preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 5301
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici Graditeljske škole Čakovec usvajali su vještine u školi Sv. Luka u Bugarskoj u okviru projekta Erasmus+KA1
Autor: Suzana Šestan, 23. 11. 2021.

                Dvadeset učenika 3. i 4. razreda Graditeljske škole Čakovec smjera dizajner unutrašnje arhitekture i dizajner keramike su od 18. do  29. listopada 2021. godine boravili u Bugarskoj i usvajali znanja i vještine kroz organiziranu obrazovno-kreativnu praktičnu nastavu u gimnaziji "Sveti Luka" u Sofiji.  Tijekom praktične nastave koja se izvodila kroz tri radionice: umjetnički drvorezdizajn dječjih igračaka i suvenira i dizajn stakla učenici su stekli teorijska znanja i praktične vještine uz mentorstvo vodećih nastavnika u smjerovima s dugogodišnjim pedagoškim i umjetničkim iskustvom.              


Mobilnost u Bugarsku isplanirana je u okviru projekta Erasmus+KA1 Graditeljske škole Čakovec, koji traje  od 1.8.2020. do 31.7.2022. Organizaciju i koordinaciju projektnih aktivnosti vodi nastavnica Suzana Šestan, dipl. dizajner, koja je pisala projekt, a kontakt sa školom domaćinom i komunikaciju na bugarskom jeziku odradio je nastavnik dr.sc. Petar Križnar, mag. umj., ujedno i pratitelj učenicima na mobilnosti.

                Organizirane su i pripremne radionice za učenike prije same mobilnosti pa su tako održane jezična radionica, kulturološka radionica, logističko-pedagoška radionica i Europass. Pripremne radionice održali su nastavnici Tanja Karas, prof., Lucija Možek, prof., dr.sc. Petar Križnar, mag. umj., Silvija Martišek, prof. i Suzana Šestan, dipl. dizajner.

Sudionica mobilnosti učenica Jelena Novak dala je svoj osvrt na boravak u Sofiji i samu mobilnost.

                „Svoje smo sudjelovanje na mobilnosti nakon dužeg, ali zabavnog putovanja, započeli 18. listopada 2021. kada smo imali prilike po prvi put uživo upoznati umjetničku školu Sv. Luka u Sofiji. Nakon srdačne dobrodošlice naših domaćina, upoznali smo cijelu školu i dobili uvid u raznovrsne aktivnosti koje umjetnička škola Sv. Luka pruža svojim učenicima. Istog dana pridružili smo se svojim mentorima u grupi koju smo odabrali prema svojim afinitetima.   

                Za nas su bile organizirane tri radionice na kojima smo imali priliku izraziti svoju kreativnost. Ako smo htjeli upoznati različite vrste tekstilnih materijala i naučiti kako šivati  igračke prema našim idejama,  mogli smo svoju kreativnost izraziti na radionici igračaka, a, ako nam je želja bila osjetiti teksturu drva i načine kako od prirodnog materijala napraviti umjetničko djelo, svoju ideju mogli smo ostvariti na radionici drvoreza. Treća radionica koja je uključivala i demonstraciju vrlo zahtjevne tehnike puhanja stakla bila je organizirana za sve koji su htjeli upoznati staklo kao umjetnički i dekorativni materijal.

                Sljedećih dana osmišljavali smo, precrtavali, rezali i izrađivali  radove prema našim idejama. Naravno, naši mentori uvelike su nam pomogli pri realizaciji radova, pravilnom rukovanju s alatkama, podučavali nas tehnici rada i prenosili nama svoje znanje.

                Iako smo stjecali vještine na različitim radionicama, svatko od nas imao je priliku upoznati i dio rada na drugim radionicama. Svoje znanje o različitim materijalima i načinu izrade nekog umjetničkog djela mogli smo, nakon praktične nastave u školi, primijeniti u svakodnevici zahvaljujući različitim izložbama i građevinama od umjetničke vrijednosti koje smo posjetili i razgledali. Da Sofija kao grad vrvi umjetnošću dokaz je da smo nakon posjete svake izložbe imali neke nove ideje i poglede na umjetnost.     Posjetili smo i Nacionalnu akademiju umjetnosti u Sofiji koja pruža raznolik program, od umjetničke keramike pa sve do grafike i multimedije. Nakon posjete akademiji  kod nas se javila velika zainteresiranost i za druge smjerove u umjetnosti. Posljednjih dana mobilnosti fokus je bio na dovršavanju radova.

                Zadnjeg dana mobilnosti, 29. listopada 2021. godine, u izložbenom prostoru umjetničke škole Sv. Luka održali smo malu izložbu na kojoj smo izložili svoje radove na koje smo bili iznimno ponosni, a tu smo imali prilike vidjeti i radove svojih kolega.

     Nakon dvotjednog boravka u Bugarskoj završnom izložbom stigli smo i do kraja naše mobilnosti, puni dojmova i pozitivnih iskustava, sljedećeg smo dana krenuli prema svojim domovima. Doista smo uživali u učenju novih tehnika izrade i pristupa radu umjetničkih djela. Iz Bugarske smo se vratili bogatiji za nova iskustava i poznanstava. Ispunili smo sva svoja očekivanja, a vjerujem da ćemo u budućnosti iskoristiti naše stečeno znanje u najboljem smislu tog značenja.“

     ALBIM ODABRANIH FOTOGRAFIJA MOBILNOSTI
više informacija: Facebook GSC-Mobility2020

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju