2015-03-06 11:34:33

U Graditeljskoj školi Čakovec gradimo toleranciju

Nažalost, nasilje je u današnjem svijetu sveprisutno i svakodnevno smo svjedoci sukoba u kojima sudjeluju mladi. Škole, kao temelji odgojnog  djelovanja, moraju uložiti sve svoje snage kako bi se takvo ponašanje iskorijenilo ili se barem svelo  na najmanju moguću razinu. 

Naša škola ulaže iznimne napore kako bi se učenici pozitivno motivirali te kako bismo im ukazali na problem nasilja i osvijestili nepoželjnost takvog oblika ponašanja. Želja nam je postati školom s nultom stopom tolerancije prema nasilju, stoga u svim aktivnostima koje provodimo ističemo aspekte netolerancije prema nasilju, važnost timskog rada i međusobne suradnje, kao i uvažavanje tuđeg mišljenja/stava te pružanja međusobne pomoći.  Već smo ranijim aktivnostima nastojali pozitivno afirmirati naše učenike te im skrenuti pozornost na činjenicu da se kvalitetna ljudska komunikacija postiže međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem. Tako smo posljednjeg nastavnog dana u prvom polugodištu umjesto klasične nastave učenicima organizirali  radionice. Učenici su mogli birati između čak 25 različitih aktivnosti, prema vlastitom afinitetu i sklonostima. Bilo je tu prezentacije 3D pisača, povijesne kinoteke, muziciranja i pjevanja, tečaja pletenja, fuzije stakla, izrade nakita za božićno drvo, izrade modularnih origamija, 3D grafike – sketchupa, izrade maketa od papira, izrade školskih novina pa sve do rada na terenu suvremenom geometarskom opremom. Ovakav vid nastave pokazao se kao pun pogodak jer su se učenici mogli kreativno izraziti ili sudjelovati u radu onog što im najbolje leži, a još važnije: u zajedništvu s drugima. Radost darivanja i duh zajedništva preplavili su nas i na našem prvom Božićnom sajmu, na kojem su učenici i nastavnici svim posjetiteljima predstavili plodove svoga rada, a posjetitelji ih nagradili kupivši njihove proizvode.

Borbu protiv nasilja i pozitivnu afirmaciju učenika nastavili smo i ove godine. Tako smo u srijedu, 25. veljače obilježili Dan ružičastih majica – borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama. Cijela akcija nastala je u znak solidarnosti prema učeniku koji je bio izložen sustavnom zlostavljanju. Naime njegovi školski kolege i nastavnici su, da bi mu iskazali podršku, nosili ružičaste majice. Taj dan, ali i cijeli taj tjedan u našoj školi bio je u znaku „pozitive“. Za učenike smo napravili zid pozitivnih vibracija na kojem su mogli ostavljati svoje poruke, misli ili poneku mudru izreku o nenasilju i toleranciji, na pojedinim satima razrednih odjela izrađivali su se plakati na temu nenasilja, a proveli smo i sustavnu akciju biranja najboljeg prijatelja u svakom razrednom odjelu. Za sve odabrane „najprijatelje“ upriličit ćemo mali domjenak na kojem ćemo im uručiti prigodne diplome, a koje je za ovu priliku posebno izradio naš kolega Andrija Večenaj, dipl.dizajner. 

Ovo je samo mali rezime onoga što provodimo s ciljem suzbijanja nasilja i vršnjačkih sukoba, sa željom da postanemo prepoznatljivi kao mjesto na kojem vlada međusobno uvažavanje i tolerancija i gdje svatko može izraziti svoju osobnost bez straha i predrasuda.

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec