2015-05-19 16:48:28

PROJEKT ČITAJ MI - DRUGI DIO

Tijekom travnja i svibnja održali smo uzvratne susrete u okviru projekta Čitaj mi. Dana 24. travnja u našoj su nas školi posjetile čak tri vrtićke skupine: dvije skupine vrtića „Žibeki“(iz Čakovca i Brezja) te naši već „stari“ prijatelji iz „Bambija“ u Čakovcu. 

Naime, zbog posebnog interesa ove smo godine odlučili čitati i s djecom iz vrtića „Žibeki“. U njihovom se timu nešto poremetilo pa su ostali bez srednjoškolskog partnera. Čitanje sa šezdesetak mališana bio je izuzetan zadatak, koji je od nas zahtijevao dobru organizaciju. Znamo da skupine ne smiju biti prevelike jer se djeca ne osjećaju uključena, sadržaj treba biti dinamičan i zanimljiv, treba smisliti poticaj za aktiviranje djece tijekom čitanja, kao i znati smiriti ih kad je to potrebno... Nekoliko dana prije intenzivno smo rasravljali o mogućim scenarijima susreta.

 Smjestili smo se u prostorijama učeničkog doma te, kao i obično, veselo krenuli s čitanjem. Za početak smo svi u jedan glas otpjevali pjesmu o maci, nakon čega je slijedila priča o maci papučarici, kojom smo potaknuli  mališane na razgovor o urednosti i vođenju brige o stvarima.

Nakon mace odšetali smo u daleku Afriku pričom iz koje  smo saznali kako su zebre nastale od magaraca. Priča nas je poučila i tome da, ako nešto želimo, moramo biti strpljivi. Naši mali gosti pokazali su svoju strpljivost igrom u kojoj su bili jako uspješni.

Čitali smo još zanimljivu priču o mravu i slonu te o medvjedu i ogledalu… Uglavnom, bilo je u našem druženju životinja napretek jer su one tema ovogodišnjih čitanja.

Nakon što smo ispričali priče, uputili smo se u školske radionice, gdje su nas klinci oduševili kreativnošću i radosnim pokretima prstića. Uz pomoć profesorica i učenika koji su imali nastavu modeliranja i crtanja Izradili smo mnoštvo prekrasnih ukrasa i privjesaka od gline i nacrtali puno lijepih crteža.

Posljednje čitanje ove školske godine održali smo  12.5.2015. Posjetili smo učenike 1.b razreda Prve osnovne škole u Čakovcu, gdje nam se pridružila i vrtićka skupina „Bambi“. Ovaj smo put za njih pripremili zagonetku i pjesmu o mačkinom posjetu zubaru, koji je bio - ni manje ni više nego – miš! Djeca su nam ispričala svoja iskustva sa zubarima. Zatim su nam učenici 1.b pročitali pjesmu o leptiru, poslije koje smo se bacili na posao: učenici su uz pomoć učiteljice izrezali dva velika leptira na koja su potom lijepili krugove koje su obojili, a mi, odrasli, rješavali smo zanimljivu (i nimalo laku) križaljku. Leptiri su bili tako veseli i razigrani da zamalo nisu odletjeli iz učionice!

Na kraju smo bili sretni što smo se lijepo zabavili i jedva čekamo ponovna druženja.

Ovogodišnju ekipu čitača činile su: Stella Rojko, Leona Kovačić, Karla Kovačić, Veronika Zrna, Gabrijela Erdelji i Katica Šafar, a kad se ukazala potreba, pridružio nam se i Saša Petričević.

Gabrijela Erdelji, 1.b

 

Fotografije

 


Graditeljska škola Čakovec