preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
GSC-Mobility2020 Facebook GSC-Mobility2020

Energetska obnova

Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

Korisni linkovi
Graditeljska škola Č...
Korisni linkovi za s...
Dnevni tisak
Agencija za strukovn...
Agencija za odgoj i ...
Državna matura
Fakulteti i veleučil...
Portali
Časopisi

Facebook stranica_GŠČ

  Facebook GŠČ 

Državna matura
e-Dnevnik:prijave!Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 7387
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stručna ekskurzija u Zagreb
Autor: Romina Fic, 4. 11. 2016.

U mjesecu listopadu učenici Graditeljske škole Čakovec već tradicionalno odlaze u Zagreb kako bi posjetili sajmove na Zagrebačkom velesajmu, izložbe koje su usko povezane uz njihovu buduću profesiju, ali i da pogledaju neke kazališnu predstavu. Ni ovaj put nije bilo iznimke pa su tako 14. listopada učenici 2.c, 3.c, 4.c, 2.d, 3.d, 2.b i 3.b razreda, zajedno sa svojim razrednicima i pratiteljima krenuli put Zagreba.


Najprije su na Zagrebačkom velesajmu razgledali  Ambientu – sajam namještaja, unutrašnjeg uređenja i prateće industrije i zasigurno dobili puno ideja za neke svoje buduće školske projekte. Nakon Zagrebačkog velesajma učenici su se uputili u Muzej za umjetnost i obrt, gdje su razgledali cjelokupni postav Muzeja i koji ih je očito oduševio pa u nastavku donosimo njihove dojmove.

   

U Muzeju za umjetnost i obrt: Putovanje kroz vrijeme

             Muzej za umjetnost i obrt osnovan je 1880. godine, a njegov je utemeljitelj bio Izidor Kršnjavi, tadašnji predsjednik Društva umjetnosti. Stalni postav Muzeja otvoren je davne 1962. godine i smatra se jednim od najvećih muzeoloških dosega toga vremena.

   Danas se u Muzeju čuva i izlaže oko sto tisuća  predmeta. Namještaj, staklo, metal, keramika, skulptura, slikarstvo, grafika, arhitektura, tekstil i moda te fotografija organizirani su u posebne zbirke koje posjetioce vode na zanimljivo i maštovito putovanje kroz povijest.od 14. do 21. stoljeća. Evo kako je izgledalo naše.

            Baš poput pravih vremenskih putnika, „ukrcali“ smo se u predvorje Muzeja. Odmah uz predvorje dočekalo nas je 21. stoljeće u svim bojama i oblicima. Modni dizajn, umjetničke instalacije, posteri, prikazi interijera, ekološki motivi…Nepravilni oblici, apstraktan pogled na život i probleme s kojima se suočava čovječanstvo. Sve u službi zanimljivog, ali brzog, nervoznog i pomalo kaotičnog vremena u kojem živimo.

  Nakon pomnog proučavanja današnjice, vraćamo se u prošlost. Barok je razdoblje poznato po drvenom namještaju s rezbarijama, ali i onom sa sjedalima i naslonima od pletene trske ili dekorativne kože. Osim namještaja i slika (ulje na dasci i na platnu), poseban dio izložbenog prostora zauzimaju i tapiserije čija je proizvodnja upravo u baroku dosegla svoj vrhunac. Putujući s kata na kat, susreli smo se i s namještajem viktorijanskog, gotičkog i renesansnog stila, te s  različitim predmetima, svjedocima vremena iz kojeg dolaze.  Posebno zanimljiv dio postava Muzeja, koji će probuditi maštu i znatiželju svake žene, čine haljine iz razdoblja velikog Gatsbya,viktorijanskog, renesansnog i baroknog razdoblja, lepeze,damski šeširi i cipele u baroknom,viktorijanskom, gotičkom, renesansnom, klasicističkom i secesijskom stilu, te nakit i ogledala.

    Kako svaka prostorija ima dva ulaza, tijekom putovanja s lakoćom smo putovali kroz vrijeme prelazeći iz jednog dijela u drugi.

   Prije nego što ćemo se iz 17. , 18. i 19. stoljeća vratiti u stvarnost, zaustavili smo se kratko i u 20. stoljeću. Putujući razdobljem između dva svjetska rata, uživali smo u art déco stilu – iznenadili su nas elegantni naslonjači od skupocjenih i egzotičnih materijala te precizno izrađeni radovi od keramike i stakla,  skice za tkanine te različiti ornamenti na papiru.

  Na kraju, vratili smo se u predvorje Muzeja, a time i u neminovnu sadašnjost. Muzej za umjetnost i obrt ima tri kata i sat ili dva nikako nije dovoljno da bismo putovanje kroz vrijeme mogli doživjeti u potpunosti. Umjetnost je neiscrpna, a putovi kojima nas vodi su raznovrsni i nepredvidivi. Stoga, neka je ovo putovanje samo uvod i motivacija za idući put.

                                                                                    Rea Preksavec, 3.c                                                                               

PUNKT HRVATSKOG DIZAJNA

     Izložbeni salon Izidor Kršnjavi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorio je bijenalnu Izložbu hrvatskog dizajna 1516, koju smo odlučili posjetiti. Ovo je već deveto izdanje izložbe, koju od 1999. godine organizira Hrvatsko dizajnersko društvo. Izložba obuhvaća 8 kategorija (dizajn vizualnih komunikacija, dizajn digitalnih medija, dizajn ambalaže, produkt dizajn, modni dizajn, kritički dizajn, prostorne i grafičke intervencije te sistemi i cjeloviti projekt/proizvod). Većina radova ne predstavlja samo jednu kategoriju već se ostvaruje njihovim preplitanjem: grafički dizajn, dizajn namještaj, promišljanje o suvremenom čovjeku te poboljšanju i procesu učenja djece i odraslih, u ozračju konstantnog napredovanja tehnologije, funkcioniraju sinergijski. Kroz ove kreativne napore umjetnik/dizajner svojim dizajnom olakšava si svakodnevni životni ritam. Tako je u kategoriji Dizajn vizualnih komunikacija Šenoino djelo Zlatarevo zlato dobilo svoje zlatno izdanje, dok se projekt Urbani okviri u cjelini Prostorne i grafičke intervencije i sistemi predstavlja svojim crnim okvirima, koji su postavljeni po raznim lokacijama u Zagrebu kako bi na nov i zanimljiv način mogli upoznati njegove znamenitosti. Bez sumnje - cilj je ove izložbe ostvaren: dizajneri su uspješno dokumentirali trenutak u vremenu te su nam tako dali detaljan pregled dizajnerske aktivnosti u Hrvatskoj. Ohrabrujuće je vidjeti tako strastvenu Hrvatsku dizajnersku zajednicu, koja nastavlja rasti i prikazati nama mladima studentima i učenicima kvalitetan rad. 

Lana Jadan, 4.c

Posjet glavnom gradu Lijepe naše

U petak 14. listopada 2016. godine učenici Graditeljske škole Čakovec zaputili su se u Zagreb na terensku nastavu. Nakon brojanja,smještanja u autobuse,pa opet brojanja slijedio je govor ravnateljice. Zabrujili su motori autobusa i mi smo krenuli prema Zagrebu. Dolaskom tamo razgledali smo Ambijentu koja je nadahnula ne samo nas  već i naše profesore. U tri ogromna paviljona zagrebačkog velesajma našli smo ispiraciju za uređenje svake prostorije našeg budućeg tj. sadašnjeg doma. Slijedio je kraći predah i vožnja prema Muzeju za umjetnost i obrt. U tom muzeju razgledali smo Izložbu hrvatskog dizajna i od vodiča čuli zanimljive informacije i toj izložbi. Nakon razgledavanja sa stručnom pratnjom uputili smo se u samostalno istraživanje preostala tri kata muzeja. Kad smo izašli iz muzeja dio učenika s profesorima je krenuo u razgledavanje Škole primjerene umjestnosti i duzajna, Likovne akademije i Arhitektonskog fakulteta gdje će mnogi učenici likovnog smjera naše škole nastaviti svoje obrazovanje. Dok su neki razgledavali škole i fakultete,drugi su vrijeme do početka predstave kratili ispijajući kavu u nekom od zagrebačkih kafića. Napokon, u 19 sati slijedilo je okupljanje na glavnom trgu i odlazaka prema kazalištu Exit. Mnogi od nas odmah kad su čuli ime predstave Shakespeare na Exitu bili su puni predrasuda o kvaliteti predstave i iz pouzdanih izvora sam saznala da je većina učenika planirala spavati. No, sve to se promjenilo izlaskom glumaca na daske koje život znače. Narednih dva sata dvoranom se orio smijeh od strane publike i pokušaja glumaca da ožive Shakespeara na nama prihvatljiv i duhovit način. Glumci su u tom zadatku uspjeli,a mi jedva čekamo sljedeću predstavu u tom kazalištu. Poslije predstave slijedila je vožnja prema školi i odlazak kućama,ali ni to nam nije teško palo jer večina nas se ponovno susrela na subotnjoj nastavi. Hvala svim profesorima koji su nas vodili na izlet,koji su se potrudili oko organizacije izleta te naravno našoj ravnateljici. Ravnateljice, nadamo se da smo položili ispit za maturalac.

                                                                               Paulina Topolko 3.c

   Spomenimo i to da su učenici uživali u kazališnoj predstavi koja  ih je nasmijala do suza i savršeno je sjela za kraj napornog, ali iznimno poučnog i zanimljivog dana.

Fotografije

 

                                                                                                              

  

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju