2010-10-28 13:31:00

SVEČANOST GLINE

Svečanost gline je velika javna, umjetničko-edukativno-humanitarna radionica koja se, zahvaljujući Hrvatskom društvu likovnih umjetnika – HDLU, održala u subotu 16. listopada 2010. godine ispred i oko Meštrovićevog paviljona na trgu Žrtava fašizma u Zagrebu. 

 Cilj ove radionice je bio kreativno druženje umjetnika, studenata likovnih akademija i umjetničkih škola, djece i građanstva sa sljedećim programom:

modeliranje u svježoj glini i oslikavanje glaziranje i oslikavanje prethodno ispečenih glinenih uradaka raku paljenje u većem broju peći na licu mjesta uključivanje građana u kreativni proces, uz edukciju o osnovama rada s glinom  

                                  

         Građani su mogli, uz minimalni trošak, kupiti već pečeni glineni predmet te ga, uz instruktivnu pomoć umjetnika, oslikati, ispeći u raku peći i za samo nekoliko sati kreativnog druženja biti suautori i vlasnici vlastitog unikatnog djela.  Sva izrađena djela su se odmah prodavala, a prihod je išao u korist Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke „SVE ZA NJU“ te Fonda za pomoć oboljelim likovnim umjetnicima.

Naša Graditeljska škola se također odazvala, a predstavljali su je naši profesori Darija Juras i Petar Križnar te učenice 3. c razreda: Nina i Nevenka Kamenić, Martina Hošnjak, Jelena Barić, Ana Halaček i Dajana Šimunić.

Učenice su živahno oslikavale pečene glinene posude, koje su nakon pečenja u raku peći išle na aukciju, kako bi i naša škola doprinijela humanitarnoj akciji.

Profesori su budno pratili tijek pečenja  u raku peći, koju smo za tu svrhu sami dovezli iz naše škole, te time povećali broj pečenih glinenih predmeta, a koje je nestrpljivo iščekivala  znatiželjna publika.

 

fotografije


Graditeljska škola Čakovec