2014-09-29 15:36:22

"Podijeli znanje, a ne zadaću"

Devedesetih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj se osniva udruga „Forum za slobodu odgoja“ čija je misija provođenje suvremenih i kvalitetnih obrazovnih programa te utjecanje na javnu politiku, vodeći se načelima pravednosti, nenasilja, otvorene komunikacije, cjeloživotnog učenja i kritičkog mišljenja.

U proteklih desetak godina u rad Foruma uključeni su mnogi stručnjaci u raznim područjima obrazovanja te ne čudi činjenica  je upravo Forum postao jedna od najznačajnijih udruga u području obrazovanja.

Forum je raspisao natječaj za izradu radova na temu „Podijeli znanje, a ne zadaću. Na natječaj prijavili su se učenici Graditeljske škole Čakovec Anamarija Grkavac, Tara Lisjak i Benjamin Hamer iz 4.c razreda (medijski tehničari) koji su, uz pomoć mentora Krunoslava Bedija, prof., izradili video uradak „Pow:exam“. Rad učenika uvršten je među najbolje te su za nagradu dobili priliku sudjelovati na peterodnevnoj Ljetnoj školi „Obrazovanje protiv korupcije“, koja se održala krajem kolovoza u Crikvenici. Tijekom peterodnevnog boravka učenici su se intenzivno upoznavali s temeljnim pojmovima demokracije, kao i s definicijom korupcije, njezinim utjecajem na društvo te borbom protiv korupcije. Učenici su, između ostalog, bili uključeni u planiranje i razvoj vlastitih kampanja protiv korupcije u čemu su pokazali iznimnu kreativnost, ali i izrazito izraženu spremnost za timski rad.

Dojmovi na kraju peterodnevne edukacije bili su izvrsni; učenici su se složili da je ovakav način edukacije vrlo koristan, da su u pet dana o korupciji naučili više nego u jednoj školskoj godini te kako bi ovakve sadržaje obavezno trebalo uvesti u obrazovne programe u većoj mjeri nego dosada.

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec