preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 8364
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Europski tjedan održivog razvoja
Autor: Romina Fic, 25. 9. 2023.

Učenici Graditeljske škole Čakovec 1.c razreda u programu  Likovna umjetnost i dizajn odlučili su Europski tjedan održivog razvoja 2023.  obilježiti sadnjom jednog prekrasnog drveta, land artom i ambijentalnom instalacijom. Na aktivnosti u Europskom tjednu održivog razvoja učenike su potaknuli njihovi nastavnici Darija Dujam i Krešimir Hlebec.


Učenici su se kod nastavnice Darije Dujam mag.art. odlučili za cilj pod rednim brojem 15. „Očuvanje života na zemlji „   jer im se činio najzanimljivijim u poboljšanju kvalitete cjelokupnog izgleda okruženja u kojem živimo. Dobili su donaciju prekrasnog drveta u kojem im je pomogao vrtni centar IVA poslovnica Štefanec i kojima se ovom prilikom zahvaljujemo, kao i stručnom učitelju Siniši Medvedu koji je učenicima pomogao oko realizacije sadnje.

Osim što su učenici uspješno zasadili drvo, izvukli su i važnu pouku;  kako biti odgovoran pojedinac i brinuti o očuvanju prirodnih resursa. Od sadnje drveća svi imamo koristi jer ono filtrira prašinu, rashlađuje zrak i daje nam kisik kojega udišemo. Ovim činom su pokazali da je važno činiti dobre i odgovorne stvari kako bi društvo u kojem živimo bilo što bolje, a mjesto u kojem živimo što ljepše za nas i za generacije koje tek dolaze.

Land art pod nazivom S.O.S., mentora Krešimira Hlebeca, akademskog slikara-grafičara, predstavlja interpretaciju grafičkog oblika znaka u prirodnom okruženju s prirodnim materijalima u formi. Znak simbolizira poziv u pomoć s obzirom na aktualni trenutak u kojem je priroda ugrožena od strane čovjeka. Orijentacija znaka determinirana je trenutkom odnosno sjenom koju je okomito postavljen štap bacio na tlo u trenutku početka rada. Znak je čitljiv iz ptičje perspektive. To na simboličnoj razini znači da je odaslan višoj sili koju možemo definirati na razne načine. Za nekoga je to Bog, za drugog ljudski potencijali koji nisu iskorišteni, ovisno o duhovnom habitusu onog koji iščitava. Pedagoški cilj je istraživanje mogućnosti izraza koje nam pruža boravak u prirodi i rad s prirodnim materijalima koji ne opterećuju okoliš na bilo koji način.

Drugi rad - ambijentalnu instalaciju nastavnik Krešimir Hlebec postavio je na četiri kubusa ispunjena prirodnim materijalima koja su postavljena na četiri postamenta, a postavljena su u suodnos sa suvremenim interijerom koji tvore ambijentalnu instalaciju.

Pedagoški cilj je istraživanje odnosa prirodno - umjetno, efemerno - monumentalno, geometrijsko – organsko, odnosno istraživanje mogućnosti harmoničnog usklađivanja raznorodnih elemenata.

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju