2015-04-14 08:54:27

Premijera animiranog filma "16 glava za ljudska prava"

10.4. u Multimedijalnoj dvorani udruge ACT održana je premijera edukativnog animiranog filma 16 glava za ljudska prava - 16 minds for human rights za učenike/ce koji su radili na njegovom stvaranju, predstavnike partnera i suradnika projekta i udruge Zora te medije. Naša škola je partner na ovom projektu, a učenik i učenice koji su sudjelovali su: Matea Drk, Nikola Janković, Veronika Kušek, Marina Mezga, Katarina Pergar i Ivana Vuk (svi iz 3.d razreda).

 

 

16 glava za ljudska prava - 16 minds for human rights  (5 min) animirani je film nastao u sklopu projekta "Mladi za ljudska prava".

Nakon radionica o ljudskim pravima i aktivnom građanstvu koje je provela udruga Zora,  animirani film kreiralo je 16 učenika/ca iz svih srednjih škola grada Čakovca uz mentorstvo Škole animiranog filma (ŠAF).

Koristeći crtani film (tehnika crtež na papiru) i 2D računalnu doradu, na mladima jednostavan način obradili su problematiku ljudskih prava na način kako ih oni vide.

Prikazali su različite scene kršenja ljudskih prava sa kojima se svakodnevno susrećemo, a možda ih niti ne primjećujemo, poput prava na obrazovanje, na život bez nasilja, na slobodu izražavanja, vjeroispovjesti i slično. Film će mladi prikazivati vršnjacima u svojim školama s ciljem da ih informiraju koja su njihova prava kako bi znali primijetiti njihovo kršenje, te s ciljem razumijevanja da čak i u teškim situacijama možemo reagirati na pravilan način.

Na izradi filma radili su učenici/ce  Mateja Drk, Nikola Janković, Veronika Kušek, Marina Mezga, Katarina Pergar, Ivana Vuk, Petra Šadek, Petra Cerovečki, Luka Lesjak, Igor Murković, Mateja Horvat, Tina Hatlak, Zoe Kolarić, Samantha Škvorc, Rea Vidačić i Nina Horvat.

 

Film 16 glava za ljudska prava također je besplatan edukacijski materijal za potrebe Građanskog odgoja pa ćemo ga poslati i svim srednjim školama u Hrvatskoj na korištenje u nastavi.

Nakon prikazivanja po školama, slijedi javna kampanja "Mladi za ljudska prava" koja uključuje fotografski natječaj za najbolju fotografiju o ljudskim pravima u Međimurskoj županiji, kao i zanimljive javne akcije.

 

Mladi vam poručuju kako društvo možemo promijeniti na bolje jer smo društvo svi mi.

Svi možemo biti aktivni građani i doprinijeti pozitivnoj okolini  u kojoj živimo.


Graditeljska škola Čakovec