preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 4643
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica "Održivost stambenih naselja"
Autor: Romina Fic, 24. 11. 2022.

U srijedu, dana 16. studenog 2022. godine u sklopu projekta „ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju“ u našoj je školi održana radionica na temu Održivost stambenih naselja,. Radionicu je vodila nastavnica stručnog studija Održivi razvoj s Međimurskog veleučiliša u Čakovcu, profesorica Jasmina Ovčar.


Učenici 4.a razrednog odjela, smjer arhitektonski i građevinski tehničar imali su prilike nadograditi i produbiti svoja dosad stečena znanja o održivoj gradnji, ali i o održivom stanovanju. Tijekom cijele radionice naglasak je bio na razumijevanju sadržaja, odnosno približavanju ideje suvremene modularne i održive obiteljske kuće. Učenicima je slikovito predočen koncept modularnosti projektiranja kuće, nakon kojeg su se i sami mogli praktično okušati u kreiranju kuća, pazeći na veličinu istih s obzirom na iskoristivost pojedinih modula. „Mi živimo s kućom, ali i kuća živi s nama“, misao je kojom se učenicima nastojala naglasiti nužnost promišljanja o prostoru u kojem boravimo, kako bi se osigurala učinkovitost stanovanja, a pritom ne umanjio komfor života.   

Nakon radionice, iskoristila se prisutnost predstavnice lokalnog stručnog studija te su učenicima dane informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja na studijskom programu Održivog razvoja. Uz profesoricu Jasminu Ovčar radionicu je podržalo i dvoje trenutnih studenata, Vedran Vuk te Karla Lovrenčić, oboje bivši učenici Graditeljske škole Čakovec.  

Nakon formalnog dijela radionice, u školskoj čitaonici na inicijativu školskog pedagoga Marija Horvata održana je razmjena dosadašnjih iskustava u području graditeljstva, uspoređujući dosege školskog svakodnevnog konteksta s onim na akademskoj razini. U raspravi su sudjelovali nastavnici Graditeljske škole Čakovec, profesorice strukovnih predmeta iz područja graditeljstva i arhitekture, Darinka Kalšan i Ljiljana Tepavac-Kocijan te voditelj školskih radionica profesor Petar Križnar. Vrlo brzo nađene su dodirne točke jedne i druge strane, kao i projekti u kojima je škola sudjelovala, a započelo je planiranje i dogovaranje budućih vidova suradnje, kojih će nesumnjivo biti. 

Do idućih susreta, radionica je zaključena citatom s prezentacije:  

„Održivim planiranjem stanovanja širi se i kolektivan duh stambenog naselja i zajednice u cjelini, a to je isto važan dio održivosti, kako gradnje, tako i čovjeka!“ 

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju