 10. bio u subotu, odlučili smo tjedan prije samog Dana animacije posvetiti obilježavanju. U ovom projektu sudjelovali su brojni učenici naše, ali i drugih škola, a nositelji projekta su učenici 4.b razreda, zajedno s njihovom profesoricom i voditeljicom projekta Ljiljanom Ille te koordinatoricom projekta, školskom knjižničarkom Rominom Fic.


Prva aktivnost u okviru Tjedna animacije realizirana je u ponedjeljak, 23. listopada kada su učenici 4. b razreda (web dizajneri), pod vodstvom profesorice Klaudie  Vukman, odradili radionicu pod nazivom “Mali slatki gifovi“, odnosno izrađivali su GIF animacije.

U utorak, 24. listopada održane su čak tri aktivnosti u okviru Tjedna animacije.  U prijepodnevnim satima u školskoj knjižnici održani su sat i radionica pod nazivom „Čitam-gledam-animiram“, u okviru koje su učenici 1. j razreda (pomoćni podopolagači), nastavnica Hrvatskog jezika   Tatjana Novak, pomoćnica u nastavi Iskra Kekez i školska knjižničarka Romina Fic čitali, analizirali, gledali i animirali Ćopićevu Ježevu kućicu. U popodnevnim satima profesor Ivan Čondor je s učenicima 2. d razreda (medijski tehničari) održao radionicu stopmotion animacije vrlo tajanstvena naziva „Je li to moguće?“, a nakon toga isti je profesor realizirao gledanje filma i vođenu filmsku analizu s medijskim tehničarima 3. d razreda.

Srijeda, 25. listopada bila je rezervirana za radionicu „U slici iz bajke“ u okviru koje su učenici 1. d razreda, uz stručno vodstvo profesorice Ljiljane Ille, ozvučivali ilustracije, odnosno scene iz animiranih filmova.

U četvrtak, 26. listopada u jutarnjim satima učenici 4. b razreda (medijski tehničari), zajedno s profesoricom Ljiljanom Ille, prisustvovali su radionici „Likić za filmić“ koju je vodila profesorica Darija Dujam i učenice 1. c razreda, a u kojoj su modelirali u glini te kasnije animirali likove za crtić. Profesorica Dujam s učenicima ranije spomenutog 1. c razreda te nekolicinom dizajnerica keramike iz   4. c razreda održala je i radionicu „Ples gline“ koja je bila namijenjena učenicima i učiteljici Veri Fučko te školskoj knjižničarki Tanji Radiković iz OŠ Ivanovec.

Tjedan animacije završili smo u petak, 27. Listopada dvjema aktivnostima: radionicom „Oživjele novine“ te radionicom „Pretvori maštu u stvarnost“. U prvoj radionici učenici 3. d razreda, uz pomoć profesorice Ljiljane Ille, radili su stop motion  animacije kolaža  od novina i časopisa. U popodnevnim satima učenice  3. d razreda Morena Desnica, Lea Lehkec, Nera Preksavec i Nika Srnec su za učenike 5. a razreda III. OŠ Čakovec održale radionicu stop motion animacije te tako osnovnoškolcima pružile mogućnost da maštu pretoče u stvarnost.

Dodajmo i to kako je u holu škole postavljena prigodna  izložba materijala vezanih uz animaciju te svih radova pristiglih na natječaj „Animirani film“, dok je pod velikim odmorom jutarnje i popodnevne smjene emitirana emisija Veliki odmor u kojoj su učenici govorili o Svjetskom danu animacije te animaciji općenito, a čuli smo i nekoliko ulomaka pjesama iz poznatih animiranih filmova.

              Moramo priznati da je tjedan ispunjen brojnim aktivnostima i suradnjama bio pomalo težak i naporan, ali zato je osjećaj zadovoljstva dobro i kvalitetno obavljenim poslom nemjerljiv. Samo se nadamo da će se tradicija nastaviti i u budućnosti pa, napunjeni pozitivnom energijom i elanom, krećemo u pripreme za iduću školsku godinu.

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju