2015-04-14 08:34:42

Terenska nastava učenika 4.a razreda

Učenici 4.a razreda - budući tehničari i profesori pratitelji bili su 20.ožujka 2015.godine na izvanučioničkoj nastavi. Razgledali su gradilište putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb te posjetili Laboratorij za certificiranje i ispitivanje građevnih materijala  u Srednjoj školi Bedekovčina.

Novi terminal prostirat će se na 65 tisuća četvornih metara i ukupna investicija iznositi će 240 milijuna kuna. Autori projektnog rješenja su arhitekti  Branko Kincl i Velimir Neidhardt te  prof.dr.Jure Radić, a razradu projekta odrađuje  Institut IGH iz Zagreba. Posebna pažnja pri projektiranju  posvećena je energetskoj učinkovitosti zgrade čije će fotosenzitivne ćelije moći generirati značajne količine energije koja će se dodatno štedjeti ventiliranim pročeljima i fasadama. Izuzetno je zahtjevan i sustav nosivih rešetaka koji drži konstrukciju zgrade.

Građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u prosincu 2013. godine. Izvodi ih tvrtka Bouygues Batiment International zajedno s hrvatskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom. Trenutno je na gradnji terminala angažirano približno 900 radnika. Građevinski radovi uznapredovali su i odvijaju se u skladu s planom, bez kašnjenja. Armirano-betonska konstrukcija novoga terminala praktički je gotova i u nju je ugrađeno ukupno 70.000 kubika betona. Trenutačno se odvijaju radovi na čeličnoj konstrukciji krovišta i fasadi. Započela je i ugradnja stojarskih instalacija i zidarski radovi. Ove godine očekuje se završetak gradnje krova i fasade terminala. Završetak radova planira se u prosincu 2016. godine kada će putnički terminal moći primiti 5 milijuna putnika na godinu.

Kroz gradilište učenike je vodio inženjer iz tvrtke Kamgrad Marko Glavočević, a oni su mogli osjetiti život na gradilištu i s gradilištem.

U Srednjoj školi Bedekovčina učenici su razgledali Laboratorij za certificiranje i ispitivanje građevnih proizvoda. Upoznali su postupke za certificiranje te vidjeli ispitivanje čvrstoće betona na hidrauličnoj preši. Kroz laboratorij vodili su ih Sandra Tuđa, struč.spec.inž.građ., Nikola Bujak,dipl.ing.građ. i Maja Jaković, mag.inž.građ.


Graditeljska škola Čakovec