preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login

GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

GSC galerija

"Umjetnost u gostima"

Radovi učenika

Radovi učenika

Energetska obnova

Oglasna ploča
Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave! 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 5293
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DVONODNEVNA STRUČNA EKSKURZIJA – RIJEKA I OPATIJA
Autor: Romina Fic, 13. 6. 2019.

Učenici 2.a i 2.b, razreda - Građevinski tehničari, Geodetski tehničari i Arhitektonski tehničari, sveukupno 36  učenika, s pratiteljima, su u okviru dvodnevne stručne ekskurzije 24. i 25. svibnja 2019., obišli gradilište palače Šećerane u kompleksu Benčić i razgledali znamenitosti grada Rijeke.


Prvi dan po dolasku učenici su sudjelovali u stručnom obilasku gradilišta Palače Šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić, pod vodstvom inženjera gradilišta  Vladimira Mihalaca. Uređenje kompleksa Benčić, pa tako i Palače Šećerane, dio je projekta Europske prijestolnice kulture 2020.g. u Rijeci, a u okviru projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Sama zgrada je izuzetno značajna jer se svrstava u red jedne od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj s kraja 18. stoljeća te čini važnu kariku u povijesti Rijeke i zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine.

Izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, projektnu dokumentaciju za izvođenje radova izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Institut IGH d.d. iz Zagreba.

U tijeku su radovi uređenja, obnove i prenamjene u muzejsku zgradu u koju će preseliti Muzej grada Rijeke. Obzirom na značaj zgrade, radi se o zahtjevnoj rekonstrukciji u sklopu koje su do sada provedeni radovi ojačanja konstrukcije, zamjene dijela međukatne konstrukcije, pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju.

Paralelno se izvode i restauratorski radovi na stubištu te na zidnim oslikama u velikoj dvorani, sobi s vedutama i lovačkoj sobi. U sobama se izvodi retuš rekonstruiranih dijelova stropa, retuš nedostajućih dijelova zidnog oslika te završno bojanje.

Učenici su također vidjeli građevinske radove na rekonstrukciji Ciglene zgrade, koje izvodi građevinska tvrtka ING-GRAD iz Zagreba. U sklopu kompleksa Benčić već je otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Nakon obilaska gradilišta slijedio je razgled najznačajnijih atrakcija i građevina Rijeke, sa stručnim vodstvom, te obilazak Pomorsko-povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Potom je slijedila šetnja najpoznatijim vedutama Opatije.

Drugoga dana se najprije razgledao Islamski centar u Rijeci, gdje su učenici bili zadivljeni skulpturalnim oblikovanjem. Projekt “najljepše džamije u Europi” nastao je u koautorstvu Dušana Džamonje te arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića iz zagrebačkog Arhitetonskog dizajn biroa "ADB"

Potom je slijedio razgled Trsata, odnosno Trsatskog kaštela te Svetišta Majke Božje Trsatske u čijemu sklopu se nalazi "Aula pape Ivana Pavla II." Na kraju se razgledalo područje sveučilišnog Kampusa na Trsatu.

Učenici i njihovi pratitelji Đurđa Plavljanić, Darinka Kalšan, Lovro Gradišer i Lana Haramija, ovom stručnom ekskurzijom obogaćeni su dojmovima recentnih primjera graditeljske i oblikovne prakse.  

                                                                           Darinka Kalšan, dipl.ing.arh.

 

Fotografije

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju