2010-12-06 09:53:00

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

        Prvog dana u mjesecu prosincu različitim aktivnostima obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Javnost se podsjeća na HIV/AIDS-a i na  sve ljude širom svijeta koji boluju od te bolesti.

I naša škola uključila se u ovu akciju i obilježila Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s više aktivnosti.

            Toga su dana učenice – vršnjačke edukatorice Udruge Zora – učenicima naše škole dijelile letke i bedževe s crvenom vrpcom, simbolom koji je nastao 1991. kao odgovor na stigmu, diskriminaciju HIV+ osoba, ali i brzo širenje bolesti. Nošenjem crvene vrpce izražavamo toleranciju i solidarnost prema svim oboljelima koji su vrlo često i diskriminirani.

            Povodom toga dana su svi učenici drugih, trećih i četvrtih razreda na satima razrednog odjela mogli nešto više saznati o  ovoj bolesti i njezinom širenju,  a i  gledali su edukativni film Udruge Zora pod nazivom „Ti & ja – educirajmo se zajedno“. Film govori o spolno reproduktivnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima te mitovima u koje mladi vjeruju i zbog toga, često i ne znajući,  sebe i druge dovode u opasne situacije.

            U školskoj knjižnici postavljena je prigodna izložba s pisanim materijalima i stručnom literaturom, koja govori o ovoj opakoj i smrtonosnoj bolesti.

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec