2022-11-03 17:55:43

Svjetski dan animacije

Svake se godine 28. listopada diljem svijeta obilježava Svjetski dan animacije. Za našu školu ovaj je datum itekako značajan, budući da školujemo buduće medijske stručnjake koji će se u budućnosti i profesionalno  baviti animacijom. Tako smo i ove godine u okviru projekta „Animirani odmor“ realizirali nekoliko aktivnosti te ostvarili nekoliko suradnji. Nositelji  ovog projekta su medijski tehničari  3.b razreda, zajedno s njihovom profesoricom i koordinatoricom projekta Ljiljanom Ille.

Prva aktivnost 28. listopada realizirana je u jutarnjim satima kada su učenici 1.d razreda (medijski tehničari)  posjetili Školu animiranog filma Čakovec (ŠAF) gdje ih je dočekala voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić. Ona je našim učenicima u polusatnoj radionici otkrila tehnike izrade animiranog filma. Učenicima se radionica izuzetno svidjela i spoznaje stečene u radionici zasigurno će  im biti od velike koristi za rad u nastavnim i školskim projektima, ali i u redovnoj nastavi.

 Slijedio je prvi od dva susreta koje smo ostvarili toga dana, odnosno onaj sa djecom iz DV Pčelice Ivanovec.  Učenici 3.b razreda u programu medijski tehničar, u suradnji s nekoliko učenica iz programa dizajner keramike, održali su za naše mališane radionicu stop motion animacije.  Vrtićarci su se s oduševljenjem uključili u realizaciju radionice te su se pokazali kao izvrsni glumci i modelari gline. Vjerujemo da će i krajnji rezultati njihova rada,  tj. filmovi koje će montirati naši učenici, odražavati njihov entuzijazam i da će ostati lijepi podsjetnik na zajedničku suradnju, druženje i rad.

Predah između dva susreta iskoristili smo za još jednu suradnju, ovaj put s učenicima i nastavnicima iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. S njima smo se povezali online i zajednički pogledali  te analizirali animirani film „Moj život kao tikvica“.

 U popodnevnim satima u posjet nam je došlo nekoliko učenika 2. i 6. razreda OŠ Ivanovec, zajedno s njihovom nastavnicom Verom Fučko i knjižničarkom Tanjom Radiković, na još jednu radionicu stop motion animacije. I ovaj put su glavnu ulogu moderatora radionice imali učenici 3.b razreda, zajedno s dizajnericama keramike iz 3.c razreda.  Osnovnoškolci su također pokazali zavidnu razinu kreativnosti i vještine, tako da će i njihovi filmovi zasigurno biti jako dobri i s nestrpljenjem očekujemo njihov završetak. Isto se tako nadamo da je ovo početak jedne nove suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti.

                Na kraju dugog, ali iznimno plodonosnog dana objavljeni su i dobitnici nagrada koji su sudjelovali u raspisanom natječaju „Animirani film“ .  Tako je u kategoriji Tekstualni radovi  najbolji rad bio onaj od učenika Ivana Krhača, 3.f, u kategoriji Ilustracija  najboljima su proglašeni radovi učenice Maše Varga iz 4.d razreda te Nike Srnec iz 2.d razreda, dok je u kategoriji Animacija najboljim proglašen uradak Jana Novaka, maturanta iz 4.d razreda.

Dodajmo i to kako je u holu škole postavljena prigodna  izložba materijala vezanih uz animaciju te svih radova pristiglih na natječaj „Animirani film“, dok je pod velikim odmorom jutarnje i popodnevne smjene emitirana emisija Veliki odmor u kojoj su učenici govorili o Svjetskom danu animacije te animaciji općenito, a čuli smo i nekoliko ulomaka iz pjesama poznatih animiranih filmova.

 

Fotografije

 


Graditeljska škola Čakovec