2015-03-26 15:37:03

Čitajmo svi, veliki i mali

Na tragu prošlogodišnjih događanja (podsjećamo da je 2014. godina bila međunarodna godina čitanja naglas), koja su se pokazala interesantnim i korisnim za velike i male čitače i slušatelje, i ove smo godine nastavili s projektom čitanja. Grad Čakovec prihvatio se pokroviteljstva, čime je naglasio važnost akcije, a brigu o provedbi vodi  Dječje gradsko vijeće i Društvo ‘Naša djeca’ Grada Čakovca. Cilj projekta je poticanje čitanja od najranije dobi, promoviranje glasnog čitanja i čitanja uopće. 

U akcije čitanja uključena je velika većina srednjih i osnovnih škola  iz Čakovca i bliže okolice, a pokazuje se namjera proširenju. Očekujemo da će i druge gradske skupštine u svoje  programe uključiti aktivnosti uzajamnog druženja i suradnje djece u svrhu poticanja učenja.

Učenici naše škole pokazali su interes za sudjelovanje u projektu, a nakon prvih susreta s malim čitateljima/slušateljima ne skrivaju radost u tome što su dio ove plemenite akcije.

Evo kako su sudionice doživjele susrete sa sudionicima svoga čitačkoga tima (Prva osnovna škola Čakovec, vrtić Bambi, skupina Mravići, a mimo zaduženja i obveza čitamo i u vrtiću Žibeki iz Brezja sa skupinom Tigrići).

U Prvoj osnovnoj školi Čakovec čitale smo učenicima 1.b razreda. Posjetile smo ih 2.3.2015. Išle smo s ciljem da zabavimo učenike, da nam pokažu što oni sve znaju i da im predočimo kako treba puno čitati. Pripremile smo za njih pjesmice o životinjama, što je tema ovogodišnjih čitanja. Nakon zanimljivih (i jaaako glasnih) razgovora o iskustvima sa životinjama, zajedno smo mališanima pročitale vrlo poučnu priču Ježeva kućica. Na njihovu radost. Čitanje smo popratile prezentacijom, tako da su se osjećali kao u kinu. Prvašići su se uživjeli u priču, a oni koji je otprije znaju, govorili su je zajedno s nama. Nakon čitanja, crtali smo motive iz priče. Mališani su se jako trudili, bili su prezadovoljni svojim crtežima, kao i mi, naročito što su nas podsjetili s koliko se radosti može učiti u školi.

U svrhu drugog čitanja 23.03.2015. posjetile smo dječji vrtić Bambi u Čakovcu. Ulaskom u vrtić začule smo puno dječjih glasnih glasića. Mi smo se zabrinule kako će to sve završiti, kako ćemo ih zabaviti, neće li im naše čitanje biti dosadno. No, oni su bili jako dobri, lijepo su sudjelovali i odgovarali na razna pitanja. Nakon čitanja moje prijateljice su se zajedno s njima igrale, a ja sam s jednom skupinom crtala. Oduševili su me svojom domišljatosti i maštom, jako sam bila zadovoljna što su se tako trudili i na kraju smo izradili zanimljive crteže. Drago nam je što smo vidjele radosne osmijehe na licu i što im se dopalo naše čitanje. Nadam se da će ih to potaknuti na daljnje čitanje.

Pripremamo se za čitanje istih pjesama i priče u podružnici vrtića iz Brezja, a nakon toga slijede uzvratni posjeti. Jedva čekamo da nas naši mali prijatelje posjete u Graditeljskoj školi Čakovec. Pripremamo im lijepa iznenađenja.

 

Stella Rojko, 1.c

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec