preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 4658
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
60 godina - Graditeljska škola Čakovec – tradicija i iskustvo
Autor: Suzana Šestan, 30. 4. 2021.

Graditeljska škola Čakovec desetljećima je izvorište vrsnih graditelja u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, a u općoj gospodarskoj i demografskoj slici Međimurske županije graditeljstvo ponovno zauzima poziciju dominantne djelatnosti.

Škola je osnovana 1961. godine kao Građevinska tehnička škola. U svojoj 60 godina dugoj povijesti više je puta mijenjala naziv te se udruživala s drugim obrazovnim institucijama u tzv. obrazovne centre da bi 1991. počela djelovati kao samostalna  odgojno-obrazovna ustanova pod imenom Graditeljska škola Čakovec, a to ime nosi i danas.

Škola je prošla dugačak razvojni put - od jednog razrednog odjela i obrazovnog programa na samom početku sve do jedne od većih strukovnih škola u Republici Hrvatskoj čije je ime sinonim za kvalitetu i izvrstan rad. U prilog tome ide i činjenica da je Škola 2002. godine dobila priznanje resornog ministarstva za izuzetno kvalitetan rad što je najveće priznanje koje jedna obrazovna institucija može dobiti.

Iako je u svojim počecima zamišljena kao institucija za obrazovanje kadrova u građevinskim zanimanjima, godine i desetljeća obrazovanja mladih ljudi, ali i stalno osluškivanje zahtjeva i potreba tržišta rada doveli su do uvođenja novih obrazovnih programa. Danas Škola nudi široku lepezu zanimanja. Tako nismo samo graditeljska, već smo i obrtnička, grafička i umjetnička škola po čemu smo jedinstveni na ovim prostorima.


Škola prati suvremene tendencije i potrebe zajednice, ali istovremeno njeguje njene vrijednosti i kulturu. Kruna kontinuiranog rada na očuvanju lokalne baštine i tradicije upisivanje je Graditeljske škole Čakovec u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske (Z-3618) kao jednog od nositelja nematerijalnog kulturnog dobra u kategoriji: Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske u veljači 2021. godine

Jedinstveni smo i po prostornim kapacitetima jer pod imenom Graditeljska škola Čakovec djeluju čak četiri ustanove: škola, mješoviti učenički dom, školske radionice i školska športska dvorana. Iako svaki dio kompleksa ima svoje posebnosti i zakonitosti, međusobnom suradnjom i djelovanjem stremimo k ostvarivanju istog cilja, a to je postizanje maksimalnog učeničkog potencijala i pripremanje za samostalan život.

Često se u javnosti škole percipiraju isključivo kao mjesta za odvijanje teorijsko-praktične nastave. To je djelomično točno, jer je to  osnovna djelatnost svake škole, no njezin obim rada daleko je veći. Suvremene škole svojim učenicima, osim redovne nastave, pružaju i široku paletu izvannastavnih aktivnosti, dodatnih edukacija i mogućnost stjecanja novih spoznaja i vještina, kao i proširivanje postojećih. Graditeljska škola Čakovec ide ukorak s vremenom i svojim učenicima nudi pregršt aktivnosti koje ispunjavaju njihove potrebe za dodatnim znanjima i proširivanjem kompetencija.

Jedna od važnih stavki su i natjecanja koja su pokazatelj uspješnosti, ne samo učenika, već i kvalitete rada i poučavanja nastavnika. Graditeljska škola Čakovec bila je dionik mnogobrojnih natjecanja u svim područjima svoga djelovanja i gotovo da nije bilo natjecanja s kojeg se nismo s nekom od nagrada. Bili smo državni prvaci u keramičarstvu, zidarstvu, tesarstvu, suhoj gradnji, soboslikarstvu, arhitektonskim tehnologijama, stolarstvu, instalaterstvu, crtanju, likovnoj umjetnosti i dizajnu, multimediji…

Bilo je tu još mnogo uspješnih rezultata koje ovom prilikom možda i nismo spomenuli, jednostavno ih je nemoguće nabrojiti sve. U dva navrata, zahvaljujući učenicima koji su postigli najbolje rezultate u državi, sudjelovali smo na međunarodnim natjecanjima te tako uspješno predstavljali Školu, regiju, ali i Republiku Hrvatsku. Zahvaljujući zalaganju tih učenika i njihovih mentora, dobar glas o našoj školi pronio se daleko izvan granica naše županije, regije pa čak i  naše domovine.

Danas s ponosom možemo reći kako naši bivši učenici diljem Europe ostavljaju svoj trag kao vrsni arhitekti, graditelji, dizajneri te izvrsni kreatori vizualnih komunikacija. No, svega toga zasigurno ne bi bilo bez onih koji su svoje znanje i vještine nesebično prenosili na mlade generacije, nastojeći im usaditi temeljne i ljudske vrijednosti. Svega toga ne bi bilo bez naših dragih nastavnika, stručnih učitelja, odgajatelja, stručnih suradnika, ali i svih onih koji su svoje napore bezrezervno ulagali u razvoj mladih.

U šezdesetogodišnjoj povijesti Škole svoj trag ostavilo je više od 500 djelatnika, što je zaista impozantan broj. Danas je Graditeljska škola jedna od najvećih obrazovnih ustanova u ovom djelu Republike Hrvatske po broju djelatnika. Trenutno je u njoj zaposlen 131 djelatnik na poslovima nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja, stručnih učitelja, na administrativno-tehničkim poslovima, kao i na svim ostalim poslovima koje zahtijeva ustanova ovog tipa. Među djelatnicima su  3 doktora znanosti, 3 magistra, 6 nastavnika savjetnika i 3 nastavnika mentora na što smo izuzetno ponosni.

Po broju upisanih učenika također smo jedna od većih škola. Na početku ove školske godine škola je imala ukupno 545 učenika raspoređenih u 33 razredna odjela: 15 u četverogodišnjim, 12 u trogodišnjim  te 6 u pomoćnim programima. Škola, zahvaljujući mogućnosti smještaja u dom, ali i svojoj neprikosnovenoj reputaciji, školuje učenike iz više hrvatskih županija.

Budući da smo na strateški važnom geografskom području, suradnja s drugim institucijama od vitalne je važnosti za razvoj i ostvarivanje zajedničkih ciljeva. S ponosom možemo istaknuti izvrsnu suradnju sa svim relevantnim subjektima lokalne i regionalne zajednice, ponajprije s našim osnivačem, Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem, kao i s drugim obrazovnim i kulturnim institucijama, privrednim subjektima i udrugama u okruženju. Suradnja je vidljiva kroz čitav niz projekata koji su ostvareni ili će biti ostvareni u budućnosti, a važni su za lokalnu i širu javnost. Iskreno vjerujemo da će se takav vid suradnje nastaviti i u budućnosti na dobrobit šire lokalne zajednice. Zajedničkim naporima i zalaganjima ulažemo u ono najvažnije – u budućnost naše djece i njihov prosperitet. Nadamo se da će u godinama koje slijede nove generacije Graditeljsku školu Čakovec prepoznati kao početak svog životnog puta, svoju odskočnu dasku za bolju i sretnu budućnost. Ona će ih zasigurno s veseljem primiti u svoje okrilje i omogućiti im da rašire svoja krila.

galerija - fotografije - 60 godina

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju