preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 5289
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Hrvatski na maturi nije bauk - treći okrugli stol
Autor: Romina Fic, 22. 2. 2022.

U subotu, 19. veljače održan je treći po redu okrugli stol u sklopu projekta “Hrvatski na maturi nije bauk”. Projekt je nastao u Godini čitanja na inicijativu profesorica iz Graditeljske Čakovec, a u njemu, osim već spomenute škole, sudjeluju i Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar.  


    Na okruglom stolu obrađeno je treće, od ukupno sedam književnih djela iz Ispitnog kataloga za osnovnu razinu ovogodišnje državne mature. Tema okruglog stola bila je poznata pripovjetka Preobrazba, znamenitog predstavnika avangarde Franza Kafke. Kao i prethodna dva okrugla stola, i ovaj se održavao uživo u prostorima Srednje škole Čakovec kojemu su nazočili učenici čakovečkih srednjih škola, a svi ostali okruglom stolu prilkjučili su putem Zoom-a. U uvodnom dijelu svima prisutnima obratila se profesorica Ljiljana Ille. Tom prilikom prezentirala je učeničke radove inspirirane književnim djelom. Iako ovog puta radova nije bilo koliko na prethodna dva okrugla stola, radovi su bili izuzetno kreativni i kvalitetni. U izradi radova značajno su se iskazali učenici koji su nositelji cijelog projekta, odnosno učenici 4.d razreda naše škole. Web dizajneri, pod mentorstvom profesora Daria Štokića izradili su nekoliko sjajnih straničnika te smo i ovaj put vidjeli odličan informativni plakat na zadanu temu, a koji će zasigurno imati edukativnu svrhu - budućim generacijama pomoći će u interpretaciji i razumijevanju ove vrlo kompleksne pripovijetke. Imali smo prilike vidjeti i rješenje za dizajn korica, a prezentiran je i novi način prikazivanja književnog djela – stopmotion animacija. Za ovaj okrugli stol ostvarena je jedna nova suradnja – ona s učenicima u programu Dizajner keramike i njihovom profesoricom Darijom Dujam, a koji su za ovu priliku modelirali lik Gregora Samse (kao čovjeka i kao kukca) od gline. Učenici u programu Medijski tehničar sve su snimili i montirali te su tako nastali vrlo kreativni video uratci.

      Poslije prezentacije učeničkih radova na temu “Preobrazbe” slijedilo je izlaganje profesorice Hrvatskoj jezika Darje Šupljike. U svom iscrpnom  izlaganju profesorica je učenike podsjetila na Kafkin životopis i izniman doprinos svjetskoj književnosti, a naglasak izlaganja bio je na analizi sadržajnih, stilskih i jezičnih značajka djela. Kao i na prethodna dva okrugla stola učenicima su dane smjernice za pisanje eseja te primjeri uvoda, razrade i završetka eseja, što će učenicima biti i nakorisnije. Na kraju svog izlaganja profesorica Šupljika sve učenike pozvala je da još jednom pročitaju pripovjetku “Preobrazba”, ali ovaj put u formi stripa koji je svima prisutnima pokazala.

      Na samom kraju okruglog stola profesorica Ille pozvala je sve prisutne na raspravu  i evaluaciju te je najavila sljedeći okrugli stol. On će se  održati u subotu 12. ožujka u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar. Na okruglom stolu predstavit će se dva djela iz Ispitnog kataloga: “Zločin i kazna” F.M. Dostojevskog te djelo “Stranac” Alberta Camusa, a o njima, kao i o  usporednom inerpretativnom eseju, govorit će profesor Ivica Antić iz spomenute škole.

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju