preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 596
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Spoj prošlosti i budućnosti – prigodno i radosno
Autor: Romina Fic, 2. 1. 2019.

       Međugeneracijska suradnja jedna je od ideja koju društvo nastoji promicati kao važno civilizacijsko postignuće.  Dok je skrb za djecu postala osjetljiva i česta tema svakodnevnih rasprava, nerijetko u svojoj usmjerenosti na budućnost zaboravljamo one na drugoj strani vremenskoga niza, na starije osobe. Jedan od načina da se naglasi njihova važnost u socijalnoj strukturi jest i odluka Europske komisije da  se 2018. označi kao  Europska godina kulturne baštine s mišlju-vodiljom „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti”.


      Shvaćajući potencijal ovakve ideje, skupina učenika Graditeljske škole Čakovec uz pratnju svojih profesora Gordane ČanadiEmilije Kovač i  Vladimira Križaića  posjetila je 13.12. – sukladno temi - na blagdan Svete Lucije,  Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Sveta Magdalena u Praporčanu, gdje smo povezali generacije temom nasljeđa te uz maštoviti program razveselili štićenike. Učenice Ana KrnjakSara BožekMarta Hajdarović i Tea Jalušić potaknule su razgovor o nadolazećim božićnim i novogodišnjim blagdanima pričama o običajima vezanima uz obilježavanje Svete Barbare, Svete Lucije, Svetog Nikole, Badnjaka i Božića, dok je Marija Dombaj, uz podršku svih okupljenih, pjevala prigodne božićne pjesme.

        Štićenici doma s velikim su se zanimanjem uključili u razgovor obnavljajući sjećanje na običaje koji su danas velikim dijelom zaboravljeni. Posebno su zanimljivi bili savjeti o pripremi prigodne blagdanske hrane, kojoj velikim dijelom nismo znali ni nazive. Između ostalog doznali smo kako se priprema grahovica s vrhnjem.

       Ljubazna voditeljica Tamara Ahel Zamuda i stručno osoblje primili su nas s radošću, naročito kad se pokazalo da je njihovim štićenicima ovakvo druženje bio ugodan i nesvakidašnji doživljaj.

      Očito je da takvi spojevi mladosti i starosti imaju smisla, ljepotu i svrhu. Iskustvo starijih neiskorišten je životni potencijal koji se i te kako može utkati u život mladih te ga učiniti sadržajnijim. Ozbiljno razmatramo poziv da opet posjetimo Svetu Magdalenu.

Ivana Radiković i ostali sudionici

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju